Middernachtbibliotheek

Matt Haig

Korte inhoud :

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?
Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.

  • Productcode (EAN): 9789048860067
  • Verschijningsdatum: 1/06/2021
  • Aantal bladzijden: 317
  • Uitgeverij: Lebowski
  • Auteur(s): Matt Haig

Over de auteur :

Depressie en wanhoop, Matt Haig schreef eerder al openlijk over zijn psychische problemen. In zijn nieuwe roman Middernachtbibliotheek biedt het leven andere afslagen en uitwegen.

Matt Haig (1975) schrijft romans, kinderboeken, non-fictie en ­filmscenario’s. In 2015 verscheen bij Lebowski het autobiografische Redenen om te blijven leven, waarin Haig ­openhartig spreekt over zijn depressie. Haigs werk wordt gepubliceerd in meer dan dertig landen en hij heeft wereldwijd ruim 3 miljoen boeken verkocht.

Hij schreef het boek voor de coronapandemie, maar al in 2019 had hij het gevoel vast te zitten. “De milieuproblematiek, de brexit, het voelde of ik me in een doodlopende straat bevond en ik zag weinig positiefs. Ik had al langer het idee om te schrijven over parallelle levens, maar ik had het haakje nog niet gevonden. En toen kwam dat beeld van die bibliotheek. Carlos Ruiz Zafón heeft ‘het kerkhof der vergeten boeken’, Jorge Luis Borges de oneindige ‘bibliotheek van ­Babel’. Het is zo’n goede metafoor, een voor­portaal naar andere levens en andere werelden.”

Over het boek :

De auteur begint zijn boek met een citaat van Sylvia Plath: ‘Ik kan onmogelijk alle mensen zijn die ik zou willen zijn en alle levens leiden die ik zou willen leiden. Ik kan onmogelijk alles aanleren wat ik zou willen kunnen. En waarom ik dat allemaal wil? Ik wil in mijn leven alle mogelijke tinten, klanken en variaties aan den lijve voelen en beleven.’

Deze tekst zette mij onmiddellijk aan het denken. Zou ik ook een ander leven hebben willen leiden? Soms denk ik van wel. Wanneer ik mij niet zo goed voel in mijn vel… Wanneer het leven niet loopt zoals ik had gewild. Wanneer ik ontgoocheld ben in mezelf. Wanneer ik ongelukkig ben… Tja, soms zou je willen ontsnappen uit het leven. Wie voelt dat niet eens? Hoe zou het geweest zijn indien ik een andere studie had gevolgd? Indien ik mijn creatieve kant meer had kunnen ontwikkelen? Indien ik met iemand anders was getrouwd? Indien ik geen kinderen had gehad? (mag er niet aan denken…)

Wat ik wel geloof, is dat je in een leven toch verschillende levens kan leiden na elkaar : ik heb dat gehad na de dood van mijn ouders in 2011. De grond verdween onder mijn voeten : in drie weken tijd werd ik wees. Weliswaar op latere leeftijd, maar de schok was toch heel groot. Ik had nooit gedacht dat mijn leven zo’n wending zou nemen. Tien jaar verder kan ik zeggen dat ik me heel goed voel en dat het leven me weer toelacht.

Dit boek heeft me veel doen nadenken over het leven en ‘what if… ?’ Tussen leven en dood bevindt zich een bibliotheek met oneindig veel planken met groene boeken. Elk boek geeft je de kans om een leven uit te proberen dat je geleefd zou kunnen hebben. Er is ook een groot, dik boek ‘Het boek Vol Spijt.’ Daarin staan de dingen waarvan je spijt hebt of die je liever niet had geleefd. Dat is nogal confronterend. Naarmate het verhaal verdergaat, zal dit boek dunner worden.

Al die boeken zijn als het ware inkijkjes in die levens. Hoe hadden die geweest? Telkens wanneer Nora een boek vastpakt en op de eerste bladzijde opent, valt ze in een nieuwe situatie waaraan ze zich moet aanpassen. Op ingenieuze wijze beschrijft de auteur hoe ze iedere keer haar draai vindt in die nieuwe levens. Ze neemt ook steeds de opgedane ervaring in het ene leven mee naar het volgende leven. Dat geeft verrassende wendingen en speciale gevolgen. Die levens zijn meestal erg boeiend en soms blijft ze er wat langer, maar dan krijgt ze plots spijt van iets en wordt terug gekatapulteerd naar haar huidig leven, haar stamleven.

Wat de auteur zijn doel is, is dat je eigenlijk geen Middernachtbibliotheek nodig hebt. Je moet verder met de keuzes die je in je leven maakt. Met die keuzes stap je elke dag een ander universum binnen. Dat is de manier waarop je moet gaan denken. Elke keuze is een nieuw te volgen pad. Hoe boeiend kan het leven zijn?

In al die levens is er een rode draad te zien : de schrijfsels van haar favoriete filosoof, de Amerikaan Henry David Thoreau. ‘Ga vol vertrouwen je dromen achterna. Leef het leven dat je je hebt voorgenomen.’ Verder in deze recensie vind je enkele filmpjes over Thoreau. Ik vond die man zo interessant dat ik hem ging opzoeken.

Het lezen van dit boek deed mij heel veel nadenken over ons leven hier op aarde. De wereld van vandaag is constant in verandering en wij moeten ons proberen aan te passen. We moeten heel veel keuzes maken de laatste tijden… Keuzes die vooral onze planeet moeten redden, het evenwicht in de natuur moeten herstellen… Leef je leven zo goed mogelijk en met ‘goed’ bedoel ik : maak de juiste keuzes, volg je hart…

Dit boek is een schitterend boek met een rijkdom aan levenservaring en lessen. Lees het vooral met je hart en onthoud het met je geest. Eén van de mooiste en zinvolste boeken die ik dit jaar las.

Mooie quotes : Ik wil hier graag bij zeggen dat dit boek heel veel schitterende quotes bevat die mij enorm raakten. Ik schreef ze hieronder, maar als je liever eerst het boek leest, doe dat dan. Bekijk dan achteraf deze quotes. Er zullen er zeker tussen staan die jij ook heel pakkend vond tijdens het lezen.

p. 12 : De bibliotheek was een kleine schuilplaats van beschaving.

p. 21 : Maar druk levert ook veel op. Je begint als steenkool en door de druk verander je in een diamant.

p. 31 : ‘Leef het leven dat je je hebt voorgenomen.’ H.D. Thoreau

p. 35 : Elke verandering was een vergissing, elke beslissing een ramp, elke dag was ze verder afgedwaald van wie ze had willen zijn.

p. 45 : ‘Elk leven bestaat uit talloze beslissingen. Soms grote, soms kleine. Maar elke beslissing leidt tot een ander resultaat. Tot een onomkeerbare variatie, die op zijn beurt weer tot andere variaties leidt. Deze boeken zijn de toegangspoorten naar alle levens die je zou kunnen leven.’

p. 48 : ‘Spijt houdt zich niet aan chronologie. Die zweeft rond. De volgorde van deze lijsten verandert steeds.’

p. 49 : Eentje veranderde van bijna onzichtbaar in vetgedrukt en weer terug, alsof het aan en uit flitste terwijl ze ernaar keek. Dat was ‘Ik heb spijt dat ik geen kinderen heb.’ ‘Dat is iets wat er soms wel en soms niet is.’

p. 63 : Een mens was net een stad. Je moest je niet door een paar mindere buurten laten afschrikken. Er kunnen dingen zijn die je minder leuk vindt, een paar ongure zijstraten en buitenwijken, maar de fijne kanten maken de stad toch de moeite waard.

p. 77 : Het is moeilijk te voorspellen waar we gelukkig van worden.

p. 80 : Leven is de enige manier om iets te leren.

p. 101 : Een bibliothecaris heeft kennis. Leidt je naar de juiste boeken. De juiste werelden. Vindt de beste plaatsen. Als een zielverheffende zoekmachine.

p. 103 : Onderschat nooit het grote belang van kleine dingen.

p. 111 : ‘Mensen met uithoudingsvermogen zijn niet anders dan anderen, ‘ zei ze. ‘Het enige verschil is dat ze een duidelijk doel voor ogen hebben en dat doel vastberaden najagen. Uithoudingsvermogen is cruciaal om je te blijven concentreren in een leven vol afleiding.’

p. 112 : ‘Als je probeert iets te zijn wat je niet bent, ga je altijd de mist in. Probeer jezelf te zijn. Probeer te kijken, te doen en te denken zoals jij. Probeer de beste versie van jezelf te zijn. Omarm je eigenheid. Steun het. Hou ervan.

p. 123 : Ongehoorzaamheid is het ware fundament van vrijheid. De gehoorzamen zullen slaaf zijn. (Henry David Thoreau)

p. 166 : Op deze pagina staat duidelijk geschreven wie die mensen zijn die verschillende levens gaan leiden… Maar ik wil niet spoilen. Dit is dus een hele belangrijke passage die veel duidelijk maakt.

p. 170 : Het verstand ziet alleen maar wat hij aankan.

p. 175 : Ik wist misschien niet wat me echt interesseerde, maar ik wist heel goed wat me niet interesseerde. (Camus)

p. 221 : Net als in het leven gaat het bij schaken om de mogelijkheden, die zijn de basis van alles. Elk verlangen, elke droom, elk zelfverwijt, elk moment in je leven.

p. 223 : Uit hoe de anderen tegen haar deden kon ze opmaken wat voor iemand ze was. Het voelde fijn – troostend, bevestigend – om een goed mens te zijn.

p. 235 : Elk leven dat ze had ervaren had een ander gevoel, als verschillende delen van een symfonie, en dit leven voelde behoorlijk uitbundig en bemoedigend.

p. 236 : Er was helemaal niets mis met dit leven, maar vanbinnen verlangde ze naar andere dingen, andere levens, andere mogelijkheden.

p. 238 : Ze ondervond dat het ongedaan maken van spijt echt een manier was om wensen in vervulling te laten gaan.

p. 274 : Alsof elke dag een stukje van de puzzel was en het met elk stukje makkelijker werd om te weten hoe de ontbrekende stukjes eruitzagen.

p. 312 : ‘Je hoeft het leven niet te begrijpen. Je hoeft het alleen maar te léven.’

p. 316 : De paradox van vulkanen was dat ze symbool stonden voor vernietiging maar ook voor leven. Als de lavastroom eenmaal afneemt en afkoelt, stolt ze en wordt de lava in de loop van de tijd afgebroken tot aarde – rijke, vruchtbare aarde.

Henry David Thoreau, geboren als David Henry Thoreau, was een Amerikaans essayist, leraar, sociaal filosoof, natuuronderzoeker en dichter. Tijdens Thoreaus leven waren zijn geschriften slechts bekend bij een kleine groep mensen. Tegenwoordig is hij echter een grote naam uit de 19e-eeuwse Amerikaanse literatuur. 

Geboren: 12 juli 1817, Concord, Massachusetts, Verenigde Staten Overleden: 6 mei 1862, Concord, Massachusetts, Verenigde Staten Films: The Light at Walden Essays: Civil Disobedience, Life Without Principle.

The principal theme of Walden by Henry David Thoreau is simplicity. More specifically, Thoreau extolls the joys and satisfactions of a simple life.

“De vraag is niet waar je naar kijkt, maar wat je ziet.”
– Henry David Thoreau

“Dromen zijn de toetsstenen van onze personages.”
– Henry David Thoreau

“Boeken zijn de gekoesterde rijkdom van de wereld en de geschikte erfenis van generaties en naties.”
– Henry David Thoreau, Walden

“Leef in elk seizoen zoals het voorbijgaat; adem de lucht in, drink de drank, proef de vrucht en geef je over aan de invloed van de aarde.”
– Henry David Thoreau, Walden

“Ongehoorzaamheid is de ware basis van vrijheid. De gehoorzamen moeten slaven zijn.”
– Henry David Thoreau

Veel leesplezier met dit ingenieus en zeer menselijk boek !!!