Adventskalender 2022 : dag 7

English Breakfast : Mélange de thés noirs d’Asie. Deze drink ik af en toe graag want hij stuurt mijn herinneringen terug naar onze reizen met de kinderen in het Zuiden van Engeland. Hierbij had ik echt een ‘Proust’-ervaring … ‘A la recherche du temps perdu…’ We bezochten er heel veel mooie tuinen en maakten er prachtige familieherinneringen om nooit meer te vergeten.

MENGSEL VAN ZWARTE THEE UIT AZIË

Organic English Breakfast, een heerlijke combinatie van twee onderscheidende zwarte theesoorten.

Trakteer jezelf op een royaal ontbijt met English Breakfast, een heerlijke melange van twee biologische zwarte theesoorten: een rijke, krachtige Ceylon en een Assam met een ronde, volle smaak. De combinatie is perfect voor liefhebbers van pure zwarte thee. Tip: geniet ervan met een scheutje melk.

INGREDIËNTEN
Ceylon zwarte thee*, Assam zwarte thee*. *Biologisch geteelde ingrediënten

De mineralen en antioxidanten in Engelse ontbijtthee verbeteren of voorkomen bijvoorbeeld gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, beroertes, diabetes of uitdroging. De zwarte theesoorten waaruit Engelse ontbijtthee bestaat, bevatten flavonoïden die bijdragen aan een gezond hart.

10 bewezen voordelen van zwarte thee

15 september 2018 door Juglen Zwaan

Naast water is zwarte thee een van de meest genuttigde dranken ter wereld. Het wordt gezet van de blaadjes van de plant Camellis sinensis en wordt vaak vermengd met andere planten om verschillende smaken te creëren, zoals Earl Grey, English breakfast of chai. Het smaakt sterker en bevat meer cafeïne dan andere theesoorten, maar minder cafeïne dan koffie. Zwarte thee biedt ook een reeks voordelen voor de gezondheid omdat er antioxidanten in zitten en stoffen die bijdragen aan ontstekingsremming in het lichaam. Hieronder vind je 10 gunstige effecten van zwarte thee, allemaal wetenschappelijk onderbouwd.

1. Heeft antioxidantwerking
 
Zwarte thee bevat een groep polyfenolen die een antioxidantwerking hebben. Antioxidanten kunnen zorgen voor een afname van het risico op chronische ziektes en voor bevordering van de algehele gezondheid.

2. Kan de hartgezondheid verbeteren
Zwarte thee bevat flavonoïden, die goed zijn voor het hart. Uit studies blijkt dat regelmatig zwarte thee drinken het risico op hartziekte kan helpen verlagen.

3. Kan het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen
LDL en HDL zijn twee soorten lipoproteïnen die cholesterol door het hele lichaam vervoeren. Te veel LDL in het lichaam kan het risico op hartziekte en beroerte verhogen. Uit studies blijkt dat zwarte thee het LDL-niveau kan helpen verlagen.

4. Kan de darmgezondheid bevorderen
In de darm bevinden zich biljoenen bacteriën en het grootste deel van je immuunsysteem. Polyfenolen en antimicrobiële eigenschappen die gevonden worden in zwarte thee kunnen de darm- en immuunfunctie bevorderen.

5. Kan bijdragen aan verlaging bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan allerlei gezondheidscomplicaties geven. Op regelmatige basis zwarte thee drinken zou kunnen bijdragen aan verlaging van de systolische en diastolische druk, maar de onderzoeksresultaten zijn gemengd.

6. Kan het risico op beroerte verlagen

Overlijden als gevolg van een beroerte is de op één na belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd. Gelukkig kan het in veel gevallen worden voorkomen. Studies wijzen uit dat zwarte thee het risico op beroerte kan verlagen.

7. Kan bloedsuikergehalte verlagen

Insuline is een hormoon dat wordt afgegeven als je suiker eet. Zwarte thee is een gezonde ongezoete drank die je lichaam kan helpen om insuline beter te gebruiken en het bloedsuikerniveau te verlagen.

8. Kan het risico op kanker mogelijk verlagen

Zwarte thee bevat polyfenolen, die kunnen bijdragen aan het bestrijden van kankercellen in het lichaam. Hoewel zwarte thee drinken kanker niet zal genezen, kan het wel helpen het ontstaan van kankercellen te remmen.

9. Kan zorgen voor betere concentratie

Zwarte thee kan je helpen je concentratie te verbeteren doordat het cafeïne bevat en het aminozuur L-theanine. Dit aminozuur verhoogt de alfa-activiteit in het brein, wat kan bijdragen aan meer concentratie en alertheid.

10. Makkelijk in gebruik

Zwarte thee is niet alleen goed voor je, het is ook heel simpel te zetten. Gewoon water koken, een theezakje in een kop of pot hangen, het water erop gieten en even laten trekken. Of bij losse thee, een paar schepjes in een filterzakje of zeefje doen en daar het water overheen gieten. Laat 3 tot 5 minuten trekken, afhankelijk van je smaak. Hoe meer thee je gebruikt en hoe langer je het laat trekken hoe sterker het wordt. Na het trekken haal je de thee of het theezakje uit het water en kun je het lekker opdrinken.

Conclusie
Zwarte thee is een zeer goede keus als je op zoek bent naar een caloriearme, ongezoete drank met minder cafeïne dan koffie of een energiedrankje. Het heeft een sterke, unieke smaak en bevat allerlei antioxidanten, die verschillende gunstige effecten op de gezondheid hebben, zoals verbeterde cholesterolwaardes, betere darmgezondheid en lagere bloeddruk. En het mooist is dat het eenvoudig in gebruik is en overal in winkels en online te verkrijgen. Als je het tot nu toe nog niet had geprobeerd, ga dat dan nu eens doen en profiteer van alle gunstige effecten.

Dit was een langer stukje over zwarte thee maar ik vond het heel interessant om te weten.

En nu nog een lekker pralientje van Neuhaus.

Om gezellig af te sluiten, heb ik een leuk filmpje van Kikker. Free houdt erg van de boekjes van Kikker. Allemaal lieve diertjes met eigen karaktertjes. De tekeningen zijn eenvoudig en kleurrijk. De verhaaltjes zijn kort en in gemakkelijke kindertaal. Toch zit er steeds een diepere kern in. Heel leuk om voor te lezen en verder over te vertellen.

Ik wens jullie nog een fijne dag!