Zebra Blos

Frank Geleyn en Seppe Van den Berghe

Honderden zebra’s denderen over de dorre vlakte. Hun ruggen glimmen. Hun hoeven slaan vonken. Eén zebra rent achteraan: Blos. Het valt niet mee, rennen terwijl je het gevoel hebt dat een leeuw zijn scherpe tanden in je buik zet. Blos wil niet laten merken dat ze pijn heeft. Dat ze al dagen moe is. Dat ze een bult op haar kop voelt. Ze is bang om achter te blijven.

– Teder en warm verhaal over ziek zijn
– NET-kanker heeft als internationaal symbool de zebra

Inspirerend prentenboek over de kracht van de zwakkere èn de groep.

  • ISBN-nummer: 9789462914353
  • Verschijningsdatum: 2/10/2019
  • Aantal bladzijden: 32
  • Uitgeverij: Uitgeverij De Eenhoorn
  • Prijs : € 16,95

Het nieuwste prentenboek van Frank Geleyn “Zebra Blos” (5+) is nu overal verkrijgbaar. De hoofdfiguur is een zieke zebra die de kudde probeert te volgen en die niet wil laten merken dat ze pijn heeft. Ze is bang om alleen achter te blijven. Uiteindelijk wordt ze toch achtergelaten, maar dan komt er hulp uit onverwachte hoek. Het is een warm verhaal over loslaten en vallen en terug opstaan. Het gaat over de kracht en de waarde van de zwakkere en de groep. De zebra is internationaal het symbool van NET-kanker. Je krijgt er verder nog uitleg over.

Wat vind ik van het boek?

Toen ik de cover zag, trok mij die erg aan. Een hardcover met groene tinten en een lieftallige zebra erbij. Wanneer je het boek opent, zie je heel veel blauwe zebraatjes op een zwarte achtergrond.

Het verhaal is mooi verteld in korte stukjes. Eenvoudige taal. We maken kennis met Blos, die achteraan de kudde loopt. Ze heeft een bult op haar kop en ze wil niet laten merken dat ze pijn heeft. Baas kijkt om en doet de groep stoppen. Hij gaat kijken wat er mis is met Blos, waarom ze zo traag loopt.

Dat houdt de groep op en is gevaarlijk want de leeuw is nooit veraf. De leeuw ziet hen en zit hen achterna. Op het laatste nippertje ontsnappen ze maar geven de schuld aan Blos. Ze waren te traag door haar. Ze beslissen om haar achter te laten. Dan leert ze Flits, de regenboogvogel kennen. Die wil haar helpen. Daar is de leeuw weer.

Blos is heel alleen om tegen de leeuw te vechten. Waarom is ze zo ziek en kan ze niet verder? Ze wil het opgeven. Maar dan komt Flits terug met goed nieuws. Uiteindelijk vindt ze de kudde terug.

Ze vertelt de kudde wat ze voelt, hoeveel pijn ze heeft. Ze heeft de zebraziekte. Gaat ze dood? Ze kan niet slapen… En daar staat de leeuw weer. Hier stop ik met vertellen. Het einde is mooi en hoopgevend.

In dit verhaal herken je hoe het voelt om ziek te zijn en niet meer mee te kunnen in het dagelijks leven, niet meer mee te kunnen met de andere mensen. En hoe het voelt om dan uiteindelijk toch gedragen te worden door mensen die met je meevoelen en je willen helpen. Ik vind dit een heel mooi verhaal voor zowel kinderen als volwassenen. De tekeningen en de gebruikte kleuren geven goed de sfeer aan van dit boek. De zebra’s zijn heel mooi getekend. De figuren spreken enorm aan.

Dit boek is een grote aanrader en steunt ook de vereniging van NET- en MEN-kanker. VZW NET&MEN kanker is een Belgische vereniging voor en door patiënten met NET (Neuro-Endocriene Tumoren) en MEN (Multipele Endocriene Neoplasie). Wat dat juist betekent, zie je in het filmpje en op hun website onderaan.

Over de auteur :

Frank Geleyn,(17 maart 1960) woont in Torhout. Hij is leraar, romanist. Deze Torhoutse auteur debuteerde in 2003 met Ik zwijg, een jeugdroman over pesten. Dit boek werd meteen opgemerkt en kreeg vier herdrukken. Frank heeft een 16-tal boeken op zijn naam staan, telkens uitgegeven bij de Eenhoorn. 

Hieronder vind je de link naar de site van Frank Geleyn :

Over de illustrator :

Seppe Van den Berghe is geboren in 1988 en groeide op in Brugge. Daarna trok hij naar Gent om er Grafisch ontwerp te studeren. Seppe is werkzaam als illustrator, grafisch vormgever en muzikant. En dat is goed, want zijn passies zijn tekenen en muziek maken.

Seppe is gek op grafische romans en strips. Hij maakt illustraties voor kranten en tijdschriften. En hij maakt boeken. Sommige werden zelfs vertaald naar het Frans, Duits, Deens of Sloveens. Samen met een bevriende cartoonist brengt hij het driemaandelijkse magazine Kouwe Koffie uit, met nieuw werk van beiden.

Hij maakte ook de tekeningen voor dit boekje :

www.net-men-kanker.be

De Belgische vzw NET & MEN Kanker wil patiënten en verwanten ondersteunen die te maken krijgen met Neuro Endocriene Tumoren (NET) en Multipele Endocriene Neoplasie (MEN).

Bij het boek hoort deze kaart met uitleg over deze soort kanker.

Dit prachtige boek draagt bij en laat ons voelen hoe het is om door ziekte buiten de maatschappij te vallen. En hoe het ook voelt om terug opgenomen en gedragen te worden door mensen die je begrijpen en meevoelen.

Zeker een aanrader !!!