Waarom het leuk is om lid te worden van een leesclub…
Hieronder vind je de trailer van de hilarische film “The Bookclub”
Wanneer je tegen iemand, die niet graag leest, zegt dat je in een leesclub zit, dan kan het dat die persoon je spottend of minachtend bekijkt. Lezers gaan helemaal niet zo reageren. Ze zullen eerder geboeid zijn wanneer ze horen dat je met anderen een boek bespreekt en analyseert. Wat is er zo fijn aan een leesclub?
Sinds anderhalf jaar heb ik een speciale leesclub opgericht : Tea & Books. Samen met de theesommelier Valérie Hallin geef ik boekbesprekingen over een met thee gerelateerd boek. Daarmee bedoel ik dat de boeken iets met thee te maken hebben. Ons eerste boek was : “Het geheim van de thee” van Roberta Marasco. Dat is een heel mooi en romantisch boek. Wat speciaal is, is dat elk hoofdstuk begint met een beschrijving van een soort thee die iets met het verhaal te maken heeft. Of met een bepaalde personage. Echt goed gevonden. De mensen die voor de eerste keer kwamen, vonden het een hele leuke beleving : ik besprak het boek en Valérie onderbrak op bepaalde momenten om ons een thee te laten proeven uit het boek samen met een heerlijk hapje zoals bij een afternoon tea. Zeg nu zelf : wat is er leuker dan een afternoon tea met de bespreking van een prachtig boek? We lazen ook “Ikigai” van Francesc Miralles en Héctor García, ” Hier dronken we verschillende Japanse thee’s en gaf Valérie uitleg over de theetraditie in Japan. Binnenkort bespreken we “De Theeroos” van Jennifer Donnelly. We hebben alweer enkele mooie boeken op ons verlanglijstje zoals : “Op rozen” van Liesbet Vereertbrugghen en “De dochter van de parfumeur” van Cristina Caboni, …
Toen ik nog lesgaf, besprak ik regelmatig boeken in het derde en vierde leerjaar. Dat was echt heel leuk. Ik las enkele pagina’s voor om ze warm te maken om het boek te lezen. En wanneer ze allemaal een boek gelezen hadden, mochten ze daarover vertellen aan hun klasgenootjes. De kinderen stelden dan zelf vragen aan mekaar. En ze vonden het vooral leuk dat ze reclame mochten maken voor het boek dat ze gelezen hadden. (Of ook zeggen waarom ze het niet graag gelezen hadden!) We deden ook enkele jaren mee met de Kinder- en Jeugdjury van Vlaanderen!!!
The Jane Austen Book Club is de verfilming van het gelijknamige boek van Karen Joy Fowler. De film vertelt over het leven van zes mensen, vijf vrouwen en een man, die maandelijks als leesclubje bijeenkomen om een roman van Jane Austen te bespreken. De DVD uitgave van Sony Pictures heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Aangevuld met een verzameling extra’s, die allemaal Nederlands ondertiteld zijn. The Jane Austen Book Club is een intelligente en volwassen relatiekomedie.
Er zijn twee grote voordelen aan het behoren tot een leesclub waarbij telkens iemand anders een boek kiest :
- Om de beurt brengen de deelnemers een titel in. Daarmee is het eerste voordeel van een leesclub genoemd: de kans is groot dat de clubgenoten boeken kiezen die je zelf niet zou hebben opgepakt, terwijl ze wél goed zijn. En ook als een boek niet naar jouw smaak is, dan is er allicht iets dat de moeite waard is: een geschiedenis die je niet kende, of één prachtige passage, of een originele vorm. Dit alles kom je te weten door te lezen.
- Ten tweede : Het bespreken van een boek levert ook inzichten op. De inbreng van een enthousiaste medelezer kan er zelfs toe leiden dat je je mening over een boek herziet. Het is nooit gebeurd dat je dan een fan wordt van een boek dat je met weinig plezier las, maar het komt voor dat je inziet dat de schrijver toch een paar keer de spijker op de kop sloeg. Andersom stipt iemand wel eens mankementen aan waar je bij lezing niet zwaar aan tilde, maar die je bij nader inzien toch storen.
Er zijn ook boeken die unaniem worden geprezen of te min worden bevonden. Wanneer een boek bij niemand in de smaak valt, is de bijeenkomst soms sneller ten einde dan anders, maar geliefde boeken vragen erom de ene na de andere passage te citeren. En zo genieten we dubbel.
Kortom: nodigt iemand je uit om deel te nemen aan een leesclub, zeg dan ja.
De boekverfilming van de film (die we nu voor het gemak even Guernsey Literary noemen) gaat over journaliste Juliet Ashton (Lily Adams) die in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog besluit te schrijven over een boekclub die op het Kanaaleiland Guernsey is gevormd gedurende de oorlog. Ze komt in contact met een van de inwoners: Dawsey(Michiel Huisman), een boer op het eiland.
*****************************************************************