Boek in de kijker 31 Samen Julie Cohen

Samen                           Julie Cohen

‘Samen’ van Julie Cohen is een aanrader voor de fans van Jojo Moyes en Liane Moriarty!

Korte inhoud : Op een ochtend die begint als elke andere staat Robbie op, kust zijn nog slapende vrouw Emily, en legt een brief voor haar neer. Dan trekt hij de deur achter zich dicht en loopt weg van hun huis, hun leven samen, en hun onverbrekelijke liefde. De reden achter Robbies daad wordt duidelijk als het verhaal langzaam terugspoelt naar 1962, door het leven van twee mensen die in elkaar de liefde van hun leven hebben gevonden, maar wier liefde geworteld is in een groot geheim. Een geheim dat tegen elke prijs beschermd moet worden…

ISBN : 9789026140761

Publicatiedatum : 14/06/2018

Pagina’s : 368

Uitgever : De Fontein Romans & Spanning

Prijs : € 19,99

Over de auteur : Julie Cohen groeide op in Amerika, maar werd tijdens haar studie verliefd op Engeland. Sindsdien woont ze daar, met inmiddels een man, een zoon en een hond. Na ‘Zij, jij en ik’ schreef ze de schitterende roman ‘Samen’, waarvoor ze de Contemporary Romantic Novel of the Year Award won.

 

 

Wat vond ik ervan? 

Ik vond het een heerlijk boek dat je van bij het begin meesleept in een heel mooi en geheimzinnig liefdesverhaal.  De opbouw van deze roman is zo bijzonder; je duikt in het verhaal en je bent meteen helemaal verkocht wat de liefde tussen Emily en Robbie betreft.  Het begint in het heden en vervolgens keer je verder en verder het verleden in.  Het verhaal wordt eigenlijk achterstevoren verteld.  Is toch redelijk goed te volgen om dat ze heel stapsgewijze schrijft : er zijn 5 delen (2016, 1990, 1975 – 1977, 1972 en 1962), een kort nawoord (dat uitlegt hoe Emily zich nu voelt), een dankwoord en wat ik heel aangenaam vind : een klein interview met Julie Cohen zelf.  Dit stukje legt uit hoe ze aan het verhaal gewerkt heeft en hoe ze op het idee kwam om alles om te draaien.   Het is een heel mooi en sterk verhaal over hoe mensen, die voor mekaar voorbestemd zijn, toch een uitweg vinden.  Op het einde kom je te weten wat het grote geheim is dat ze meedragen en dat zo zwaar weegt.  Het is iets heel menselijks en dat nog kan gebeurd zijn in werkelijkheid. Het einde is heel verrassend.   De schrijfster heeft een heel brede kijk op vele belangrijke menselijke situaties in de maatschappij. Een onmogelijke liefde bestaat nog en hoe gaan de mensen daarmee om.  Daarom hou ik van dit verhaal en deze fantastische auteur.

Enkele mooie quotes :

p. 11 : Hij bleef even zo liggen luisteren naar die ademhaling en naar het water, alsof allebei die dingen hem voor eeuwig zouden ontglippen. (hier voel je al dat er iets gaat gebeuren….)

p. 13 : Ik hou van jou …  Jij bent mijn begin en mijn einde, Emily, en alle dagen daartussen.

p. 15 : Het ene moment had je ruim zich, het volgende moment zag je geen hand voor ogen. (een heel tekenende manier om Alzheimer uit te leggen…)

p. 31 : Hij had die boot met zijn eigen handen gebouwd : …   Deze boot bestond uit talloze weekends en middagen en ochtenden : het was zichtbaar gemaakte tijd en herinnering.

p. 35 : Er hing een mist boven een deel van zijn leven; elke dag boven een ander deel.  De mist kwam zomaar ineens opzetten, en dan voelde hij zich verloren. (Dat is zo mooi beschreven; ik heb dat meegemaakt met mijn papa en moet mijn verhaal even onderbreken omdat alle gedachten weer bovenkomen…)

p. 262 : Zijn blik alleen al voelde als een kus.

p. 262 : Ware liefde was gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen, op gedeelde doelen, dingen die je gemeen had.  Ware liefde duurde een leven lang, en niet maar een fractie van een seconde.

p. 308 : Maar Robbie had iets waardoor ze het gevoel had dat ze uit haar gewone wereld gestapt was in een wereld waar alles scherper en riskanter voelde.


Eerder verscheen van Julie Cohen het boek ‘Zij, jij en ik’

Korte inhoud : Sinds het overlijden van haar zoon Stephen, tien jaar geleden, heeft Honor nauwelijks contact met zijn vrouw Jo en haar kleindochter Lydia. Maar als Honor haar heup breekt, ziet ze zich gedwongen tijdelijk bij Jo in te trekken. Een ongemakkelijke situatie, want tussen Honor en Jo heeft het nooit geboterd en Lydia is inmiddels een nukkige puber. Bovendien zijn ze alle drie meer bezig met dingen voor elkaar geheim te houden dan met elkaar steunen. Is dit het laatste zetje dat deze familie uit elkaar drijft, of weten ze elkaar weer te vinden?

’Een heerlijk verhaal over drie vrouwen die ieder op zich worstelen met een geheim, verbonden zijn met elkaar en langzamerhand meer begrip voor elkaar krijgen.’