Internationale linkshandigendag 13 augustus 2018

13 augustus : Internationale linkshandigendag !

Ik wist niet dat er een dag voor linkshandigen bestond.  Deze morgen op de radio gehoord.  Eigenlijk wel leuk om dat onder de aandacht te brengen want het is niet altijd evident om linkshandig te zijn.  Dat heb ik van kleinsaf aan den lijve ondervonden.  Ik ben al mijn hele leven linkshandig en ben dat gelukkig ook mogen blijven.  Als je al die verhalen hoort….   Mijn peter moest toen hij klein was leren rechts schrijven.  Dat heeft hem in het begin doen stotteren.  Dat kan toch niet goed zijn om iemand zo te doen veranderen van hand.  En dat klopt!  Toen ik 18 was en ging studeren voor onderwijzeres kreeg ik te horen dat ik op het bord rechtshandig moest schrijven als voorbeeld voor de rechtshandige kinderen.  En wat met de linkshandige kinderen??? Daar wisten ze niet zo veel over te zeggen.  Gewoon omdat rechts de meerderheid is…  Ik voelde mij wel wat aan de kant gezet.  Dus moest ik tijdens de schoonschriftlessen op bord met mijn rechterhand leren schrijven.  Dat was niet gemakkelijk.  Ik had het gevoel dat ik alles in mijn hoofd moest omdraaien.  En ik moest de beweging hardop zeggen om me te kunnen concentreren.  Ik kreeg er echt hoofdpijn van.  Dat was het eerste jaar van mijn studies.  Het tweede jaar werd dat gelukkig afgeschaft en mochten er linkshandige leerkrachten zijn.  Oef !!!  Maar door dat jaar oefenen, heb ik toch een zekere rechtshandigheid bewaard.  En dus kon ik bij de schoonschriftlessen in mijn derde leerjaar met de twee handen schrijven.  Was wel praktisch!  Zo was ieder kind geholpen!!!  Wat ik ook gemerkt heb, is dat ik me aan de rechtshandige maatschappij heb aangepast.  Ik heb rechts leren haken en breien, ik gebruik de rechtshandige voorwerpen zo goed als ik kan.  Soms merk ik nog eens iets dat minder goed gaat bv. bij het openen van blikken,…  Maar dat is niet zo erg.  Een mens moet flexibel zijn, hé.

Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine -en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. De linkshandigen dag bestaat dus al even, maar wint de laatste jaren ook aan bekendheid in Nederland en België. De initiatiefnemer in Nederland is Sander Reijn.

LinkshandigendagIn 1975 richte de Amerikaan Dean R. Campbell in de V.S. de eerste belangenvereniging van linkshandigen op. Een van de eerste zaken die de vereniging ter hand nam, was een bepaalde dag uitroepen tot “Linkshandigen Dag”. Dat realiseerden ze het jaar daarop (1976) en kozen daarvoor opzettelijk 13 augustus, omdat die dag in dat jaar op een vrijdag viel. In 2010 viel Linkshandigendag ook op vrijdag de 13e, in 2018 op maandag.

Linkshandigen-belangenverenigingen en linkshandigen winkels overal te wereld, o.a. in Engeland, Duitsland, Frankrijk en in Nederland, www.delinkshandigenwinkel.nl benadrukken dat veel gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en dergelijke voor linkshandigen minder geschikt zijn.

Linkshandigheid lijkt vooral nadelen te hebben. Denk maar eens aan knippen met een schaar, snijden van brood, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener, het mes en de puntenslijper zijn voor rechtshandigen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandige dagelijks geconfronteerd met zijn linkshandigheid. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde winkels waar producten voor linkshandigenverkrijgbaar zijn. Zoals collegeblokken met het spiraal rechts, een linkse schaar waar de balden perfect staan zodat je papier of stof niet meer dubbelklapt, of gewoon een handige dunschiller.

Linkshandig zijn heeft ook voordelen. Wetenschappelijk is het niet aangetoond, maar linkshandigen zouden slimmer en creatiever zijn. Linkshandigen zoeken vaak van jongs af aan naar oplossingen (bijvoorbeeld hoe strik ik die veters?) en dat kan bijdragen aan het op jonge leeftijd ontwikkelen van inventiviteit. Bij veel sporten hebben linkshandigen voordeel van hun linkshandigheid, zoals tennis, waterpolo en badminton. Met name bij contactsporten  als schermen en boksen zijn linkshandigen in het voordeel. De veelal rechtshandige tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Hiervan kan je als linkshandige goed profiteren (verrassingseffect).

Het Nederlandse waterpolo vrouwenteam won goud tijdens de Olympische Spelen in Beijing (2008) met een aantal sterk spelende linkshandigen. Degenschermer Bas Verwijlen verloor zowel tijdens de Olympische Spelen in Rio (2016) als in Londen (2012) van een linkshandige tegenstander en kon vroegtijdig naar huis.

Voor zover linkshandig zijn vroeger een taboe was, is dat vandaag de dag in onze cultuur niet meer het geval.Er is nog wel een aantal culturen waar linkshandigheid not done is. De linkerhand is onrein ( je veegt je bibs ermee af) en links wordt gezien als zwak, slecht of duivels. De uitdrukkingen 2 linkerhanden hebben of iemand links laten liggen getuigen ook niet van positiviteit.

Wat kun je zelf doen op de dag van de linkshandigen?

  • Ga op de foto (uh… met iets in je linkerhand of heb je die hand nodig om de foto te maken???) , zet je foto online en gebruik de hashtag #leftie #linkshandigendag
  • Je kunt een linkshandige zone inrichten, iedereen in dit gebied moet alles met de linkerhand doen. Knippen, hand geven, eten, hameren….
  • Geef iedereen op Linkshandigendag met links een hand.
  • Gebruik de hashtag #linkshandigendag.
  • Onderaan zie je mijn foto’s !

Tussen lefties en rechtshandigen zitten bepaalde fysiologische en neurologische verschillen

Zo’n tien tot vijftien procent van de bevolking is linkshandig. Vroeger werden ze gezien als zwak en moesten ze gedwongen met rechts schrijven. We weten nu dat linkshandigheid helemaal geen evolutionaire zwakte is.

Tussen lefties en rechtshandigen zitten bepaalde fysiologische en neurologische verschillen. Dit zijn unieke cognitieve en fysiologische profielen van linkshandigen:

1  Ze denken vaak sneller
Linkshandigen kunnen beide kanten van hun hersenen makkelijker en efficiënter gebruiken. Een Australische studie in het blad Neuropsychology heeft uitgewezen dat mensen die links zijn over het algemeen sneller connecties hebben tussen de linker en rechter hersenhelft. Daardoor kunnen ze sneller informatie opnemen en verwerken.

Hun voorkeur gaat vaker uit naar links 
Je schrijfhand kan invloed hebben op de manier waarop je abstracte ideeën, zoals intelligentie en eerlijkheid, beoordeelt. Stanford University onderzocht hoe links- en rechtshandigen beslissingen nemen. Ze kregen steeds twee afbeeldingen te zien en moesten kiezen welke ze het vrolijkst, eerlijkst en bijvoorbeeld het mooist vonden. Linkshandigen kozen het vaakst voor het linker plaatje en rechtshandigen juist voor de rechter.

Ze zijn beter in sommige sporten
Linkshandigen hebben voordelen in sommige sporten. Vooral in interactieve sporten, zoals boxen, tennis, schermen en basketbal. Dat komt doordat ze de rechtshandigen op het verkeerde been kunnen zetten.

De hersenen kunnen emotie anders organiseren
Je dominante hand kan ervoor zorgen dat je emoties anders worden georganiseerd in je hersenen. Uit onderzoek blijkt dat motivatie bij linkshandigen geassocieerd werd met meer activiteit in de rechterhelft van de hersenen. Bij rechtshandigen was dat andersom. Dit kan een belangrijke uitkomst zijn in de zorg voor angst- en stemmingsstoornissen. Bepaalde behandelingen die op hersenhelften zijn gericht, kunnen dus verschillend aanslaan bij mensen die links en rechts zijn.

Linkshandigen zijn vaak creatiever
Er in een link tussen linkszijn en creatief denken. Uit sommige onderzoeken blijkt dat lefties beter zijn in afwijkend denken. Bijvoorbeeld het bedenken van meerdere oplossingen voor één probleem.

Velen zeggen dat linkshandigen creatief zijn, omdat ze opgroeien als een minderheidsgroep. Als je je een buitenstaander voelt, ga je je anders gedragen. Onderzoekers linken onafhankelijkheid en ongelijkheid met creatief denken en innovatie.

Zo zie je maar, toch nog niet zo slecht om linkshandig te zijn !!!

De foto’s die ik online zette :

 

Vooral het schrijven blijft een linkshandige karwei !  Ik moet mijn blad steeds heel schuin draaien.  Vroeger op school mocht ik dat niet doen, want dan kon mijn buur heel goed afkijken…

Nog een filmpje als toemaatje ….

 

Wel, beste linkshandigen, doe mee en zet ook een foto online met bewijs van je handigheid !!!

Nog een prettige feestdag !!!