Rozenbotteldag Lens Roses 2018

Rozenbotteldag  2018              Lens Roses

Het was weer een hele mooie belevenis om deel te nemen aan de wandeling, de lunch en de afternoon tea.

Om 10 u gaf Anne ons een hele interessante rondleiding langs de rozenstruiken die al rozenbottels droegen.

 

 

 

 

 

 

 

Zoals je ziet, er bestaan heel veel soorten grote en kleine rozenbottels.  Anne kon telkens de naam zeggen en vertelde wat je ermee kon doen : soep mee maken, in gebak gebruiken, confituur of chutney mee maken,… en dat gingen we later allemaal proeven.

We zagen nog prachtige rozen die voor de tweede keer bloeiden.

 

 

 

 

 

 

 

Na de wandeling gaf Rudy ons nog wat uitleg over hoe je een rozelaar kan planten en welk materiaal je nodig hebt om de grond klaar te maken.

Eerst hadden we een aperitiefje van rozenbottel…

Bij het aperitief hoorden twee sublieme en verrassende hapjes :  het ene was een beetje geitenkaas op een toastje met daarop wat rozengelei en een rozenblaadje.

Heel lekker !

 

 

 

 

Het andere was door mijn zoon Sébastien gemaakt en was wel heel speciaal.  We hadden op de wandeling een nogal stekelige rozenbottel gezien en hij had die geconfijt en gevuld met geitenkaas.  We keken mekaar aan en dan naar die stekels, maar die waren helemaal niet hard en prikten niet.  Het hapje was overheerlijk !!

 

 

Wat later hadden we een heerlijke lunch met lekkere streekproducten en een lekker soepje van rozenbottels.

 

 

 

 

 

Wat smaakte dat allemaal !!!

En allemaal met gepaste thee !

 

 

 

 

 

 

Het was heel gezellig om met alle gelijkgestemden te babbelen over de rozen in onze tuinen en welke we er nog bij zouden willen zetten….

 

 

 

 

En toen we wat uitgepraat waren en lekker gegeten hadden, kregen we als dessert nog een heerlijke afternoon tea van Valérie Hallin van De Theeroos.

Met de welbekende “scones” met “clothed cream” en “jams” van rozen en rozenbottels.

 

 

 

Ze legde ons uit hoe we onze scone perfect in twee moesten delen met één messteek.  Dan mochten we kiezen : first the cream and then the jam of omgekeerd first the jam and then the cream.  Dat hangt in Engeland eigenlijk af van waar je woont.  Als je ooit deelneemt aan een afternoon tea bij Valérie zal ze dat haarfijn uitleggen.  Is wel leuk om te weten.

 

En als kers op de taart, kregen we een lekkere crumble cake met rozenbottels erin verwerkt.  Heel nis en lekker !

 

 

 

 

Je kan er dus ook de thee, de rozengelei en de rozenbotteljam kopen.  Alles was zo lekker dat de tafel bijna geplunderd werd.

 

 

 

Je kan er ook het boek dat Anne schreef, kopen.  Ik heb er reeds een recensie over geschreven.  Hier vind je de link : http://www.booksandwords.be/interviews-2/ann-velle-lens-roses/

 

 

Je vindt er ook nog andere boeken die wat poëtischer zijn : De Rosaria met gedichten van Geert Decockere en Op rozen met een CD erin.  Dit laatste boek zullen we trouwens bespreken in onze volgende Tea & Books in januari.  Je vindt alle informatie op de website : www.detheeroos.be

Het was weer een hele geslaagde dag tussen de rozen…  Zaaaaaalig !

 

 

 

 

 

www.lens-roses.be

 

Hartelijk dank Anne en Rudy, Valérie, Wouter en Sébastien!