Tijdens zijn tocht van meer dan 5000 kilometer gaat Arnout Hauben op zoek naar de rijke geschiedenis van ‘onze’ zee en vertelt hij verrassende verhalen die zich op en rond het water hebben afgespeeld. Van de komst van de Vikingen tot de noodlottige storm die op kerstavond in 1330 Oostende vernielt. Over de pest, nieuwe ideeën en wetenschap die zich stuk voor stuk langs de Noordzee hebben verspreid. Van de wereldoorlogen die er werden uitgevochten, over de evolutie van de visserij, tot de gevolgen van de opwarming van de aarde voor het leven in onze zee.
ISBN :9789463104166
Publicatiedatum :08/02/2019
Pagina’s :272
Uitgever :Uitgeverij Polis
Prijs : € 24,50
Boekpresentatie op woensdag 13 februari in Vrijstaat O en fototentoonstelling in de Nieuwe Venetiaanse Gaanderijen.
Het was een hele aangename en boeiende belevenis : toen ik binnenkwam, gaf hij me direct een hand en heette mij welkom. Echt een heel sympathieke en toegankelijke man. Hij wou ook heel vlot op de foto. Eerst was er een speech van onze kersverse burgemeester Bart Tommelein en daarna nog een woordje van onze schepen van cultuur Bart Plasschaert. En toen kwam Arnout aan het woord. Hij vertelde kort over zijn ervaringen en liet ons dan een aflevering zien uit de tiendelige tv-reeks “Rond de Noordzee.”
We kregen aflevering 6 over Noorwegen cadeau. Supermooie beelden, grappige situaties en een inkijk in een echt Vikingendorp. Heel indrukwekkend allemaal.
Daarna gaf Arnout nog een rondleiding langs de prachtige foto’s die nu uithangen in de Nieuwe Venetiaanse Gaanderijen. Het was mooi weer, dus zeer aangenaam om naar zijn boeiende uitleg te luisteren. Hij vertelde ook enkele weetjes en daarbij moesten we toch regelmatig lachen.
5.000 kilometer, van Brugge over de Engelse kust naar de Noorse fjorden, tot in Antwerpen. Dat is de tocht die Arnout Hauben aflegt in zijn nieuwe reeks. (Bron : Eén)
Wie is Arnout Hauben?
Arnout Hauben is een Vlaams televisieregisseur en reporter. Hauben startte zijn carrière bij het productiehuis Woestijnvis. Hij werkte er als regisseur en reporter voor programma’s als Het Geslacht De Pauw, Meneer Doktoor en Man Bijt Hond. (Wikipedia)
Een onbekende waterwereld
(Bron : facebookpagina van Arnout )
Voor de zesjarige Arnout Hauben was het strand van Oostende het einde van de wereld. Daar was hij toen zeker van. Nu gaat er voor hem op datzelfde strand een hele nieuwe wereld open, de wereld van de Noordzee.
Wanneer we in Vlaanderen spreken over de Noordzeekust, dan gaat het vaak over onze eigen volgebouwde zeedijk van welgeteld 67 kilometer lang. Maar de grenzen van de echte Noordzee reiken veel verder. Achter onze kustlijn schuilt een enorme waterwereld die de Vlaming amper kent. Een zee die de Vlaamse geschiedenis heeft gemaakt en die de Belgen, Fransen, Engelsen, Schotten, Noren, Denen, Duitsers en Nederlanders met elkaar verbindt.
In de tiendelige avontuurlijke reisreeks Rond de Noordzee vertrekt Arnout Hauben – samen met Philippe Niclaes (camera) en Ruben Callens (geluid en drone) – op een 5.000 kilometer lange reis rond de Noordzee. Hij gaat op zoek naar de rijke geschiedenis van die zee en verzamelt verrassende verhalen die zich op en rond het water hebben afgespeeld.
Vanuit Brugge de Noordzee rond tot in Antwerpen
Arnout brengt verhalen uit de ijstijd en de prehistorie, over de komst van de Vikingen en noodlottige superstormen. Over nieuwe ideeën, handelswaar en ziektes die zich via de Noordzee hebben verspreid. Over de wereldoorlogen die er werden uitgevochten, over de teloorgang van de visserij, de komst van de radiopiraten, windmolens en helaas ook plastic vervuiling… In zijn typische ongedwongen stijl spreekt Arnout met de mensen die hij op en rond de Noordzee tegenkomt. Heden en verleden vloeien moeiteloos in elkaar over.
De drie beginnen hun tocht in de historische havenstad Brugge. In tien afleveringen nemen ze de kijkers mee over het Kanaal langs de Engelse oostkust tot op de afgelegen Shetland eilanden. Daar steken ze over naar Noorwegen om er langs de fjorden af te dalen tot in Denemarken. Via de Deense en Duitse kust komen Arnout, Philippe en Ruben in Nederland terecht. Hun avontuur eindigt in Antwerpen.
Rond de Noordzee: vanaf 12 februari elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.
Wie de weekendkrant sneller dan voorzien uitgelezen heeft door het druilerige weer, heeft misschien zin om de kaart van onze route te bekijken. De rode stippellijn vertrekt langs onze vertrouwde stranden naar de witte kliffen van Dover. In Schotland wordt de kustlijn een stuk dramatischer. Op de Noordgrens van de zee komen we langs de afgelegen eilanden van Orkney en Shetland. In Noorwegen snijdt het zeewater honderden kilometers het land in. En dan via zand, veel zand langs Denemarken richting de Waddeneilanden van Duitsland en Nederland… Het klinkt als een koers, maar dat was het niet. We hebben zo veel mogelijk proberen te genieten van onze tocht en we hebben onze ogen de kost gegeven. Tijd genomen om met mensen te spreken en te luisteren. Meer en meer werd duidelijk dat de stippellijn de lange grens is van één land, van één wereld: van de wereld van de Noordzee. #ronddenoordzee dindsdag om 20u40 op Eén of in het bijhorende boek uitgegeven door Polis
Arnout kon ons heel erg boeien met zijn verhalen. Het is leuk om nu eens het boek na te lezen. Het boek staat boordevol foto’s. Ik vind het een prachtig cadeau om te geven ! En onze vrienden van Standaard Boekhandel stonden er ook. De boeken gingen als zoete broodjes over de toonbank.
Veel lees- en kijkplezier met dit mooie boek !!!