Boek in de kijker 35 Aan de oever van de Seine

Aan de oever van de Seine                        Jennifer Robson

Korte inhoud : De jonge lady Helen probeert te herstellen van een gebroken hart én een ernstige ziekte. Omdat ze niets liever wil dan breken met het milieu waarin ze is grootgebracht, besluit ze om een nieuw leven op te bouwen als kunstenaar. En waar kan dat beter dan in het bruisende Parijs van de jaren twintig? Te midden van pittoreske straatjes en prachtige kunst ontmoet ze nieuwe mensen, die niets van haar verleden weten. Een van hen is de knappe Sam Howard, correspondent voor de Chicago Tribune en beschadigd door de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. Net als Helen probeert ook Sam het verleden achter zich te laten. Aan de oever van de Seine is het betoverende verhaal van een vrouw die zelf wil bepalen hoe ze haar leven leidt, in een tijd waarin dat niet vanzelfsprekend is.

In de pers :

‘Heerlijk boek dat fans van Downton Abbey zeker zal aanspreken.’ Booklist

‘Lezers die houden van geschiedenis en romantiek kunnen hun hart ophalen aan dit boek.’ Library Journal

Over de auteur : Jennifer Robson  : Een academicus met achtergrond, een voormalig hoofdredacteur van beroep, en een levenslange geschiedenisnerd, ik heb het geluk dat ik mezelf nu een fulltime schrijver mag noemen.  Ik ben de auteur van vijf romans, waaronder Somewhere in France , Goodnight from London , and the forthcoming The Gown: A Novel of the Royal Wedding.

Ze is al vanaf haar jeugd gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog, geïnspireerd door de verhalen van haar vader, een bekend historicus.  Jennifer Robson studeerde Franse literatuur en Moderne geschiedenis aan de University of Werstern Ontario, en Britse economische en sociale geschiedenis in Oxford.  Ze woont in Toronto met haar man en kinderen.

 

Wat vond ik ervan? 

Er is een proloog, drie delen en een epiloog.  In de proloog gaat het over Helena die ziek is en vecht voor haar leven.  Ook haar verbroken verloving komt even aan bod.  Deze twee situaties hebben haar serieus doen nadenken over haar leven.

p. 9 : Eén ding wist ze zeker : als ze deze ziekte overleefde, zou ze van het leven gaan genieten.

Na die ziekte schrijft ze een brief aan haar tante die nogal vrijgevochten is. Ze vraagt of ze een jaar bij haar mag wonen.  Zo heeft ze met haar ouders afgesproken. Haar ouders laten haar niet graag gaan, maar ze is volwassen…

Ze neemt de Train Bleu om naar Parijs te reizen.  Die trein zal later in het verhaal nog een belangrijke rol spelen.  Ze gaat er schilderles volgen bij de Académie Czerny.  Ze maakt er nieuwe vrienden en bouwt een heel nieuw leven op.  Oorspronkelijk weten ze niet dat ze een adellijke naam heeft.  Ze wil gewoon aanvaard worden voor haarzelf.  Ze leert er Mathilde, Daisy, Etienne en Sam kennen.  Ze wordt verliefd op Sam.

Haar tante Agnes, een vrijgevochten vrouw, introduceert haar in de beau monde van Parijs.  Ondertussen volgt ze de lessen, maar dat valt niet altijd mee.  Czerny is niet enthousiast en negeert haar zelfs.  Haar vrienden blijven geloven in haar talent.   Ze wordt wel toegelaten tot de schilderslessen met olieverf.  Ze huurt dan met haar vrienden een atelier waar ze samen heel veel werken maken.  Dat is een mooie periode.   Ze werken hard voor de expositie op het einde van het jaar.  Hier zal haar schilderij van Le Train Bleu een mooie rol spelen.

Haar relatie met Sam verloopt niet zonder hindernissen.  Maar meer zal ik niet meer vertellen anders spoil ik het verhaal.

In de epiloog lees je hoe hun verdere leven samen zich ontwikkeld.

Ik vond het een heel mooi, romantisch en rechtlijnig verhaal zonder terug te keren in het verleden. Het leest heel vlot.  Ik leerde wel wat over kunst en de Franse kunstenaars van de jaren ’20.    Het einde loopt eerst niet zoals ik het zou gewild hebben, maar dan…

 

ISBN : 9789402701661

Publicatiedatum : 01/08/2018

Pagina’s : 336

Uitgever : HarperCollins

Uitvoering : Met zachte kaft

Prijs : € 17,50