Boeken verbinden

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

Boek- en filmliefhebbers opgelet!  Tien jaar geleden bestormde “The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society” de New York Timesbestsellerlijst en nu is de historische roman op het grote scherm te zien.  Het verhaal is een beeldschone ode aan de kracht van het geschreven  woord. 

Dit bewijst nogmaals dat boeken mensen samenbrengt !!! Dat doe ik ook met onze Tea & Books! Dat is ook een leesclub samen met een afternoon tea.  Is heel gezellig.  Ik heb er zelfs al drie toffe vriendinnen aan overgehouden.  En dat is nog maar het begin.

Hieronder zie je de trailer :

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog ontvangt de jonge charismatische schrijfster Juliet (Lily James) een brief van een lid van een mysterieuze boekenclub die in de oorlog op het eiland Guernsey werd opgericht. Haar nieuwsgierigheid is gewekt en Juliet besluit naar het eiland af te reizen. Daar ontmoet ze de heerlijk excentrieke leden van de Guernsey Literary and Potatoe Peel Pie Society, inclusief Dawsey (Michiel Huisman), de ruige en intrigerende boer die haar de brief stuurde. Terwijl de geheimen van hun oorlogstijd zich ontvouwen, veranderen Juliet’s groeiende liefde voor het eiland, de boekenclub en haar genegenheid voor Dawsey haar leven voorgoed.

Genre: Liefde / romantiek, Drama

Duur: 124 minutes

Land: USA

Release: 30/05/2018

Regisseur: Mike Newell

Boek

 

Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey

Annie Barrows,Mary Ann Shaffer

Bij toeval komt Juliet, een jonge schrijfster uit Londen in contact met een aantal bewoners van Guernsey, die tijdens de oorlog een leesclub vormden. Er ontspint zich een levendige correspondentie tussen de schrijfster en de eilanders. Juliet raakt gefascineerd door de verhalen en de kleurrijke karakters van de leden van het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey. En langzaam maar zeker wordt duidelijk wat de eilandbewoners tijdens de oorlog hebben meegemaakt en hoe hun vriendschappen, saamhorigheid en onderlinge relaties tijdens de Duitse bezetting op de proef werden gesteld. Juliet besluit af te reizen naar Guernsey, een beslissing die haar leven voorgoed zal veranderen.

ISBN : 9789026340871

Publicatiedatum : 01/05/2018
Uitgever : Ambo|Anthos

Uitvoering : Met zachte kaft

Prijs : €  10

Artikel van Danique Roozekrans uit De Boekenkrant

Het boek van de Amerikaanse Mary Ann Shaffer en Annie Barrows ontstond na een toevallig bezoek van Shaffer aan Guernsey, een van de Kanaaleilanden voor de kust van de Noord-Franse regio Normandië.  Ze had plannen gemaakt om een boek te schrijven over Kathleen Scott, de vrouw van de Engelse poolreiziger Robert Falcon Scott.  Voor onderzoek vertrok zij richting Cambridge, om er daar achter te komen dat de beoogde bronnen onbruikbaar waren.  Ze besloot hierop een bezoek te brengen aan het idyllische Guernsey en zat een aantal dagen vast op het eiland wegens een storm.  Hier verdiepte ze zich in de intrigerende geschiedenis van het eiland en besloot een briefroman over de plek te schrijven. Nadat het manuscript werd geaccepteerd voor publicatie, een droom die uitkwam, ging de gezondheid van Shaffer echter snel achteruit.  Ze was niet in staat de gevraagde veranderingen van de uitgever door te voeren en vroeg Annie Barrows, dochter van haar zus en gerenommeerd kinderboekenschrijfster, het verhaal te voltooien.  Zo werd Barrows uiteindelijk co-auteur en werd het boek met de lange titel een paar maanden na het overlijden van Shaffer in 2008 alsnog uitgebracht.

Hoofdpersoon in het verhaal is de dertigjarige schrijfster Juliet Ashton.  Net als Shaffer is ze op zoek naar een onderwerp voor haar volgende roman.  Het verhaal speelt zich af in Londen, in de nasleep van de Twee Wereldoorlog.  In 1946 komt Juliet per toeval in contact met een aantal bewoners van Guernsey. Tijdens de oorlog verzonnen zij een leesclub die uitgroeide tot een soort toevluchtsoord voor de bewoners.  Er ontspint zich een levendige correspondentie tussen de schrijfster en de eilanders.  Juliet raakt gefascineerd door de verhalen en de karakters van de leden van het genootschap.  Brief na brief wordt duidelijker wat zij tijdens de oorlog hebben meegemaakt en hoe hun onderlinge relaties tijdens de Duitse bezetting op de proef werden gesteld.  Juliet is ondertussen zo geïntrigeerd door dit verhaal dat ze besluit af te reizen naar Guernsey, een beslissing die haar leven voorgoed zal veranderen.

De film, geregisseerd door Mike Newell en met in de hoofdrollen onder anderen Lily James (Downton Abbey en Darkest Hour) en onze eigen Michiel Huisman, doet afbreuk aan het boek. (Ai, dat vreesde ik al.  Ik wil het boek zeker lezen, maar zal waarschijnlijk de film nu eerst zien…)

De grote lijnen zijn lichtelijk verdraaid, een aantal karakters hebben het podium verlaten en enige voorkennis van het boek is een pré.  Zo is er in het script bijvoorbeeld een accent gelegd op de zoektocht naar antwoorden en het liefdesleen van Ashton, in plaats van op haar persoonlijke ontwikkeling.  Door de vorm waarin het boek gegoten is, een briefroman, leer je de personages goed kennen.  Het is jammer dat hier in de film veel minder ruimte voor is.

Desalniettemin doet deze interpretatie, verkort naar The Guernsey Literary Society, het thema “schrijven” eer aan.  De liefde voor elkaar en hoe het lezen van boeken de bewoners bij elkaar heeft gebracht in een tijd van crisis, is een genot om te zien.  Daarnaast zijn de kostuums en de locaties werkelijk prachtig, waardoor je het de filmmakers zelfs vergeeft dat ze als locaties de kust van Devon en Cornwall hebben gebruikt en dus geen voet op het Kanaaleiland hebben gezet.

De film heeft gelukkig de essentie van het verhaal te pakken gekregen, namelijk dat boeken verbinden.  Deze boodschap is dan ook de echte nalatenschap van Shaffer te noemen.