Boek in de kijker 21 “Op rozen”

“Op rozen”              Liesbet Vereertbrugghen

Vorige week kwam dit boekje binnen in de winkel en mijn lieve collega Ingrid toonde het mij.  Ze dacht wel dat dat iets was voor mij.  Jaja, mijn collegaatjes in de boekhandel kennen mijn smaak al goed.  We praten ook dikwijls over de boeken die we lezen.  Dat is heel vruchtbaar; zo weten we veel over allerlei boeken.

Korte inhoud : De roos spreekt tot ieders verbeelding: de koningin uit bloemenland is een vaak gegeven cadeau onder geliefden, hèt symbool van liefde en begeerte.
Daarnaast komt de roos in alle tijden en alle kunsten terug: Waarom schrijft Satie muziek met als titel ‘Trois sonneries de la Rose+Croix’
en wie is Rosamunde uit het gelijknamige strijkkwartet van Schubert? Welke rol speelt de ‘bloem der bloemen’ in ‘Le Petit Prince’ van Antoine de
Saint-Exupéry? En hoe gebruikt Cleopatra de roos als verleidingstechniek?
‘Op rozen, een bloem-lezing’ presenteert de roos in haar cultuur-historische biotoop. Het is geen historisch overzicht of praktische tuingids, maar
wel een zoektocht naar de diepere betekenis van de roos en naar een verklaring voor haar sterallures, haar ‘unique selling proposition’.
Musicologe Liesbet Vereertbrugghen is producer en netcoördinator bij Klara. Haar passie voor rozen, cultuur en muziek combineert ze in deze mooie publicatie, een boeket rozen dat niet vergaat.

Dit is een ideaal geschenkboekje!  Ik heb het al aan twee mensen cadeau gegeven… en ook aan mezelf…  Het boek bestaat uit 60 verschillende verhalen in verband met rozen.  De verhaaltjes nemen ongeveer 3 bladzijden in beslag en geven op een soms ludieke manier uitleg over de betekenis van de roos.  Ik ben verbaasd dat de roos zo belangrijk is in alle culturen.   Wat ik ook leuk vind is dat ik herkenbare verhalen terugvind zoals : “Mignonne, allons voir si la rose…”, “Le petit prince”, “Doornroosje”, “Les roses” van Redouté, “De naam van de roos…” enz….  In die verhalen lees je precies waarom de roos zo belangrijk was. Er is ook een cd bij met prachtige muziek om te beluisteren terwijl je leest.  Echt boeiend!

  Ik lees er zo enkele voor ik inslaap. Dan slaap ik natuurlijk … als een roos…

 

 

 

 

 

 

ISBN : 9789089318435

Pagina’s : 192
Uitgever : Borgerhoff & Lamberigts

Ondertitel : 60 cultuurhistorische verhalen over de roos

Uitvoering : met harde kaft

Prijs : € 24,99