Adventskalender 2022 : dag 5

Label Impérial : Mélange aromatisé de thé vert, orange, cannelle et épices. Deze thee in dat keizerlijk blauw zakje heeft een sterke kerstsmaak : kruidig en met kaneel.

Wat is kaneel?

Kaneel is een specerij bestaande uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de ceylonkaneel of echte kaneel (Cinnamomum verum, synoniem: Cinnamomum zeylanicum) en de cassia of kassie (Cinnamomum cassia). Cassia is wat branderiger en zoeter dan ceylonkaneel. Kaneel wordt als stukjes gedroogde, opgerolde schors of “stokjes” verkocht.

Kaneel wordt in de westerse keuken meestal gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, zoals appelmoes of stoofperen, en in vele soorten gebak. Warme rijst met boter, suiker en kaneel wordt gebruikt als dessert. Traditioneel op de kermis wordt kaneel ook in snoep gebruikt, bijvoorbeeld in kaneelstokken. Kaneel wordt sinds het eind van de twintigste eeuw ook gebruikt als smaakmaker in thee of koffie.

In India wordt kaneel (eigenlijk alleen de cassia) in allerhande vlees- en groentegerechten gebruikt. Kaneel is dan een onderdeel van het kerriemengsel.

Verder wordt kaneel toegepast in likeur, bijvoorbeeld Bénédictine en kruidenbitters als Schelvispekel. Kaneelolie, een etherische olie uit de bast en het blad van de kaneelboom, wordt wel gebruikt in parfums. Ook wordt het gebruikt als decoratiemiddel.

De geneeskrachtige werking van kaneel - Gezond.be

Ik gebruik heel graag kaneel wanneer ik appeltaarten bak.

Vandaag bakte ik er nog met de laatste appeltjes uit de tuin. De rest blijft er liggen voor de vogels en insecten deze winter.

De praline was een diamantje in melkchocolade met praliné. Heel lekker !

Nu nog een filmpje met Rudolf, het rendier.

Rudolf het rendier met de rode neus kleurplaten → Leuk voor kids

https://youtu.be/S49zkj5TvZ

Hoe teken je een rendier ?

Nog een fijne dag !