Op zoek naar nieuwe boeken (deel 2)

Onder de vlinderboom                      Pauline Vijverberg

Inhoud : De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangrijpende gebeurtenissen op de ziel van de nazaten.

Over de auteur : Pauline Vijverberg (Tokio, 1964), die woont en werkt in Zuid-Afrika, debuteerde met de historische roman Alexine, over het leven van Alexine Tinne. In Nederland brak ze in 2017 door met haar historische roman Het suikervogeltje, een verhaal over hoe Rotterdamse weesmeisjes door de VOC worden gevraagd als toekomstige bruiden voor kolonisten in Zuid-Afrika.

In de pers : Over Het suikervogeltje schreef de pers:
Sonja de Jong in het Noordhollands Dagblad: ‘Pauline Vijverberg dompelde zich met hart en ziel in de leefwereld van de zusjes en deed uitputtend onderzoek in de archieven.’
Dr. Hans Ester in het Reformatorisch Dagblad: ‘Dit is een mooie, ontroerende roman van een schrijfster die veel van het achttiende-eeuwse Zuid-Afrika afweet.’

Belangrijk : Onder de vlinderboom wordt op 7 maart gepresenteerd in het Zuid-Afrika-Huis in Amsterdam. Het eerste exemplaar is voor Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid van de faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Ze deed onderzoek naar de Hongerwinter (1944-1945).

Aanrader : Dit is een boek dat zeker op mijn lijstje komt te staan.  De cover spreekt me al erg aan.  Ik vind het ook een mooie titel.  Maar waar ik vooral van hou bij die historische romans is dat er telkens een sterke band is tussen het verleden en het heden.  Het verleden bepaalt blijkbaar veel het heden.  We zijn ons daar niet altijd van bewust, maar het is zeker zo.  Dat heb ik zelf al ervaren.  Mijn grootmoeder heeft erge dingen meegemaakt en keuzes moeten maken in haar leven en dat draag ik nog mee in mijn leven.  Daarom raakt dit boek mij zo.

ISBN : 9789054294788

Publicatiedatum : 07/03/2018

Pagina’s : 352

Uitgever : Conserve, Uitgeverij

Ondertitel : historische roman over herinneringen en familiegeheimen uit de Boerenoorlog

Prijs : € 19,99

*********************************************************

Jean Cavalier’s opstand in de Cevennen              Luise van Wassenaer-Wiarda

Passie en liefde in Den Haag

 

Inhoud : In 1702 waren  in de Cevennen opstanden uitgebroken tegen de Hugenotenvervolgingen daar.  Jean Cavalier werd een van de leiders van de Camisards, zoals de rebellen zich noemden.  Hij vluchtte in 1704 naar Den Haag.  De republiek was toen met een grote alliantie in de dertienjarige oorlog tegen Frankrijk verwikkeld.  Jean werd benoemd tot kolonel en mocht met een eigen leger meevechten.  Na de vernietigende slag bij Almanza in 1707 keerde hij terug in Den Haag.  Daar telde hij ineens niet meer mee.  Uit spijt ging hij zich in de stad slecht gedragen, financieel en met de liefde.  Hij leerde de beeldschone Olympe Dunoyer kennen. Haar moeder, Anne-Marguerite Dunoyer, al een schrijfster van naam, betaalde alles.  Maar hij verliet Olympe.  Zij werd verliefd op een van zijn vrienden die zich als graaf voordeed.  Het kwam tot een bruiloft.  Anne-Marguerite schoot opnieuw alles voor en verloor daarmee haar kapitaal en huis met inboedel.  Anne-Marguerite werd beroemd.  Zij werd hoofdredactrice van een krant die twee keer in de week in Den Haag uitkwam.  Olympe Dunoyer kreeg later een verhouding met de jonge Voltaire die aan de Franse ambassade in Den Haag verbonden was.  Zijn liefdesbrieven aan haar zijn gevonden en uitgegeven.  Van die verhouding is natuurlijk ook niets gekomen.

Over de auteurLouise van Wassenaer-Wiarda hield als kind al veel van geschiedenis. Ze raakte gefascineerd door de avonturen van Jean Cavalier. Met plezier las ze de boeken over de helden van weleer.  Zij deelde later die belangstelling met haar man Otto van Wassenaer die in 1996 overleed.  Een paar jaar geleden vond zij toevallig een brief uit 1705.  Een ver familielid van haar man beschreef de heldendaden van Jean Cavalier in de Cevennen.  Dat inspireerde haar om op onderzoek uit te gaan.  Dit verhaal is daarvan het resultaat.  Een meeslepend boek dat in maart verschijnt.

Een aanrader : Ik denk dat dit een heerlijk geschiedkundig verhaal is waarin heel veel gebeurt.  Er is ook heel veel onderzoek gedaan, dus het is voor een groot deel echt gebeurd.

ISBN : 9789054294801

Publicatiedatum : 15/03/2018

Pagina’s : 176

Uitgever : Conserve, Uitgeverij

Ondertitel : liefde en passie in Den Haag

Prijs : € 19,99

 *************************************************************
Liefde, Japan en wandtapijten                   Chris Pasteger
Inhoud : Liefde, Japan en wandtapijten speelt zich af in de zestiende eeuw.  Hendrick, de zoon van een Vlaamse kanonnengieter uit Mechelen speelt de hoofdrol.  Hij is een fanatieke bewonderaar van Hendrik de Zeevaarder en Vasco da Gama in wier voetsporen  hij wil treden.  Hendrik neemt de lezer mee op reis en vertelt hoe hij onderweg de liefde ontdekt.  In het mooie Japan beleeft hij de geheimen achter de wandtapijten.  Over hun herkomst en door wie ze in Japan geschonken werden tot in het allehoogste gezag.  Tal van personages uit die periode hebben echt bestaan, zelfs gebeurtenissen, namen van plaatsen en schepen.
Over de auteur : Chris Pasteger (Beerse, 1951) reisde jarenlang door Azië en Japan, zijn favoriete bestemming waar hij verschillende jaren verbleef.  Zijn passies zijn de Vlaamse wandtapijten uit de zestiende eeuw die hij in Japan aantrof.  Hij besteedde meer dan 15 jaar om het mysterie rond deze wandtapijten op te lossen.  Het resultaat hiervan heeft hij in deze spannende roman verweven.
Een aanrader : Voor wie houdt van Azië en Japan en vooral de kunst van onze Vlaamse wandtapijten.  Hoe zijn die in Azië en Japan beland?  Wie heeft ze naar daar gebracht?  Hoe is dat in zijn werk gegaan?  De auteur heeft er 15 jaar op gezocht.  Dus het is een prachtig epos over een fascinerende reis.
ISBN : 9789054294795
Publicatiedatum : 18/05/2018
Pagina’s : 568
Uitgever : Conserve, Uitgeverij
Ondertitel : historische roman
Uitvoering : Met zachte kaft
Prijs : € 24,99

 *********************************************************
Dochter van Frankrijk           Carol Drinkwater

Inhoud :  2015. Sinds haar dochter vier jaar geleden is weggelopen, leeft fotografe Kurtiz Ross in een zelfgekozen isolement, met als enige gezelschap haar camera. Ze geeft zichzelf de schuld van Lizzies verdwijning, en heeft de hoop opgegeven. Totdat er een bericht komt: Lizzie is in Parijs.

1947. De Engelse Charlie leidt na de oorlog in Parijs een eenzaam bestaan. Terugkeren is geen optie, hij is bang om opgepakt te worden als deserteur. Dan ontmoet hij de jonge Marguerite, zij is vastbesloten om het te gaan maken als actrice. Samen vertrekt het stel naar Zuid-Frankrijk, waar Marguerite hoopt op een auditie in Cannes.

2015. Tot haar verbijstering belandt Kurtiz in Parijs in een ongekende situatie van chaos en paniek. Te midden van alle chaos biedt een onbekende dame Kurtiz hulp. Geen van beiden kan voorspellen wat de nacht hun zal brengen. Maar de vriendschap van de oude vrouw, en haar verhaal over haar liefde en verlies in de naoorlogse Provence, zorgen voor een sprankje hoop – en voor een onverwachte band, een nieuw begin…

Over de auteur : Carol Drinkwater werd bekend door haar rol als Helen Herriot in de BBC-serie James Herriot.  Als schrijfster kreeg ze wereldwijd succes met haar memoires over de olijfgaard waar ze samen met haar man in Zuid-Frankrijk woont.  Na drie korte (e-book only) romans die in de VS en Groot-Brittannië op nummer 1 terechtkwamen, was De vergeten zomer haar eerste volledige roman die overal als papieren boek verscheen.  Dochter van Frankrijk is haar tweede grote roman.
Een mooie aanrader : Dit is een boek dat ik zeker wil lezen.  Het gaat over Frankrijk en dat is één van mijn lievelingslanden.  Toen de kinderen klein waren, zijn we veel geweest in het Zuiden, in de Provence.  We hebben hele mooie herinneringen aan die reizen.  Ik heb ook Carol Drinkwater zien spelen in  de serie James Herriot. Een typisch Engelse serie.  Ik vond haar een indrukwekkende vrouw voor wie ik veel sympathie had.
James Herriot ontdekt dat het beroep van dierenarts in de praktijk heel anders is dan hij zich tijdens zijn studie heeft voorgesteld. Een sterke maag, een goede kennis van het platteland en een paar stevige laarzen blijken bij het bezoeken van de boerderijen belangrijker dan boekenwijsheid. Wanneer James Herriot na zijn studie een baan als assistent-dierenarts accepteert in het charmante plaatsje Darrowby, worden zijn illusies wreed verstoord. Het plaatselijke dialect is een struikelblok, en het is niet gemakkelijk om het vertrouwen te winnen van de plaatselijke bevolking. Na één dag realiseert James zich terdege wat een baan in Yorkshire inhoudt. Spoedgevallen, een stier met een zonnesteek en de kwalen van Tricky-Woo, het verwende schoothondje van mevrouw Pumphrey, vormen slechts een paar van de problemen die James in zijn dagelijkse praktijk tegenkomt.
ISBN : 9789400509603
Publicatiedatum : 24/04/2018
Pagina’s : 416
Uitgever : Bruna Uitgevers B.V., A.W.
Prijs : € 17,50

*****************************************************************

De tweede vrouw                        Gill  Paul

Twee vrouwen die het Britse koningshuis verdeelden.  Gescheiden door de tijd.  Verbonden door een geheim…

Inhoud : 1911. Op vijftienjarige leeftijd ontmoeten Mary Kirk en de ontembare Wallis Warfield elkaar op een zomerkamp. Hun vriendschap zal gebroken harten, lange afstanden en de vele restricties van het Britse koningshuis overleven, totdat zij ten onder gaat door één onvergeeflijk verraad.

1997. Rachels romantische vakantie met haar verloofde, in Parijs, wordt tragisch onderbroken wanneer de auto voor hen crasht. In die auto zat prinses Diana. Eenmaal thuis in Brighton kan Rachel het ongeluk niet loslaten. Ze raakt gefascineerd door het feit dat Diana de laatste uren voor haar dood op bezoek was in het huis van Wallis Simpson, Barones van Windsor. Dan ontdekt Rachel een connectie met Wallis, die haar leidt naar de waarheid achter een schandaal dat de wereld schokte…

Over de auteur : Gill Paul schrijft zowel fictie als historische non-fictie.  Ze groeide op in Glasgow en studeerde daar geneeskunde, Engelse literatuur en geschiedenis.  Hierna verhuisde ze naar Londen om in het uitgeversvak te werken.  Haar grote doorbraak als auteur kwam met haar roman “De geheime vrouw”, die in de VS en Groot-Brittannië in de bestsellerlijsten belandde en daar nog altijd in te vinden is.

Inhoud van De geheime vrouw : 1914 In Rusland heerst grote onrust, en het gezin van Tsaar Nicolaas 11 gaat een onzekere toekomst tegemoet. Groothertogin Tatiana wordt desondanks verliefd op de cavalerieoffi cier Dmitri, maar hun liefde – en levens – komen in gevaar als de gebeurtenissen een catastrofale wending nemen…

2016 Na een hartverscheurende ontdekking vlucht Kitty Fisher van Londen naar het afgelegen huisje van haar overgrootvader in Amerika. Hier, aan de oevers van Lake Akanabee, vindt ze een spectaculair hangertje met juwelen, dat haar leidt naar een lang begraven familiegeheim…

Ik las graag haar vorig boek. 
De geheime vrouw doorkruist moeiteloos de tijd en laat verleden en heden met elkaar versmelten in een verhaal over liefde, verlies en veerkracht.  Ik zou graag De tweede vrouw lezen omdat het gaat over Diana.  Zij was een prinses naar wie ik als jonge vrouw erg naar opkeek. Ik weet nog dat ik veel verdriet had en echt verbijsterd was toen ik hoorde dat haar auto gecrasht was.  Ze was een prinses van het volk.  En ik vond het en vind het nog steeds heel erg voor haar beide kinderen.  

ISBN : 9789400509597

Publicatiedatum : 06/03/2018

Pagina’s : 464

Uitgever : Bruna Uitgevers B.V., A.W.

Prijs : € 19,99

 

*************************************************************