Interview met Elisabeth Vincke van “Een man op maat”

1. “Een man op maat” is je debuut.  Hoe voelt het om je eerste boek in de winkel te zien staan?

Het voelde zeer onwezenlijk om mijn roman voor het eerst in de etalage van de boekenwinkel om de hoek te zien liggen. Tegelijkertijd was en ben ik ook zeer blij omdat een boek schrijven een jeugddroom is die uitkomt.

2. Hoe ben je ertoe gekomen om dit verhaal te schrijven?  Welke zijn je favoriete auteurs ?

Ik lees heel graag negentiende- en begin twintigste-eeuwse Engelse literatuur. Enkele van mijn favoriete auteurs zijn Jane Austen, de Brontëzussen en Henry James. De thema’s die in hun werken aan bod komen, zijn nog steeds actueel. In ‘Een man op maat’ staat, net zoals in een Austenroman, het vinden van de ideale partner centraal. De context en de tijdsgeest zorgen er wel voor dat mensen in die zoektocht nu voor andere uitdagingen worden geplaatst. 

 
3. Heb je schrijfcursussen gevolgd? Welke?

Nee, maar deze vraag wordt misschien ook deels beantwoord bij vraag 8.

4. Wanneer ben je beginnen schrijven?  Wat schreef je toen?

Tijdens mijn studententijd ben ik begonnen, herbegonnen en nog eens opnieuw begonnen aan een verhaal, maar het ontbrak me op die leeftijd aan voldoende doorzettingsvermogen. Ook dit keer merkte ik dat het schrijven van een roman een werk van lange adem is en de nodige toewijding vraagt. Naarmate ‘Een man op maat’ vorm kreeg en ik Simon, mijn hoofdpersonage, beter leerde kennen, werd ik gedreven om zijn verhaal neer te schrijven tot het einde.

5. Je verwerkt het leven van Edvard Munch als een rode draad doorheen dit boek.  Hoe komt dit?

Een aantal jaren geleden bezocht ik een expositie in Wenen die focuste op Edvard Munch en zijn getroebleerde relatie met vrouwen. Ik was geraakt door deze tentoonstelling en de thema’s in Munchs schilderijen. Intussen had ik al het idee voor mijn roman in mijn hoofd. Tijdens deze vakantie kreeg mijn verhaal verder vorm en heb ik besloten om het levensverhaal van Munch en Simon met elkaar te verweven omdat ik er parallellen in zag.

6. In het verhaal vind ik twee verwijzingen naar optische illusies.  Ik onderzoek dat graag en vond ze op het internet.  Ze zijn heel fascinerend.  Wat is het verband met je boek?  Ik heb er zo mijn idee van, maar wil het zeker van jou horen.

Omdat hij bang is om opnieuw gekwetst te worden, besluit Simon te veranderen in de hoop zo een vrouw te vinden die hem de moeite waard vindt. Maar kan je jezelf echt veranderen? Of creëer je niet gewoon een optische illusie?

7. Je boek is een soort feelgoodboek maar met een diepere dimensie.  Je gebruikt “hints” om dat gevoel van Simon nog beter uit te leggen.  Heb je bewust onderzoek gedaan of kwamen die dingen zomaar bij je op?

Ik heb geen onderzoek gedaan, maar bij het schrijven van ‘Een man op maat’ zijn de motieven er ingeslopen. Nu ik feedback krijg van lezers vind ik het heel interessant om te horen welke elementen zij uit het verhaal halen en welke symbolische betekenis zij eraan toekennen.

8. De taal in je boek is heel correct en boeiend.  Dat zal te danken zijn aan het feit dat je Germaanse talen gestudeerd hebt.  Merk je dat je er veel baat bij hebt?

Mijn opleiding heeft me zeker een stevige basis gegeven. Het is moeilijk te zeggen in welke mate dat dit mijn schrijfstijl heeft bepaald. Ik hoop alleszins dat de lezer deze als vlot en aangenaam ervaart.

9. Zou er een vervolg kunnen komen? Of komt er een nieuw verhaal?  Misschien eentje in het genre van “what women want”?

Ik ben net begonnen aan mijn tweede boek, maar het zal geen sequel zijn.  Ook nu wil ik wel het verhaal brengen van ‘gewone mensen en dingen die niet voorbijgaan’.

10. Wat zou je als tip kunnen meegeven aan een beginnende auteur?

Ik vind het heel moeilijk om als beginnende auteur advies te geven. Ik denk dat iedereen zijn/ haar eigen weg moet vinden en moet ontdekken wat voor hem/haar werkt. Wat ik het moeilijkste vond, was om te schrappen, te herschrijven, te herlezen, te schrappen, te herschrijven, te herlezen… Wat ik op zo’n moment helpend vind, is om eens een stuk te laten lezen door iemand anders. Die kan er immers met de nodige afstand en zonder emotionele gehechtheid naar kijken en feedback geven. 

Beste Elisabeth, ik heb je boek heel graag gelezen. Het is goed om het eens van de kant van de man te zien, hoe een man wil overkomen op een vrouw; wat hij allemaal is bereid om te doen voor de liefde. Je hebt je zeer goed kunnen inleven in die situatie. De verwijzingen naar Munch en die optische illusies hebben mij weer wat bijgebracht. Dat vind ik zeer boeiend. Een goed verhaal en nog dingen bijleren.

Ik zoek graag informatie op over de auteur die achter het boek zit. Zo leer ik nog meer over het boek zelf. Dank dat je zo spontaan reageerde op mijn vraag om je te interviewen. Ik wens je verder nog veel succes met je volgende boek. Ik kijk ernaar uit om dat nieuwe verhaal te lezen.

Hieronder vind je de recensie van “Een man op maat”

Elisabeth signeert op 1 november 2019 van 13u tot 14u op de Boekenbeurs.