Interview met Inge van Prooijen (Pick one)

 

Interview met Inge  van Prooijen

Quotes inspirerend? Ja, maar niet elke quote is de beste quote voor jou.
Tegenwoordig worden we overspoeld door quotes. Van die zogenaamd wijze, diepzinnige clichéspreuken die je wel even doen inzien hoe je moet leven, denken of voelen. Maar soms kunnen quotes je enorm raken, bieden ze een andere kijk op dingen, of relativeren ze; quotes waar je van kunt leren dus.

In Pick One zet Inge van Prooijen verschillende quotes van grote namen als Socrates tot Paulo Coelho en van Oprah Winfrey tot Kim Kardashian over eenzelfde onderwerp lijnrecht tegenover elkaar.
Met welke uitspraak ben jij het eens, met welke absoluut niet en waarom niet?
Inge prikkelt je, laat je nadenken en lokt je uit tot discussie.

Wie is Inge van Prooijen?

Inge van Prooijen (@pickonequotes) • empathy

Inge van Prooijen (1988) begon in 2016 het populaire Instagram-account PickOneQuotes waar ze om de dag een nieuwe quotebattle plaatst.
Haar volgers kunnen kiezen met welke quote ze het eens zijn en met elkaar in discussie gaan.
Ze woont in Den Haag.

Welke quote zou jij kiezen?  Hoe denk jij erover?  

 

 

 

 

 

Interview :   (Tussendoor plaats ik ook een woordje bij enkele voorbeelden uit het boek; om je goesting te doen krijgen...)

1. Wat houdt “Pick one quote” in?

Pick One is de naam geworden van het quotesconcept dat ik ruim twee jaar geleden bedacht. Simpel gezegd plaats ik steeds twee quotes over hetzelfde onderwerp, maar met elk een andere visie daarop bij elkaar. De bedoeling is om uit die twee uitspraken de quote te kiezen die jou het meest aanspreekt. Dus letterlijk: Pick One!

Deze vond ik persoonlijk een hele goeie en toepasbaar op mij.  Ik ben van nature redelijk chaotisch en opruimen is niet mijn sterkste punt. Ik begrijp dus wel de eerste quote, maar vind meer in de tweede quote.  En zo kun je een quotebattle bekomen wanneer je met enkele vriendinnen samen zit.  Leuk om eens lekker te discussiëren…

 

 

2. Hoe ben je ertoe gekomen om dit project te starten? Hoe ben je op het idee gekomen van quotebattles?

Ik was in Berlijn met mijn vriend toen de quotes (die op muren waren gekalkt in een hippe wijk) me opvielen. Ik verzonk in gedachten over quotes in het algemeen; hoe vaak je ze op social media ziet en welke invloed ze hebben. Ze spelen zo’n grote rol bij troost, motivatie of in de liefde. Bijna iedereen post weleens een boeddha quote, of herinnert je aan de wijsheid van Socrates of andere filosofen. Ik bedacht me ineens dat, omdat we allemaal uniek zijn, zo’n populaire uitspraak nooit op iedereen toepasbaar kan zijn, toch? En bovendien, omdat we allemaal uniek zijn, zouden er tegenstrijdigheden in quotes moeten bestaan. Alleen, werd dat onderscheid nergens gemaakt. Daar in Berlijn besloot ik dat ik iets met quotes wilde doen. Hoe of wat wist ik nog niet. Pick One werd enkele maanden later na veel gebrainstorm geboren 😊

Ook geen gemakkelijke, wat zou jij hier kiezen? Die eerste quote is heel mooi gezegd, maar die tweede kan dus ook waar zijn…

 

 

 

 

 

3. Je vindt steeds quotes die goed bij mekaar passen. Waar vind je de inspiratie voor die quotes?

Inmiddels heb ik een hele lange lijst met battles, als ik er goed voor ga zitten maak ik er 10 tot 15 op een dag. Dit doe ik meestal 1 keer in de twee weken.

Meestal heb ik een onderwerp in mijn hoofd, bijvoorbeeld: troost. Dan weet ik van te voren al; oké er zijn mensen die vinden dat je je in nare periodes moet omringen met vrienden en familie zodat je getroost kunt worden. Maar ik weet dat er óók mensen zijn die vinden dat je je in moeilijke tijden even moet afzonderen, alleen moet zijn. Zodat je pas echt goed kunt voelen wat je nodig hebt om te herstellen, zonder dat je jezelf verdooft en geleefd wordt door anderen. Wat ik dan doe, is bestaande quotes zoeken van invloedrijke mensen (bekende mensen, filosofen, psychologen ect.) Zodra ik die tegenover elkaar zet heb je een Pick One battle. Ik doe dit trouwens niet omdat 1 quote de waarheid is en de andere fout, maar juist omdat je zo kunt inzien dat iedereen zijn eigen waarheid heeft. Dit kan ik met elk onderwerp doen: afwijzing, liefde, werk, ambitie enz. Soms hoor ik een interessant steekwoord op de radio / tv, die schrijf ik dan snel op zodat ik ze niet vergeet.

Hier krijg je twee tegengestelde quotes.  De ene is wit, de andere zwart.  Maar het leven is niet wit-zwart, het heeft vele grijze tinten… en bij mij ook liefst wat kleurtjes…  En zo kun je weer een gezellige babbel aangaan met je tafelgenoten.  Er kan serieus gefilosofeerd worden.  Dat doe ik eigenlijk heel graag.

 

 

4. Wat is je doel met de quotes op instagram?

Mijn doel is dat iedereen die een battle leest, goed nadenkt over welke quote bij hem of haar past & waarom dat zo is. Maar ook dat ze proberen te bedenken waarom iemand voor de andere quote zou kunnen kiezen. Dat laatste zorgt er namelijk voor (dat is in ieder geval mijn eigen ervaring) dat je beter je best doet om een ander écht te snappen, zonder oordeel.

Dit vind ik heel goed om empathisch te kunnen groeien.

5. Heb je veel respons en wat vind je ervan?

Ik krijg op instagram hele leuke reacties onder elke battle. Soms is iedereen het eensgezind met een bepaalde quote eens. Maar vaker nog zie je dat het ongeveer 50/50 is. Er ontstaan dan (respectvolle) discussies. Heel leuk voor mij om te lezen! En ook heel motiverend om door te gaan.

 

7. Hoe heb je je illustrator gekozen?

Mijn redacteur hielp me bij de zoektocht en stelde al snel Marloes de Vries voor (@marloesdevee op insta) Nadat ik haar werk had gezien, was ik eigenlijk meteen om. Haar illustraties zijn zo leuk, herkenbaar, ontroerend of juist vol humor! Met het eindresultaat ben ik dan ook superblij.

Er staat reeds een interview hier op mijn blog met Marloes de Vries.

8. Welke opleiding heb je gevolgd?

Ik heb SPH gedaan (sociaal pedagogische hulpverlening). Een leuke opleiding! Sindsdien heb ik al verschillende banen in de zorg gehad (verslavingszorg, daklozenopvang & psychiatrie) Ik denk alleen niet dat ik dit werk voor altijd zou willen (kunnen) doen. Ik ben een soort spons, werk en privé lopen te vaak door mekaar heen. In de zorg werken is heel zinvol, maar een dag werken kost ook veel energie.

Ook heel belangrijk om eens over te praten : doe je graag je werk en wat kan je beter of anders doen?

 

 

 

9. Is dit een hobby voor je of doe je dit als beroep?

Ik werk parttime in de zorg. Al hoop ik wel dat ik in de toekomst nog meer boeken mag maken (varianten op Pick One – ideeën genoeg!) en dat ik uiteindelijk van Pick One kan rondkomen. Maar dat is echt een utopie 😉

12. Gebruik je enkel social media om je werk te promoten?

Yes! Mijn battles post ik op instagram en ook de promotie van mijn boek doe ik daar. Gelukkig helpt de uitgeverij ook mee. Zij hebben een persbericht verzonden. Daardoor is het boek in verschillende tijdschriften benoemd. Ook hebben een aantal blogs over mijn boek geschreven. Mijn droom is om op tv bijvoorbeeld in het programma Koffietijd, te mogen vertellen over het Pick One concept. Wat is er nu leuker dan live het concept toe te lichten en te debatteren over de meest spraakmakende quotebattles?

14. Heb je een eigen plaatsje om te werken?

Thuis heb ik een heel mooi bureautje om te werken… maar eerlijk gezegd zit ik vaker beneden. Ik woon midden in het centrum van Den Haag en pal onder mij zit een urban work cafe. De ideale plek om te werken zonder de afleidingen van thuis (stofzuigen, was doen, opruimen…..)

Deze battle is nogal moeilijk!  In de liefde moet je ergens wel wijs blijven.  Maar men zegt toch dikwijls : Liefde is blind.  Tja, toch beter om je ogen open te houden…

 

 

 

15. Welke boeken lees je graag?

De laatste tijd lees ik veel thrillers. Ik ben groot fan van Lisa Unger en Lisa Gardner, maar ook de boeken van Harlan Coben en Sophie Hannah lees ik graag. Op dit moment ben ik bezig in de serie van M.J. Arlidge (Net begonnen in deel 2: Piep zei de muis).

 

16. Welke boeken las je als kind?

Alles van Carrie Slee! Ik ben fan van haar. Ook las ik de boeken over Remi          (- alleen op de wereld) Daarnaast las ik Astrid Lindgren, Toon Tellegen en Yvonne Keuls. Als puber verslond ik alles van Virginia Andrews. Ik had (en heb) echter helemaal niets met griezel – en spookboeken brr… Ik kon in de klas dan ook nooit meepraten over de Kippenvel- serie die toen heel hip was.

Eigenlijk zijn beide quotes hier wel aan de orde.  Goed eten hoort bij een zekere savoir vivre, een epicuristisch genieten, gezellig samenzijn,…   Maar eten kan ook een probleem zijn voor vele mensen.  Het emotioneel eten is gevaarlijk.  Ik heb daar persoonlijk grote moeite mee.  Ik ben een emotionele eter.  Oja, ik geniet erg van culinaire hoogstandjes, maar als ik terugkom van een hele lange werkdag dan eet ik wel graag wat chocolade…  Ik denk dat er veel mensen zijn die zich daarin herkennen.

 

Beste Inge, ik ben heel blij met de zeer interessante antwoorden die je gaf.  Ik wens je ook nog veel succes met je Pick One battles.  Ik zie je nog een tv programma maken met telkens een quote battle en jij die dan het gesprek leidt tussen twee groepen van jongeren die na grondig nadenken filosoferen over die quotes.  Zou toch wel boeiende tv zijn.  Ik ben alvast fan!  Je boek is in elk geval een heel leuk geschenk voor de feestdagen !!!

Hieronder vind je de link naar haar instagram :

Inge van Prooijen (@pickonequotes) • empathy

Pick One

ISBN : 9789400509313

Publicatiedatum : 25/10/2017
Pagina’s : 200

Uitgever : Lev.

Uitvoering : Met harde kaft

Afmetingen : 210 mm x 208 m

Prijs : € 15