Passages

Onno van Gelder jr.

‘Zeg maar Ernestine. Honderden mensen hebben mij aangestaard, meestal liepen zij na een paar seconden weer door. Ze vonden mij lelijk, niet interessant genoeg.’
Er viel een stilte.
Achter haar zag hij de mist dichterbij sluipen. Enkele kille mistflarden likten zijn benen en bleven tussen hen in zweven.

Sterke beelden vormen het signatuur van de acteur Onno van Gelder jr. in zijn debuut : een bundel intense korte verhalen. Verhalen waarin de nevel van het mysterie optrekt of blijft hangen. De illustraties van Stijn Felix leggen kantelmomenten vast en vergezellen de poëtische taal van de verteller.

  • Productcode (EAN): 9789492551290
  • Verschijningsdatum: 26/05/2018
  • Aantal bladzijden: 89
  • Uitgeverij: Ambilicious LLP
  • Prijs : € 18

Over de auteur :

7-1, presentatie Surmont (1)

Na zijn schooljaren combineerde Onno een vaste job met acteren en aanvaardde hij heel wat uiteenlopende rollen om ervaring op te doen. Na 14 jaar op de planken begon hij te regisseren. Totaal onverwachts kon hij, met succes, deelnemen aan een auditie bij een studio die menig televisiereeksen produceerde.

Als eerste Belgische acteur mocht Onno een artikel schrijven voor de site van het Britse Shakespeare Birthplace Trust over zijn bevindingen rond het brengen van de teksten van de bard. Na enkele omzwervingen vond hij als auteur de voor hem geschikte vorm: korte verhalen. In 2017 besloot hij die te bundelen. In mei 2018 verscheen zijn debuut ‘Passages’ bij uitgeverij Ambilicious met illustraties door Stijn Felix. Op 9 juni 2019 verscheen de kortnovelle ‘Brief van Leonie’, in november volgde de novelle ‘Meneertje Wiegel’. Zijn volgende boek ‘Escapades’ verschijnt in het voorjaar van 2021.

Over het boek :

Ik las dit boek voor de leesclub van Ambilicious, de uitgeverij. Het is de eerste keer dat ik in contact kom met een boek van Onno. We zijn wel al een tijdje bevriend op instagram. Hij raakt mij met zijn mooie foto’s en passende zinnen erbij. Met weinig woorden weet hij een sfeer te scheppen waarvan ik hou. Het is een bundel met korte verhalen. Momenten uit het leven gegrepen : ‘une tranche de vie’ zoals hij het eens zei.

De cover is mysterieus : donkerblauwe lucht met nevel en de blauwe zee die hier en daar kringen vertoont … kleine kringen als korte levensverhalen die het staketsel raken. Op het staketsel staat een vrouw met een wijde rok en een hoedje op. Voor wie Spilliaert kent, herkent hij ook het schilderij met de vrouw met de roze hoed.

Onno is een grote bewonderaar van Spilliaert. Wat Spilliaert schilderde, verwoordt Onno met zoveel gevoel en breekbaarheid. Wat is het verhaal achter deze vrouw?

Onno laat zich inspireren door foto’s, schilderijen of andere kunstwerken en herinneringen. Dat maakt zijn verhalen zo levensecht en zo geheimzinnig. Net zoals het leven. We weten nooit helemaal waartoe ons pad zal leiden. We weten ook nooit alles over iemands leven. Iedereen heeft wel zijn ‘petit jardin secret.’

Het boek telt zes verhalen die als titel zes voornamen dragen.

Het verhaal van ‘Marcel‘ boeide mij direct want als Oostendse herkende ik de plaatsen waar het zich afspeelde. Onno schrijft zo beeldend dat ik alles zo voor mijn ogen zag passeren. Daarin herken ik de regisseur die scenes beschrijft. De scene speelt zich af aan ‘Petit Paris,’ voor de Oostendenaren een nostalgische plaats. Het verhaal is heel herkenbaar en met veel respect voor het oude vrouwtje. Een zin die mij bijbleef is : … grijze straatstenen die al weken geen zon gezien hadden. Dat is toch heel mooi gezegd.

Het verhaal van ‘Jean-François‘ brengt ons naar de ‘Villa Les Tilleuls.

Villa Les Tilleuls, in Heverlee. Beschermd monument. Met beuken, sequoia en linden.

De tekening met de man die voor het huis staat, schept een geheimzinnig beeld. Wat doet die man daar?

Hier vind ik weer twee prachtige quotes :

  • p. 22 : Een hele minuut lang verdovende geluidloosheid.
  • p. 23 : Een strakke oostenwind kraste de ijskristallen tranen uit de ogen, oren werden breekbaar als fijn Engels porselein. (Hoe mooi en beeldend gezegd!)

In ‘Louis‘ vertelt hij ons het verhaal van Père Louis. De tekening met de priester, die naar de vitrine kijkt van de bakkerij en de heerlijke taart voor hem ziet. Het is als een uitnodiging om binnen te gaan. Wat zal Père Louis doen? Gaat hij binnen? Wat zal hij vragen?

Even een sfeerscheppertje :

LADURÉE, Paris - 15 rue Montorgueil, Les Halles - Restaurant Avis & Numéro  de Téléphone - Tripadvisor
Er zijn er verschillende in Parijs, maar deze vond ik zo pittoresk. Ik ben er ook geweest…
La pâtisserie Ladurée rachetée par LOV Group ? - Sortiraparis.com
Zie je de bekende macarons liggen?

Ik vond ook in dit verhaal twee mooie en beetje grappige quotes :

p. 31 : Zilte tranen verdampten op zijn roodgloeiende wangen. Sissend als een slang steeg de damp op en greep zich verbeten vast aan zijn brillenglazen waardoor père Louis de Heer uit het oog verloor.

p. 33 : Sindsdien vocht hij iedere dag opnieuw tegen de gesuikerde demon.

Het verhaal van ‘Ernestine’ raakte mij het meest. De tekening van de man op het staketsel werkt nostalgisch. Er gaat een zeker verdriet van uit. Maarten loopt door de Kapucijnenstraat (waar ik geboren ben toen mijn ouders op de dijk woonden). Er is mist. Hij ziet de Rock Strangers en dan die vrouw op het staketsel. Zo’n broos verhaal.

BEAUFORT - Rock Strangers | Toerisme Oostende
De Rock Strangers

Het verhaal van ‘Michaël’ is heel lief en mooi. Hoe tekenend beschrijft Onno dit appartement. Het was alsof ik erin rond liep. Zo’n mooi oud appartement met alle charme van het verleden. Alle details kloppen. Ik leerde de kunstenares Clarice Cliff kennen. Zo zocht ik haar kunst op het internet op. Onno beschreef haar kunst zo mooi dat ik het wou zien.

Clarice Cliff
Clarice Cliff

Een grappige quote in dit verhaal is : p. 52 : In het appartement boven hem weerklonk een korte gil. De nieuwe bewoners waren nog jong, de liefde pril.

Het laatste verhaal over ‘Judith’ speelt zich af in Compiègne. Ben wil onthaasten en huurt een kamer in een oud 19e eeuws paleis.

Ben maakt iets buitengewoons mee. Er is een verkleedpartij van in de jaren ’30… Er wordt gedanst. ‘Parlez-moi d’amour’ wordt gezongen.

Zo kom je helemaal in de sfeer van die mooie tijd. Ben leert er de flamboyante zangeres Judith kennen. Hij komt in een heel andere wereld terecht met haar. Gebeurt dit wel echt? Meer vertel ik niet over dit verhaal. Ontdek zelf dit verhaal dat iets weg heeft van een korte thriller. Hier voel je heel wat spanning en geheimzinnigheid. Ook wat magisch realisme vind ik hier terug.

Beste Onno, deze zes korte verhalen waren als een mooi boeket met verschillende bloemen met elk hun eigen geur en kleur. Zes mysterieuze tranches de vie die heel filmisch beschreven werden dankzij je uiterst rijke en beeldende woordenschat. Ik heb genoten van deze korte momenten op sommige plaatsen die ik herkende. Ik kijk dan ook uit om je nieuw boek ‘Escapades’ te lezen. Dit was in elk geval een schitterend debuut!

Voor dit boek werkte Onno samen met de bekende Bredense botanisch kunstenares Hilde Orye. Zij maakte de prachtige illustraties. Dit boek verschijnt op 21 mei.

Kunst ontmoet literatuur bij vierde publicatie van Onno van Gelder Jr.: “Liefde vormt de rode draad”