Rebelse katten

Kimberlie Hamilton

Katten zijn veel meer dan alleen knuffelige huisdieren. Zo liepen er tijdens de tweede wereldoorlog heldhaftige poezen rond. En er bestaat een kat met een Guinness world record op zijn naam. Er is zelfs een astrokat die door de ruimte heeft gereisd. Kom van alles te weten over deze en andere fascinerende poezen van over de hele wereld die echt hebben bestaan.

Met bijzondere illustraties van zeventien internationale kunstenaars!

  • ISBN-nummer: 9789000366798
  • Verschijningsdatum: 27/05/2019
  • Aantal bladzijden: 157
  • Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
  • Prijs : € 19,99

Helden van katten! Katten zijn avonturiers en geboren doordouwers. Hoewel talloze katten een inspirerend, boeiend leven hebben geleid, zijn ze door de geschiedenis vergeten of over het hoofd gezien. Niet eerlijk, toch?

In dit boek wordt dat rechtgezet, met verhalen over meer dan dertig echte katten die stuk voor stuk een heldenrol hebben gespeeld.

Over de auteur :

Kimberlie Hamilton heeft het zonnige zuiden van Californië verruild voor het nevelige noorden van Schotland, waar ze samenwoont met John, haar verloofde, en vier katten. In de loop van de jaren heeft ze van alles geschreven, van reisbrochures en filmpscenario’s tot websites en lesmateriaal voor haar studenten Engels in Japan. Ze heeft een groot hart voor dieren (vooral voor katten!) en schrijft graag grappige non-fictieboeken voor kinderen. Kimberlie behaalde een master scenarioschrijven aan de University of California, in Los Angeles, en studeert momenteel voor een master creatieve en culturele communicatie aan de University of Aberdeen. Ze deelt recente avonturen en foto’s op haar reis – lifestyleblog : “The Hippie Chick’s Guide to the Highlands.”

Kimbeliehamilton.co.uk

Wat vind ik van dit boek?

Toen ik een tijdje geleden in Nijmegen was, kwam ik in een Kinderboekenwinkel terecht. Ik zei tegen mijn man : “Ik ga even binnenkijken, maar zal niets kopen…” Bernard moest lachen en zei me dat ik het rustig aan kon doen. Hij ging een eindje wandelen. Ik keek rond in de winkel en herkende alle kinderboeken en alle reeksen die we ook bij ons hebben. Alle muren waren bedekt met kleurrijke boeken. Zalig om te zien! En plots … werd mijn aandacht getrokken door een boek op een tafel. De cover sprak me onmiddellijk aan : overal katjes in alle kleuren en poses. En jullie kennen mij : ik ben een echte kattenliefhebster, een catwoman… Toen zag ik de titel : “Rebelse katten.” Ik was verloren! Dit was echt een boek voor mij. Een prachtige hardcover vol met kattenverhalen en mythen. Ik bladerde erin en vond de illustraties heel kleurrijk en mooi. Dit boek sprong als het ware in mijn handen en ik had hem mee. Ik had nog een gezellige babbel met de verkoopster en verliet blij de winkel. Mijn dag was goed. Toen we op ‘s avonds op het hotel waren, ben ik gretig beginnen lezen. Het is echt een heel leuk en interessant boek.

Het boek begint met de ruime inhoudstafel. Dan krijg je een tijdslijn over boeiende katten die iets betekend hebben in de geschiedenis. Er is telkens een verhaal over een belangrijke of speciale kat. Daarop volgen twee bladzijden met interessante weetjes over katten : bv. Kattenbijgeloof, Hoe weet je of een kat van je houdt?, beroemde scheepskatten, boekenpoezen, enz…

Echt heel leuk om te lezen. Voor mij was Dewey, de beroemdste bibliotheekkat ter wereld, een tof verhaal.

Wat ik heel plezant vond om te lezen, is de reeks over boekenpoezen.

En één van de beroemdste katten is Bob : velen kennen deze kat al !

Nog enkele beroemde politieke katten :

Socks : the “first cat” of America
Humphrey, hoofdmuizenvanger van het Britse eilandrijk : Downing
Street 10 (Ik vind dat een prachtige tekening)

Al deze katten zijn zo mooi getekend en geschilderd door een heleboel verschillende illustratoren. Achteraan in het boek vind je enkele pagina’s over de illustratoren. Telkens het kleine tekeningetje van de kat met uitleg over de illustrator. Leuk om te lezen. Op p. 132 vind je ongelooflijk (maar ware) kattenfeiten. Daarna zie je de tijdlijn van rebelse katten. Er is ook een verklarende woordenlijst. Op p. 98 vind je een interessante quiz waarvan je de antwoorden vindt op p. 142.

Bv. Waarom zitten katten graag in een doos?

A. het is een veilige schuilplek B. het is er lekker warm C. het is er klein en knus.

Antwoord is : A. Het is een veilige schuilplek. Katten houden van plekken waar ze zich beschermd voelen, vooral als ze ook naar buiten kunnen kijken. Dat verklaart waarom katten zo dol zijn op dozen met een paar uitgesneden gaten erin.

Bv. Waarom gaan katten op de kattenbak?

A. ze zijn netjes B. het is hun instinct C. kunnen ze lekker met kattengrit spelen

Antwoord is : B. Het is hun instinct. In het wild begraven katten hun uitwerpselen zonder dat het ze is aangeleerd. Dat doen ze om hun geur te verbergen voor roofdieren. Huiskatten doen het om precies dezelfde redenen.

Ziezo, een proevertje van de quiz. Echt leuk om te lezen.

Wat nog heel interessant is, vooral voor boekenverslinders, is de lijst achteraan met boeken en websites.

Hieronder zie je een voorbeeld :

Streetcatbob.world : een website gewijd aan Street Cat Bob : een wonderbaarlijk verhaal van een vriendschap tussen en kat en een dakloze. Hun leven veranderde van allebei. Zo mooi !!!

James Bowen & Streetcat Bob : op facebook (ook op instagram)

Hieronder zie je de link naar zijn eigen TV channel.

https://www.youtube.com/channel/UC76P3edo7OOdcjuZycEglrA

Ik moet eerlijk zijn : ik blijf maar kijken naar die filmpjes. Bob is een echte wonderkat.

Dit filmpje vind je terug op de website van Bob : streetcatbob.world
Een leuke site voor kinderen in het Engels. Je kan het laten vertalen. De webisodes zijn zonder woorden. Dus iedereen kan ze begrijpen.

Ik hou ermee op!!! Ik kan blijven vertellen en dingen opzoeken over katten. Ik wens je veel lees- en kijkplezier !