De kracht van Amélie

Marlies Kruijer

Korte inhoud :

Amélie is een jonge adellijke vrouw, die in het Parijs van 1889 in grote weelde leeft. Ze is ontevreden dat zij aan de leiband van haar vader en moeder moet leven. Een zelfstandig leven zoals dat van haar broer is in die tijd ondenkbaar voor een ongetrouwde vrouw. Haar dominante moeder eist, dat ze met een achterneef trouwt, zodat het geld in de familie blijft. Amélie voelt daar niet veel voor.

Ze wordt verliefd op een man met een ander geloof, die minder vermogend is. Amélie moet kiezen tussen haar comfortabele wereldje in Parijs of een leven met haar minnaar in Zuid-Frankrijk. Is trouwen met die charmante man wel een garantie voor een gelukkig leven? Amélie bemerkt de gevolgen van haar keuze. Droevige levenservaringen drijven haar tot het uiterste, maar ze komt er sterker uit.

Een fantasieverhaal, geïnspireerd door de levens van Hélène de Rothschild en Etienne van Zuylen van Nijevelt.

  • Productcode (EAN): 9789493245105
  • Verschijningsdatum: 7/09/2021
  • Uitgeverij: Palmslag
  • Auteur(s): Marlies Kruijer
  • Prijs : € 20,95

Over de auteur :

Marlies Kruijer | Palmslag Uitgeverij

Marlies Kruijer is geboren in Zuid-Limburg en later verhuisd naar Utrecht. Ze schreef als hobby gedichten en toneelstukken en bleef dromen over het schrijven van een roman. Als zaalgids bij kasteel De Haar in Haarzuilens kreeg ze het idee voor ‘De kracht van Amélie’, geïnspireerd door voormalige bewoners van dat kasteel. Nadat ze stopte met werken als secretaresse, kon ze haar droom eindelijk waarmaken.

Over het boek :

Ik werd onmiddellijk aangetrokken door de cover. Er staat een elegante en trotse dame in een heel mooie jurk op uit het einde van de negentiende eeuw. Ik lees graag verhalen uit die tijd, maar zou net als Amélie, serieus moeite hebben met de beperkingen die vrouwen opgelegd werden in die tijd.

Op de eerste bladzijde staat een kort gedicht dat eigenlijk heel goed verwoordt wat de innerlijke gevoelens zijn van Amélie. De korte hoofdstukken doen het verhaal vlot vooruit gaan. Daar hou ik van. Zo kan ik altijd op een bepaald hoofdstuk stoppen, wanneer ik te moe ben.

Alhoewel er iemand is die haar ouders op het oog hebben voor haar, verkiest ze een man die ze eigenlijk niet goed kent maar door wie ze heel erg aangetrokken wordt. Amélie kiest voor het onzekere en gooit zich in het avontuur. Algauw merkt ze dat niet alles rozengeur en maneschijn is tussen hen. Ik bewonder haar veerkracht om telkens weer haar teleurstellingen te slikken en verder te gaan met haar leven. Een dappere vrouw. Heel vooruitstrevend voor haar tijd.

De auteur heeft goede research gedaan over de leefwijze van de mensen in die tijd. Ze heeft zich gebaseerd op de levens van de voormalige inwoners van het kasteel ‘De Haar.’

Omdat ik daar heel lang geleden ben geweest, zocht ik het nogmaals op en vond hun mooie site met prachtige beelden van het kasteel.

‘Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland!
Ons middeleeuwse kasteel kenmerkt zich door de rijke en extravagante geschiedenis
en de vele bijzondere verhalen die achter de kasteelmuren schuil gaan.
Kom naar Kasteel de Haar en krijg een uniek inzicht in het flamboyante leven van de familie van Zuylen in de 20ste eeuw.’

Prachtige neo gotiek - Reizigersbeoordelingen - Kasteel de Haar -  Tripadvisor

Een muur in deze zaal bestaat vrijwel helemaal uit stenen beeldhouwwerk. Links staat het Chateau d’Amour, uit één groot stuk kalksteen gehouwen door Bernhard van Binnebeke. Het symboliseert de liefde tussen Etienne van Zuylen en Hélène de Rothschild. De voorstelling, een ridder die een prinses gaat schaken (let op het vrouwtje dat hoog uit een raam toekijkt), is toepasselijk. De families van Hélène en Etienne zagen niets in hun partnerkeuze: ‘rooms’ en Joods waren tegenpolen. Het paar trouwde zonder toestemming, in 1887.

Kasteel de Haar tickets met korting| ANWB
De eetzaal

Ik leerde heel wat bij over de omgangsvormen uit die tijd en ook over een automobieltocht die plaatsvond in 1899. De eerste automobielen waren een liefhebberij van Hélène de Rothschild. Die hele tocht werd goed uitgespit en het was alsof ik erbij was.

Dit is een mooi boek met veel geschiedkundige achtergrond en het ging vlot vooruit. Toch miste ik wat meer diepgang in de personages. Ik had veel sympathie voor Amélie, maar haar echtgenoot vond ik arrogant en oneerlijk. Soms revolteerden zijn reacties mij. Zo’n man die zijn vrouw de hele tijd bedriegt, is niets voor mij. Het maakte dus wel de nodige gevoelens los in mij. ‘De kracht van Amélie’ is dan ook een goede titel voor dit verhaal. Ze is een sterke vrouw die haar eigen weg gaat. Al is dat misschien wel niet zo moeilijk als je zo welstellend bent…

Enkele mooie quotes :

p. 111 : Hij streelt door haar haar, dat als een donkerbruin fluwelen gordijn om haar schouders hangt.

p. 122 : Nadat de huishoudster haar het hele huis heeft laten zien en heeft verteld wat de taken van de bedienden inhouden, is Amélie geestelijk overdonderd. Ze voelt zich als een bad dat overstroomt.