Adventskalender 2022 : dag 3

Aqua Rosa : Mélange aromatisé d’hibiscus, baies noires, fruits et plantes. De bessensmaak komt goed door. Lekker en fruitig.

Wat is hibiscus?

Heeft een zoetzure smaak en is de belangrijkste ingrediënt in rozenbottelthee.

Hibiscus
Hibiscus syriacus 'Oiseau Bleu'
Hibiscus syriacus 'Coelestis' , Hibiscus syriacus 'Woodbridge', Hibiscus syriacus 'Oiseau Blue'

De tuinhibiscus of altheastruik is een plant uit de kaasjeskruidfamilie. De plant komt van nature voor in een groot gedeelte van Azië. Het is de nationale bloem van Zuid-Korea. Dit is een van de weinige soorten Hibiscus, die in België en Nederland in de tuin kan worden geplant omdat hij winterhard is.

Hibiscus, voor een zomer vol kleur

Geen enkele tuinplant oogt zo exotisch mooi als de hibiscus. In de trend naar natuurlijk tuinieren, ging ze wat verloren, maar nu is er gelukkig weer volop belangstelling voor deze bijzonder dankbare tuinstruik. Al is ze net zo goed een topper op het terras.

Een tijdlang was de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) uit de mode maar nu is ze helemaal terug, en wordt er weer volop gezocht naar nieuwere, betere en mooiere kruisingen. En terecht, want het zijn bijzonder dankbare tuinplanten, die ondanks hun exotisch uiterlijk geen last hebben van onze vorstige winters (tot -15 °C) – in tal van Vlaamse tuinen groeien struiken van 50 jaar en ouder. Bovendien bloeien ze uitzonderlijk lang, sommige cultivars al van eind juli tot een stuk in oktober, precies op een moment dat de meeste planten en zeker de struiken in de tuin uitgebloeid zijn.

De praline is fondant met praliné. Smaakt heel lekker door.

De happy stone voor Free : het zijn bijtjes geworden. Free houdt erg van de tuin en deze zomer heeft ze echt genoten. Omdat Bernard heel wat bijenhotels heeft in de tuin zag ze de eerste metselbijtjes al vroeg in de lente buitenvliegen. Ze is er niet bang van en wou ze aaien. We hebben haar er natuurlijk op gewezen dat je ze best niet aanraakt, maar Free kan nogal haar gedacht hebben en probeerde er toch eentje te aaien. En hop, een prikje. Even een klein traantje, maar ze merkte dat het niet erg pijn deed. We legden haar uit waarom het bijtje geprikt had. Het was bang geweest en heeft zich gewoon verdedigd. Dat snapte ze… Toch vond ze het jammer dat ze ze niet meer kon aaien…

En nu een filmpje over Maya, de bij :

Nog een fijne dag!