Complimentendag 2018

 Complimentendag 

Datum: donderdag 1 maart 2018

Jaarlijks op 1 maart.  ‘Complimentendag’ draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken.

In tegenstelling tot de commerciële ‘Nationale dagen’ als Valentijns-, Secretaresse-, Moeder- en Vaderdag is het succes van de Complimentendag niet te koop!

Complimenteren doe je zo
Complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is.

1. Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij…

2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.

3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend/in bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend/in maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!

4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.

5. Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.

6. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Smurf eens een compliment op complimentendag

Draag bij tot het bruto nationaal geluk: op 1 maart 2018 wordt iedereen uitgenodigd om even stil te staan en elkaar aandacht en waardering te geven en de Smurfen zijn voor het eerst ambassadeurs van complimentendag!

Schouderklopje en waardering
Op donderdag 1 maart wordt de 9de editie van de complimentendag georganiseerd, een organisatie van complimentendag vzw in samenwerking met de iconische blauwe vrienden: de Smurfen! Zelfs Moppersmurf tekent present. Complimentendag leefde enorm de voorbije jaren en steeds meer organisaties springen mee op de kar.

smurf.jpg

De organisatie en De Smurfen nodigen iedereen uit om even tijd te nemen om een ander een schouderklopje en wat waardering te geven, zomaar, voor niks, gewoon met een compliment. Op deze wijze wil complimentendag iedereen verenigen om bij te dragen aan het Bruto Nationale Positiviteit & Geluk. In een wereld die alleen maar drukker en hectischer wordt, waarin mensen nood hebben aan ruimte en een beetje positieve energie, kan een compliment wonderen doen.

En met de hulp van de Smurfen wordt complimenten geven nog makkelijker, ze helpen je maar al te graag – op school, op het werk of thuis.

Op school, op het werk of thuis
Naar scholen toe werd er een uitgebreid pakket uitgewerkt, dat zowel leerkrachten als leerlingen aanzet om complimenten te geven. Een grote complimentensmurf die op de speelplaats staat, didactisch materiaal voor de leerkracht, en een mooie set van 30 originele complimentenkaartjes zorgen ervoor dat er een week lang rond complimenten gewerkt kan worden. En met communicatie aan de schoolpoorten zullen ook de gezinnen geïnspireerd worden.

Daarnaast werd er ook een set complimentenkaartjes voor het grote publiek uitgewerkt. Heb je het een beetje moeilijk met het geven van een compliment? Dan staan de smurfen je bij met een originele inslag. De sets bevatten 30 verschillende kaartjes en zijn verkrijgbaar in een zo’n 3.000 krantenwinkels in heel België. Op elk kaartje geeft een smurf een complimentje, en op de achterkant kan je er een persoonlijke boodschap aan toevoegen. Zelfs Mopper doet mee, jij ook?

smurf2.png

Gina De Groote, oorspronkelijk initiatiefnemer: “Mijn droom is dat op Complimentendag iedereen, zonder uitzondering, tenminste 1 andere persoon gelukkig maakt met een gemeend compliment vanuit het hart.”

Complimentendag 2018 wordt georganiseerd met de medewerking van Zagazoe!, Rotary, Relay en Press Shop.

Website: https://www.complimentday.org/

Social Media: Twitter een ‘selfie’ met een leuk Compliment met hashtag #complimentday

DE OORSPRONG

In 1998 ging de eerste Complimentendag door in de Verenigde Staten. Pas twaalf jaar later was het de beurt aan België toen het idee werd opgepikt door een non-profit organisatie. Het initiatief wordt ondersteund door verschillend bedrijven, organisaties en alle mediabedrijven.

DOELSTELLINGEN

Het oorspronkelijk doel van deze dag is de menselijke waarden zoals respect, liefde en relaties te bevorderen. Iedereen die meedoet wordt gevraagd om zijn gedachten en gevoelens te uiten aan zijn of haar omgeving om bij te dragen aan een droom: een vredevolle en aangename wereld.

HOE DEELNEMEN?

Niets is makkelijker dan deelnemen aan dit geweldig initiatief. Je moet het gewoon doen! Complimentjes geven aan mensen die belangrijk voor je zijn. Bedank ze en toon respect. Heb je het geluk niet om al deze lieve mensen persoonlijk te bedanken? Verstuur je compliment via mail, sms of Facebook. Je hebt geen excuses meer!

MIJN COMPLIMENT VOOR JULLIE?

JULLIE ZIJN ALLEMAAL GEWELDIG!