Interview met Leo Timmers

Leo Timmers (Genk, 12 februari 1970) is een Vlaams jeugdauteur en illustrator.

1. Wanneer ben je begonnen met kinderboeken te maken?

Ik illustreerde mijn eerste boek in 1993. Het waren zwart wit pentekeningen voor het boek ‚Ted & Netje’.


2. Schrijf en teken je ze allemaal zelf?

Tegenwoordig schrijf ik al mijn boeken zelf. Mijn eerste zelfgeschreven boek was ‚Blij met mij’ (1999)


3. Waar haal je je inspiratie vandaan?

Inspiratie kan van overal komen, maar ik merk dat mijn jeugd wel een grote inspiratiebron is. Ik probeer er ook niet teveel over na te denken. Het belangrijkste is om verliefd te worden op een idee, maakt niet uit waar het vandaan komt.


4. Werk je soms in opdracht ?

Zeer weinig.


5. Met welk materiaal werk je om je tekeningen te maken?

Ik schets alles met potlood, en daarna schilder ik de prenten met acrylverf.


6. Wat tof is, is dat je verschillende media aanspreekt bv. de app van “Een huis voor Harry”  Kun je er iets over vertellen?

De app werd ontwikkeld door Yipyip in opdracht van CPNB. Ik heb meegekeken maar zij hebben al het werk gedaan. Ik merk wel dat mijn werk zich leent tot animatie toepassingen.Er zijn momenteel 3 animatie projecten in verschillende stadia van ontwikkeling.

Harry is een poes die steeds binnen leeft, tot er op een dag een vlinder, Vera genaamd, voorbij fladdert en vraagt of hij mee komt buiten spelen. Harry gaat naar buiten en probeert Vera te vangen over daken en muurtjes heen. Dan verliest Harry Vera uit het oog, en is hij plots heel alleen. Hij wil naar huis, maar kent de weg niet. Overal ziet hij nu huizen van andere dieren, maar zijn huis vindt hij niet meer. Hij zoekt een ander huis en vindt er één: een kartonnen doos, maar die gaat al snel kapot door de regen. Ten slotte vindt hij een ‘rijtjeshuis’, een vuilbak, de zoveelste in de rij. Hij maakt er kennis met zijn buurvrouw, die hem maar al te graag wil helpen om Vera terug te vinden.


7. Welke opleiding heb je gevolgd?

Ik volgde grafische vormgeving en publiciteit, maar na een stage in een reclamebureau wist ik meteen dat mijn toekomst daar niet lag.


8. Wat is het doel van je illustraties en van je boeken?

Het doel van mijn illustraties is in de eerte plaats om het verhaal zo helder en eenvoudig mogelijk te vertellen. Met mijn boeken wil ik verrassen, de verbeelding stimuleren, laten nadenken, maar vooral: laten lachen. Humor blijkt de rode draad te zijn in al mijn boeken.


9. Gebruik je sociale media om je werk te promoten?

Sinds een jaar gebruik ik Instagram. Ik heb social media lang afgehouden, maar Instagram leek me wel een geschikt platform. Mijn gevoelens t.o.v social media blijven wel ambigu. Jezelf promoten voelt nog steeds vreemd,  zeker voor iemand die liefst onzichtbaar is. Maar ik zie ook de voordelen, en probeer er verstandig mee om te gaan. 


10. Heb je een eigen plekje om te werken?

Ja, ik heb een studio op de eerste verdieping van mijn huis.


11. Hoe ga je tewerk om een boek te maken?

Het begint met het zoeken naar ideeën. Die ideeën komen tot stand tijdens het maken van kleine dummy’s, boekjes waarbij ik het verhaal in 12 of 15 stappen probeer te vertellen.Als me dat gelukt is, ga ik aan de tekst werken. Stilaan groeien tekst en tekening naar mekaar toe totdat er één geheel ontstaat. In dit stadium ga ik zoveel mogelijk weglaten, schikken en schrappen tot er een duidelijke vorm ontstaat. Daarna ga ik de schetsen uitwerken. Dit proces duurt zo’n 8 à 9 maanden.


12. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een schrijver/illustrator?

Het is belangrijk een eigen stijl te ontwikkelen, en een eigen toon en manier van vertellen. 


13. Welke boeken las jij toen je klein was?
Wat trok je aan in een boek?

Wegens dyslectie las ik zeer weinig als kind. Ik las voornamelijk strips, en wellicht is daar de fascinatie voor een visuele manier van vertellen ontstaan. 


14. Wat lees je nu graag?

Ik lees nu romans, graphic novels, en ook nogal wat non-fictie, vooral over film. Ik las de laatste weken de prachtige nieuwe Robbedoes strip van Emile Bravo en een non-fictie boek van Haruki Murakami getiteld ‚Romanschijver van beroep’. Zeer boeiend om een inkijk te krijgen in de schrijfproces van een van mijn favoriete auteurs. En ook wel heel erg herkenbaar.


15. Ben je nu bezig met een nieuw boek? Wil je er al iets over vertellen?

Ja, ik werk momenteel zeer intensief aan een nieuw boek. Heel spannend, omdat het naar mijn gevoel weer een andere kant van me toont. Ik wil er nog niet teveel over prijsgeven, behalve dat er ridders in voorkomen, en misschien ook een draak.


16. Welke tips kun je geven aan iemand die een kinderboek wil maken?

Blijf volharden. Het is een prachtig beroep, maar je moet lang op je stoel kunnen blijven zitten en simpelweg werken en ploeteren tot je tevreden bent. Elke dag opnieuw. Verder moet je verbeelding hebben, en de drang om verhalen te vertellen.

17. Wat zou je nog ooit willen doen?

Ik heb geen al te grote ambities. Ik wil vooral verder kunnen blijven tekenen en schrijven en zo mezelf blijven verbeteren en vernieuwen. Wat ondertussen nog op mijn pad komt zien we dan wel weer.

Beste Leo, dank je voor dit mooie interview. Ik wens je nog vele leuke boeken op je pad. Ik blijf je volgen op facebook en instagram. Ik hou van je kleurrijke tekeningen en je grappige verhalen.

http://www.leotimmers.com/

instagram : leotimmers_official

Ik heb er een lief knuffeltje bij : Harry heeft een speciaal plaatsje gekregen.

Hieronder vind je de link naar de recensie van “Een huis voor Harry.”