Roodborstje

Gedichten over het leven

Inge Vlug

Korte inhoud :

Een sprekende gedichtenbundel waarin op een tedere manier verschillende aspecten van het leven zijn vastgelegd. Of het nu gaat over liefde, verlies, ouderdom of corona, in deze gedichten komt het allemaal aan bod. Het is daarnaast indrukwekkend hoe ondanks de verschillende onderwerpen het gevoel van dankbaarheid als een rode draad door alle gedichten heen is verweven. Want het leven is niet altijd even makkelijk, maar je mag er wel dankbaar voor zijn. Door de consistente en delicate schrijfstijl is deze gedichtenbundel erg fijn om te lezen. De gedichten weten jou als lezer steeds weer op de juiste plek te raken.

Over de auteur :

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, hond en buitenshuis
Met haar hondje Jip

Inge Vlug (27) ontwikkelt al op jonge leeftijd een passie voor het schrijven van gedichten. Ze merkt al snel dat haar gedichten andere mensen raken en wil niks liever dan de mensen steun en herkenning bieden met haar gedichten. Door het schrijven van gedichten kan Inge ook een boodschap en haar kijk op de wereld aan de mensen meegeven. ‘Help elkaar en kijk naar elkaar om, denk niet alleen in eigen belang.’

https://www.instagram.com/ingetypt/

https://www.facebook.com/inge.vlug

Uitgeverij : https://www.boekscout.nl/

Over het boek :

De cover met het roodborstje vind ik heel mooi en bijna levensecht. De veertjes zijn zo fijn uitgebeeld. Een open bekje dat ons toont dat het veel te vertellen heeft.

De thema’s zijn : Familie, ouder worden, coronavirus, vriendschap, liefde, het leven, geboorte, eenzaamheid, verlies en bijzondere plekken.

Tien belangrijke thema’s in ons leven, waarvan het coronavirus de laatste drie jaar ons leven voor een groot stuk beheerst heeft. Het eerste thema ‘Familie’ is voor Inge van groot belang in haar leven. Van daaruit groeien haar gedichten en kan ze op zeer poëtische manier alles verder beschrijven. In haar jonge leven heeft ze reeds veel ervaringen opgedaan. Daardoor kan ze heel goed verwoorden wat ze voelt en meemaakt. Ze is dankbaar en positief ingesteld.

Het eerste gedicht geeft aan waarom ze het roodborstje koos op de cover.

Roodborstje

‘Met elk roodborstje dat ik zie in de bomen

Beginnen de herinneringen in mij te komen

Want ook al was ik nog een kind

Was je door mij bemind

Al was ik nog wat klein

Je was de liefste opa die je maar kon zijn

Ik bezocht je na schooltijd in het verzorgingstehuis

Bij ons aan het eind van de straat, maar het was nooit je thuis

Ik weet nog hoe je de vogeltjes na kon fluiten

De rondjes die we samen liepen buiten

Samen een ijsco gingen eten

Lieve opa, ik zal je nooit vergeten’

Dit eerste gedicht vond ik al een schot in de roos. Zo lieflijk en zo echt! Inge verwoordt heel goed haar warme band met haar opa. Omdat ik nu ook sinds anderhalf jaar oma ben, raakt dit gedicht mij nog meer. Ik hoop dat ik ook zoveel voor mijn kleine Free zal mogen betekenen. We hebben nu al zo’n warme band omdat ik tweemaal per week of soms meer voor haar mag zorgen. Nu weet ik wat ik gemist heb… ik heb nooit mijn grootvaders gekend… ze waren al gestorven.

Een gedicht dat mij zeer raakte, was ‘Dementie’ Mijn papa heeft 8 jaar aan dementie geleden. Het was verschrikkelijk pijnlijk om hem zo achteruit te zien gaan. Eerst besefte hij het nog en daarna niet meer. Ik herinner mij nog het gesprek met hem waar ik hem vertelde dat hij aan dementie leed, dat het daarom was dat hij zijn woorden niet meer vond. Het ergste vond hij dat hij zijn moppen niet meer kende. Hij vertelde zo graag goeie grappen…

En omdat het gisteren Wereld Alzheimerdag was…

Dementie

‘Verdwaald in het verleden

En verloren in het heden

Herinneringen die blijven steken

Verloren in de weken

Geen besef meer van tijd

De weg steeds vaker kwijt

Mensen moeilijk te herkennen

Keer op keer een schok die nooit zal wennen

Beperkte dingen die je van vroeger weet

Tegenover steeds meer dingen die je vergeet

De onmacht is groter dan je denkt

Verloren, in ieder moment

En wie gaat je vertellen wie je bent?

Als je straks ook jezelf niet meer herkent’

Dit gedicht is zo herkenbaar voor wie geliefden heeft die dementie hebben. Inge kan echt heel goed de gevoelens beschrijven. Ze geeft een stem aan de mens die ziek is en ook aan de persoon die voor hem zorgt.

Ik zal niet nog meer gedichten geven want die moet je zelf ontdekken in die mooie gedichtenbundel. Veel leesplezier ermee!

Ik recenseerde vorig jaar reeds haar eerste gedichtenbundel. Die kan je hieronder vinden. Er staat ook een interview in. Heel leuk om te lezen.