Dubbelgangers & tegenhangers

Jo Claes

Parallelle verhalen in Bijbel en klassieke mythologie

Deukalion en Phyrra uit de klassieke mythologie zijn de tegenhangers van de bijbelse Noah en zijn vrouw. Ze wisten zich te redden van een zondvloed dankzij een goddelijke waarschuwing. Hun ark of boot strandde op een berg nadat de wateren waren gezakt. Beide echtparen zorgden voor het nieuwe mensengeslacht.
Maar hoe opvallend en veelvoorkomend de vele gelijkenissen ook zijn tussen de mythes en bijbelverhalen, steeds bevatten deze verhalen afwijkende details, motieven of afloop als gevolg van de verschillen in cultuur, traditie en religie waaruit ze zijn ontstaan.
Dubbelgangers en tegenhangers laat op een verassende manier anders kijken naar deze eeuwenoude verhalen.
Jo Claes is een romanschrijver, maar heeft ook talrijke boeken op zijn naam over hagiografie, iconografie, mythologie en Bijbel.

  • Productcode (EAN): 9789056156466
  • Verschijningsdatum: 1/09/2020
  • Aantal bladzijden: 224
  • Uitgeverij: Sterck & De Vreese
  • Afmetingen: 204 mm x 259 mm
  • Prijs : € 29,95

Over de auteur :

Jo Claes woont en werkt in Leuven. Hij schreef een aantal novelles en (misdaad)romans en publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie. Zijn schrijversloopbaan begon met De Stenen Toren dat werd bekroond met de Debuutprijs. In 2008 verscheen zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg, De zaak Torfs. Met dit boek kreeg hij de smaak van het spannende genre te pakken, want daarna volgden De blinde vlek, Dood in december, Het oog van de naald, Tot de dood ons scheidt, Getekend vonnis. Zijn daaropvolgende Thomas Berg-roman De mythe van Methusalem, heeft de Hercule Poirot-publieksprijs 2014 en De Gouden Strop 2015 gewonnen.

Over het boek :

Wanneer ik hardcover bekijk, dan zie ik een afbeelding van Adam en Eva in het paradijs. Eva plukt de ‘verboden vrucht’ en geeft hem aan Adam. Ze verleidt hem als het ware om het verbod te doorbreken. Wij, als gelovigen, kennen dit verhaal zeer goed. Maar er zijn nog gelijkaardige verhalen in andere culturen. Hier gaat de auteur op zoek naar de gelijkenissen (dubbelgangers) en de verschillen (tegenhangers) binnen deze verhalen. Dit is echt heel interessant om te lezen. Vooral omdat er al veel verhalen gekend zijn, maar dat we daarachter nooit de verbanden hebben gezien met andere verhalen in de klassieke mythologie. Er wordt wel niet naar een verklaring gezocht hoe dat zo komt. Dat zou trouwens moeilijk te achterhalen zijn. De auteur volgt de chronologie in de Bijbel. Ondanks de vele gelijkenissen, zijn er toch ook verhalen die onderling verschillen in details of motieven. Dit is dan ook te wijten aan de verschillende culturen, tradities en religies waaruit ze zijn ontstaan. Daarom past deze titel ‘Dubbelgangers en Tegenhangers’ zo goed.

Wanneer je het boek opendoet, zie je eerst de inleiding met de opsomming van de 10 delen die een titel bevatten met chronologische gebeurtenissen uit de Bijbel :

Elk deel is onderverdeeld in verschillende verhalen te beginnen uit de Bijbel en dan verder met verhalen uit de Griekse en Romeinse cultuur en mythologie. Deze verhalen worden zeer beeldend verteld en nog verrijkt met prachtige schilderijen, voorwerpen, etsen, enz…

De overgang naar de volgende delen wordt telkens aangeduid door een blauw blad met grote witte letters. Je kan elk hoofdstuk apart lezen in je eigen tempo. Ik vond het aangenaam om mij telkens te verdiepen in een bepaald thema. De mythes en andere verhalen lezen heel vlot en de taal is zeer toegankelijk. Je hoeft geen klassieke talen gestudeerd te hebben, maar het is wel interessant wanneer je die oude verhalen leest, dat je wat achtergrond hebt. Ik herkende en herinnerde mij veel van die verhalen. Je wordt weer ondergedompeld in de Bijbelse literatuur en in de Griekse mythen en sagen.

Hieronder zie je enkele van de prachtige prenten die dit boek bevat :

De bolmens : de onstaansmythe van Aristophanes : een heel interessant verhaal (op een antieke amfoor)
(Johann Sadeler) Schepping van Adam
Prometheus maakt de mens onder het toeziend oog van de andere goden, 4de eeuw v.Chr., sarcofaag (Napels)
Laconische zwartgekleurde drinkschaal van de Arkesilas-schilder uit Cerveteri met de afbeelding Prometheus en Atlas. Hier wordt telkens opnieuw de lever van Prometheus uitgepikt door een adelaar. De lever groeit elke nacht weer aan en zo werd dat een dagelijkse marteling voor Prometheus, die gestraft werd door Zeus omdat hij het vuur naar de mensheid bracht.
Simon Bening, De schepping van Eva (1525-1530) Eva wordt uit een rib (of de zijkant) van Adam geschapen.

Op het einde van het boek vind je een alfabetische lijst met de namen die in alle verhalen voorkomen. Je leest wie ze juist waren. Boeiend om te weten.

Kortom : dit is een grote aanrader! Deze alombekende Bijbelse verhalen worden in een goed verband gebracht met de Klassieke verhalen en verrijkt met prachtige foto’s van schilderijen, voorwerpen, gebouwen, etc…