Jarig zijn op 28 februari

Wat ben ik blij om toch maar op 28 februari geboren te zijn! Mijn ouders zeiden altijd dat ik me gehaast heb want mama beviel bijna in de lift van het moederhuis. Ik moet dat gevoeld hebben, zeker. Dat het een speciale dag was. Wanneer ik mijn geboortedatum aan iemand moet geven, zegt die dan altijd : Wauw, net op tijd geboren.

Maar wat als ik op 29 februari zou geboren zijn? Dat is pas speciaal ! Om de vier jaar komt die datum pas langs. Dan zou ik nu ongeveer 13 + 3/4 jaar zijn. Bijzonder jong, toch !!!

Vanwaar komt die 29ste dag toch???

29 februari is de schrikkeldag. Deze dag wordt aan bepaalde jaren toegevoegd omdat een tropisch jaar niet precies 365 dagen is, maar 365,2421875 dagen; dus ongeveer 365 en een kwart dag. Een jaar, waaraan een schrikkeldag is toegevoegd, wordt aangeduid als schrikkeljaar.

De schrikkeldag valt in de gregoriaanse kalender op 29 februari en komt voor als het jaartal restloos deelbaar is door 4, maar niet door 100 – tenzij het jaartal restloos deelbaar door 400 is. Zo waren 2004, 2008, 2012 en 2016 (allemaal deelbaar door 4, maar niet door 100) schrikkeljaren. Ook 1600 (deelbaar door 400) was een schrikkeljaar. 1700, 1800 en 1900 waren dat niet (deelbaar door 100, maar niet door 400) en 2000 weer wel.

Een schrikkeljaar is een kalenderjaar met 366 dagen in plaats van 365. Deze extra dag, een schrikkeldag, wordt ingevoerd omdat een kalenderjaar van 365 dagen ongeveer 6 uur korter duurt dan het tropisch jaar. Om te voorkomen dat de seizoenen, die vast aan het tropisch jaar verbonden zijn, te veel in een jaar verschuiven, wordt om de circa 4 jaar een correctie toegepast. Teleurgesteld
Dat doet hij inmiddels niet meer, om teleurstellingen te voorkomen. „Ik heb weleens gehad dat mijn moeder en broer dachten dat ik op 1 maart jarig zou zijn, terwijl ik het juist de 28e vierde. Of dat vrienden op 2 maart zeiden: Oh, ja! Je was jarig gisteren of eergisteren, toch? Ik waardeer het echt als iemand mij vandaag feliciteert, maar het voelt ook niet fair om dat iemand die dat niet doet kwalijk te nemen. Ik vier het daarom liever één keer per vier jaar. En dan gelijk groot.”

Problemen op internet
Jarig zijn op een schrikkeldag is niet alleen bijzonder, maar kan het ook nog eens onhandig zijn. Op Facebook ‘kun’ je bijvoorbeeld niet op 29 februari jarig zijn. Als schrikkelkind kom je terecht in een soort twilight zone: op 28 februari staat dat het schrikkelkind in kwestie morgen jarig is en op 1 maart krijgen vrienden een notificatie dat diegene de dag daarvoor jarig was. Bob: „Op mijn zeventiende was Hyves nog hot and happening. Toen ik jarig was, kwam ik tot de ontdekking dat Hyves mijn verjaardag automatisch naar 1 maart had verschoven. Ik vroeg me al af waarom niemand me feliciteerde.” Karin ondervindt alleen problemen als ze ergens haar geboortedatum moet invullen. „Laatst liep een site helemaal vast toen ik mijn horoscoop wilde invullen. Maar goed, als dat het probleem is, valt het allemaal wel mee.”

10 weetjes over schrikkeldag   

Bron : Knack (28/02/12)

Eens om de vier jaar telt de maand februari 29 in plaats van 28 dagen. Dat wordt gedaan om het verschil tussen onze gregoriaanse kalender en de maankalender weg te werken. Vandaag is het weer zover, daarom volgen hier tien leuke weetjes over schrikkeldag.

De Gregoriaanse kalender

Een normaal jaar telt volgens onze kalender 365 dagen maar het kost de aarde net 5 uur, 48 minuten en 46 seconden langer om rond de zon te draaien. Om dat te compenseren voerde Julius Caesar op het einde van de laatste maand van het jaar, toen februari, een schrikkeldag in. Volgens Caesars plan zou elk jaar dat deelbaar is door vier een schrikkeljaar worden, maar dat resulteerde in een teveel aan schrikkeldagen waardoor de maankalender en de Romeinse kalender opnieuw niet meer overeen kwamen. Het duurde nog tot 1582 alvorens er met de invoering van de gregoriaanse kalender een oplossing kwam. 


Drie kinderen op drie schrikkeldagen

Er werden over de hele wereld zo’n vier miljoen mensen op 29 februari geboren. Omdat zij anders telkens vier jaar geduld moeten uitoefenen alvorens ze hun verjaardag kunnen vieren, kiezen ze er meestal voor om op 28 februari of op 1 maart te verjaren. Een Noorse vrouw slaagde er in om op drie opeenvolgende schrikkeldagen drie kinderen op de wereld te zetten. In een Ierse familie werden dan weer drie generaties op rij op een schrikkeldag geboren.

Zeldzame ziekte dag

61 landen erkennen schrikkeldag als ‘zeldzame ziekte dag’. Op die dag vragen ze aandacht voor onderzoek naar kwalen waarvoor nog geen geneesmiddel bekend is. België is een van die landen. Op schrikkeldag vindt dit jaar in Brussel een nationale conferentie plaats, waar een nieuw uitgewerkte strategie rond het bestrijden van zeldzame ziekten zal besproken worden.


Alternatieve kalenders

Niet iedereen is even tevreden met een schrikkeljaar. In het verleden hebben verschillende mensen voorstellen gelanceerd om komaf te maken met het systeem van het schrikkeljaar. Zo stelden de astronoom Richard Conn Henry en de econoom Steve Hanke onlangs een nieuwe kalender voor met 364 dagen per jaar, waaraan om de paar jaar een minimaandje zou worden toegevoegd .


Huwelijksaanzoek door vrouwen

29 februari is traditioneel de dag waarop het voor vrouwen toegelaten is om het initiatief te nemen op het gebied van romantiek. De traditie gaat terug tot het Ierland van de 5de eeuw toen Sint Bridget tegen Sint Patrick klaagde over het feit dat de vrouw steeds maar moest wachten op het aanbod van de man. Sint Patrick gaf uiteindelijk toe en verklaarde dat 29 februari voortaan de dag zou zijn waarop de vrouw de man ten huwelijk mag vragen.

Twaalf handschoenen

In Schotland zou er een wet hebben bestaan die stelde dat als een man op schrikkeldag een huwelijksaanzoek van een vrouw weigert, hij een boete moet betalen. In sommige streken bestaat die boete uit het aankopen van twaalf paar handschoenen voor de vrouw, zodat ze die kan dragen om te verbergen dat ze geen verlovingsring draagt. 

De Schrikkelseconde

Naast de schrikkeldag bestaat er ook de schrikkelseconde. Die wordt om de paar jaar bijgevoegd om de atoomklok te synchroniseren met het ronddraaien van de aarde. Onlangs kwamen 700 afgevaardigden van 70 naties samen in Genève om te bespreken of de schrikkelseconde moest blijven of verdwijnen. De 70 naties beslisten uiteindelijk om de beslissing drie jaar uit te stellen. 

Ongeluksdag

In Schotland staat schrikkeldag ook bekend als een ongeluksdag, een beetje zoals vrijdag de 13de. Op schrikkeldag geboren wordt brengt volgens de Schotten dan ook ongeluk met zich mee. In Griekenland geloven ze dan weer dat wie trouwt in een schrikkeljaar een ongelukkig huwelijk zal hebben.

Een zwanger jaar

Schrikkeljaren komen ook voor in andere kalenders, al hebben die elk hun eigen systeem. Aan de Chinese kalender bijvoorbeeld wordt er in een schrikkeljaar gewoon een maand toegevoegd die dezelfde naam draagt als de voorbije maand. Een schrikkeljaar komt in China ongeveer om de drie jaar voor. Waar de schrikkelmaand zal geplaatst worden hangt van jaar tot jaar af. In de Joodse kalender staat een schrikkeljaar dan weer bekend als een ‘zwanger jaar’. Ook bij hen wordt het jaar gewoon tot dertien maanden verlengd. Een schrikkeljaar komt in de Joodse kalender zo’n zeven keer in dertien jaar voor.

Geen echte dag

Tot driehonderd jaar geleden werd 29 februari niet gezien als een echte dag. Als gevolg daarvan werden er op schrikkeldag geen zaken gedaan. 


Schrikkeldagparade

De stad Anthony in de Amerikaanse staat Texas ziet zichzelf als de schrikkeljaarhoofdstad van de wereld. Er wordt elk schrikkeljaar een grote parade gehouden waar schrikkeldagbaby’s van over de hele wereld naartoe komen.

Maar de grote vraag is : Hebben we dit jaar een schrikkeljaar? NEEN. We moeten wachten tot volgend jaar 2020 !!!