De laatste roos van de zomer (Santa Montefiore) recensie

De laatste roos van de zomer    (Santa Montefiore)

Het magistrale drieluik over de Deverills van Santa Montefiore is nu compleet!

Korte inhoud : Ondanks alles wat ze in het verleden hebben gedeeld, botsen de drie vrouwen van Deverill telkens weer als het gaat over de toekomst van hun geliefde kasteel. Intussen wordt Kitty’s leven op zijn kop gezet als haar vroegere geliefde terugkeert uit Amerika met zijn vrouw en kinderen, en ze ontdekken dat hun levens wel veranderd zijn maar hun gevoelens niet. Hebben ze de kracht om elkaar te weerstaan, of zetten ze alles op het spel voor een paar gestolen momenten samen?

En er bloeit nóg een liefde op die alles oneindig veel ingewikkelder zal maken: Jack Deverill is verliefd geworden op een mooi Amerikaans meisje dat hij in Dublin heeft ontmoet.
Ze is in Ierland om haar biologische moeder te zoeken en hij is vastbesloten haar ten huwelijk te vragen, zich niet bewust van het drama dat hij daarmee over zich afroept. Iemand zal de kluwen van geheimen en misverstanden moeten ontrafelen, wil er ooit rust komen op kasteel Deverill…

Eigen meningIk las dit boek heel graag en het ging van in het begin heel vlot.  Ik was bang dat ik de draad moeilijk zou opnemen omdat het een jaar geleden was dat ik deel twee gelezen had.  Maar neen, ik werd opnieuw meegezogen in het verhaal.  Eerst krijg je ter herhaling nog eens de twee stambomen van de Deverills (Ierland en Engeland).   Die van kasteel Deverill in Ballinakelly en die van Deverill House in Londen.  Dan krijg je een kort hoofdstuk over de geboorte van Maggie O’Leary (1640).  Ze verloor haar moeder bij haar geboorte maar kreeg een speciale gave mee : ze kon de doden zien en met hen praten.  Ze gaf boodschappen door aan de levenden. Haar vader liet de mensen betalen om met haar te praten.  Ze had geen vriendinnetjes.  Ze was een eenzaam kind.   Barton Deverill stal het land van de O’Leary’s.  En zo werden hij en zijn nageslacht vervloekt. 

Ik wil niet meer vertellen want anders “spoil” ik het voor jullie.

Het boek eindigt wel met een onverwachte wending.  Het verhaal zit heel erg in elkaar verweven met heel veel personages.  Gelukkig kan je ze goed uit mekaar houden want er wordt telkens wel even naar het verleden verwezen.  M.a.w.  naar de 2 andere boeken.  Ook wordt de geschiedenis van de jarenlange strijd voor de Ierse onafhankelijkheid terug verteld aan de hand van het liefdesverhaal van Kitty en Jack O’Leary.

Het was weer een echte Santa Montefiore.  En nu is het weer een jaartje wachten voor haar volgend boek.  Want Santa schrijft maar 1 boek per jaar.  Nu ja, ik vind dat al heel goed, want als je ziet hoeveel werk erin kruipt om zo’n boek te schrijven, dan begrijp je dat.  Beter goeie kwaliteit dan half werk.

Nog enkele quotes die ik graag lasp. 28 : Terwijl ze daar stond en opnieuw nadacht over haar situatie, nestelde zich een lichte wrok in haar hart als een worm in het klokhuis van een appel.

p. 40 : De aanraking bezorgde haar een huivering die door haar hele lichaam trok, alsof hij niet alleen haar hand in de zijne had genomen maar haar ziel, haar hele wezen.

p. 62 : Als je er niets tegen kunt doen, moet je het loslaten.

 

ISBN : 9789022574669

Publicatiedatum : 21/03/2017
Pagina’s : 395

Uitgever : Meulenhoff Boekerij B.V.

Titel serie : De Deverill kronieken

Nummer in serie : 3

Ondertitel : De terugkeer van de vrouwen van Deverill

Prijs : € 19,99