De Lantaarnaansteker Aline Sax en Ann De Bode

De Lantaarnaansteker                      Aline Sax  en   Ann De Bode

Nieuw jeugdverhaal van bekroonde auteur en illustrator. Over een lantaarnaansteker die mensen samenbrengt. Poëtische novelle. Vanaf 9 jaar. Een hartverwarmend verhaal over hoe mensen elkaar vinden in de stad.

 

Elke avond, als het donker wordt, steekt de lantaarnaansteker de lichten aan. Zo laat hij een spoor van licht na. Hij kijkt bij iedereen naar binnen. Hij ziet de jonge vrouw die alleen is, de vreemdeling die niemand begrijpt, het meisje dat wacht op haar papa, het oude koppel zonder kind … De lantaarnaansteker bedenkt een plan. Een plan dat licht brengt in donkere harten.

 

Over de auteur : Aline Sax is geboren op 20 maart 1984 en woont in Antwerpen.

Voordat ze kon schrijven, verzon ze al verhaaltjes en sprak die in op cassette. Toen ze  eindelijk in het eerste leerjaar zat, ging er een wonderlijke wereld van lettertjes en schriften open. Ze werden goede vrienden voor de volgende héél veel jaren. Ze schreef vooral, in navolging van haar favoriete genres toen, griezel- en horrorverhalen. Heksen, zombies, vampiers, weerwolven en volle maan.

Later leerde ze de historische jeugdromans van Thea Beckman, Jan Terlouw, Paul Kustermans, … kennen. Het verleden fascineerde haar. En dat manifesteerde zich zowel in haar verhalen als in haar studies. Haar griezelverhalen werden historische verhalen en op  haar vijftiende schreef ze haar eerste boek, Mist over het strand, dat in 2001 werd uitgegeven bij Uitgeverij Clavis.

Op school waren haar lievelingsvakken geschiedenis en  Latijn. Ze was geboeid  door de verhalen over hoe mensen vroeger leefden en hield ervan om door het ontcijferen van teksten de Romeinse geschiedenis en cultuur steeds beter te leren kennen.

In 2002 ging ze geschiedenis studeren aan de Universiteit Antwerpen, waar ze nog meer ondergedompeld werd in het verleden en leerde hoe je écht historisch onderzoek deed. Dat kon ze natuurlijk goed gebruiken voor haar boeken!

De microbe van het historisch onderzoek kreeg haar stevig  te pakken en na haar studies, begon ze aan haar doctoraat over de Tweede Wereldoorlog, dat ze in 2012 voltooide. Het werd gepubliceerd als ‘Voor Vlaanderen, Volk en Führer’. Daarna gaf ze les aan de universiteiten van Gent en Antwerpen. Momenteel is ze onderzoekscoördinator bij het historisch projectbureau Geheugen Collectief.

 

Over de illustrator : Ann De Bode is geboren in Congo in 1956. Ze studeerde Publiciteit aan het Sint-Maria Instituut in Antwerpen, waar ze later ook lesgaf. Daarnaast werkte Ann in de reclamewereld.

Sinds 1992 maakt Ann illustraties voor kinderboeken. Kinderen zijn haar publiek, haar fans en haar modellen. Voor haar illustraties maakt ze graag gebruik van collages, de computer en Fimo-klei.

Ondertussen heeft Ann al meer dan 200 boeken geïllustreerd. Ze schreef ook zelf boeken, zoals De fanfare van Flierefluitegemen Kneedkneepjes. In dat laatste boek leert ze kinderen figuren en juwelen van Fimo-klei te maken.

http://www.anndebode.be/portfolio/fimo-illustrations/

Ann kreeg al verschillende nominaties en prijzen, waaronder 5 keer de Publieksprijs van de Picturale van Ronse. Ann houdt van vreemde culturen opzoeken, motorrijden, lounge-muziek, koffie met veel melk, poëzie, tagliatelli, lekker lang uitslapen en dieren.

Wat vond ik van het boek? Het is een prachtig poëtisch verhaal.  Je volgt de hoofdpersoon de lantaarnaansteker doorheen het hele verhaal door de straten van de stad.  Je gaat mee op wandeling en ziet door zijn ogen wat er binnenin de huizen gebeurt. Hij ziet mooie dingen en verdrietige situaties. Telkens wanneer hij mensen ziet, wordt die korte tekst schuingedrukt.  Zo merk je het verschil tussen het moment dat hij die persoon of personen ziet en wat er over hem/haar of hen verteld wordt. De beelden die je ziet, zijn prachtige schilderijtjes.  Eerst maak je kennis met de mensen die hij ziet en dan voel je dat hij ze wil helpen.   Hoe zal hij dat doen?  Dan gaat hij terug op weg en voert zijn plan uit.  Het is heel mooi om te zien hoe al deze mensen met mekaar in contact komen en mekaar zullen helpen.  De tekeningen geven de sfeer heel goed weer.  Donker, sneeuw, koude, licht van binnen, … allemaal heel mooi weergegeven.  Eigenlijk is het een ideaal kerstgeschenk!  Toen ik het begon te lezen, moest ik denken aan Het meisje met de zwavelstokjes…  Ook een intens kerstverhaal over de koude buiten en de warme kerstsfeer binnen.  Toen het boek uit was, had ik een heel goed gevoel. Wat ik ook schattig vond, was dat hondje dat hem overal volgde.  Die blik in zijn oogjes…

Het boek heeft een ander formaat dan dat we gewoon zijn.  Het is langwerpig en accentueert daardoor dat de lantaarnaansteker zeer groot is doordat hij op stelten loopt.   Het heeft een aantrekkelijke harde kaft en is heel mooi afgewerkt.

Fragment :    De Lantaarnaansteker

hondjeElke avond, als het donker wordt, hoor je getik op straat. Tik tok … tik tok.

Alsof een dier op lange poten voorzichtig door de straten trippelt.

Het is de lantaarnaansteker. Op hoge stelten loopt hij door de stad. Bij elke lantaarn blijft hij staan. Hij draait aan het gaswieltje en steekt de wiek aan. Zo laat hij een spoor van licht na. Tik tok … tik tok.

De lantaarnaansteker wandelt de hele stad door.

Langs de ramen van rijke huizen.

Langs de ramen van arme huizen.

Hij kent de stad en haar bewoners goed. Hij ziet gezinnen aan tafel zitten. Hij ziet mannen en vrouwen thuiskomen van hun werk. Hij ziet moeders die hun kinderen voorlezen en onderstoppen.
Maar hij ziet ook andere dingen.

Hij ziet de jonge vrouw aan het raam.

Ze staart naar de stad. Ze wacht op haar geliefde. Elke dag schrijft ze hem een brief, op hagelwit briefpapier. Nooit krijgt ze een brief terug. Haar brieven komen ongeopend terug. Toch blijft ze schrijven. En hopen.

De lantaarnaansteker ziet het meisje op de rand van haar bed.

Ze is alleen in de flat. Haar vader is aan het werk. Het meisje kijkt op de klok. Haar vader komt niet. Ze speelt met haar pop. Ze maakt voor zichzelf een boterham klaar. Haar vader komt niet. Hij werkt. Altijd. Wanneer hij thuiskomt, slaapt ze al. Zo moe wordt ze van het lange wachten.

*****************************

Enkele sfeerbeelden van vroeger : 

ISBN : 9789462913455

Pagina’s : 30
Uitgever : Uitgeverij De Eenhoorn

Prijs : € 19,95