Gedichtendag 2019 Poëzieweek

Thema : Vrijheid. Waaraan denk jij wanneer je het woord “vrijheid” ziet staan of hoort?  Voor mij betekent dit dat ik zoveel mogelijk mag gaan en staan waar ik wil.  Ik mag ook mijn mening zeggen.  Maar in hoeverre is dit een illusie?  Vrij zijn is in onze maatschappij niet meer evident.  Er zijn zoveel zaken die aan banden gelegd worden.  Dat doet me nu net denken aan Gulliver die bij de minimensjes vastgeketend lag aan alle kanten.  Zo kon hij zich niet meer lostrekken.  Eigenlijk is dat bij ons ook zo.  We denken graag dat we vrij zijn, maar dat is verre van waar.  Overal staan er camera’s op de straten, in de stations, in de metro’s, in de gebouwen, … En dat allemaal voor onze veiligheid. Het big brother-gevoel is toch wel heftig.  Je mag er eigenlijk niet teveel bij stilstaan of je voelt je bekeken langs alle kanten.  Je moet zelfs het oogje van je laptop afdekken om zeker te zijn dat je niet bekeken wordt. Akelig toch??? En dat allemaal voor onze vrijheid.  De vraag is : hoeveel privacy moeten we laten varen om vrij te kunnen zijn? Misschien ben je alleen maar helemaal vrij wanneer je vier meter diep ligt.

En toch …  ik ervaarde al een paar keer in mijn leven een vorm van vrijheid.  Vooral toen ik stopte met het onderwijs.  Voorheen dacht ik dat ik veel vrijheid had in mijn klas.  Maar dat was maar schijn, want alles ligt goed vast.  En toch probeerde ik op mijn eigen manier les te geven en creatief te zijn.  Maar buiten de lijntjes kleuren ging toch niet makkelijk.  Dus toen ik uit het onderwijs stapte, had ik plots een gevoel van vrijheid.  Ik was eerst wel wat bang, want ik trad uit mijn comfortzone.  Ik was al in het onderwijs van toen ik 3 jaar was!!! Eerst als leerling daarna als leerkracht.  Ik kon mij geen andere biotoop denken.  Dus ja, toen ik de stap uit het onderwijs zette, kwam ik in de verkoopwereld terecht.  Een hele andere wereld.  Die ligt ook serieus aan banden.  En toch voelde ik mij vrijer.  Ik ging werken in de Standaard Boekhandel en leerde een heleboel nieuwe mensen kennen, maar leerde ook dat ook daar de vrijheid beperkt was.  Vanwaar kwam dan dat vrijheidsgevoel bij mij? Ik kon mijn werkdagen min of meer regelen in samenspraak met collega’s en ik deed in mijn vrije tijd dingen die ik al lang niet meer gedaan had.  Ik had ook tijd ’s avonds.  Vroeger moest ik veel voorbereiden. Ik wou terug creatief zijn en veel meer lezen.  Nu zat ik als het ware aan de bron : werken in een boekenwinkel was net alsof ik in een snoepwinkel stond.  Heerlijk !!!  En ik leerde hele toffe mensen kennen om mee te werken.  Allemaal mensen die graag lazen.  Ik werkte met verschillende jonge mensen en apprecieerde ze enorm.  Eén van mijn collegaatjes, Lisa, vond dat ik wat ik graag over boeken vertelde op facebook moest zetten. Dat deed ik.  Vele mensen vonden het leuk en stimuleerden me om verder te doen. Dus toen, na wat opzoekingswerk en een jaar lang blogs na te lezen, begon ik zelf met een boekenblog.  Hier voel ik toch ook veel vrijheid.  Ik mag schrijven wat ik wil… Let wel, ik doe dat met respect voor iedereen.  Vrijheid betekent ook andermans vrijheid respecteren.

Waar kun je nu nog veel vrijheid hebben?  Wel, in je hoofd.  Daar kun je denken wat je wil zonder dat iemand daar iets over te zeggen heeft.  In principe zou dat dus moeten kunnen.  Maar jammer genoeg, zijn er heel veel mensen over de hele wereld die zelfs niet mogen denken, laat staan doen, wat ze willen. Er is dus een groot tekort aan vrijheid.   En de mensen die toch de vrijheid nemen om hun eigen mening te uiten, moeten soms betalen met hun leven.  Daar hebben we helaas al veel voorbeelden van gezien.

In je hoofd
In je hoofd
kun je alles.
Fietsen naar de maan,
boven op de wolken staan.
Strelen met je handen los,
lopen door een donker bos.
Vechten als een tijger,
dansen met een elf.
Afscheid nemen
zonder tranen,
alles gaat vanzelf.
In je hoofd

Theo Olthuis
In: In je hoofd
(Holland, 2007)

Genoeg over dit thema!  We gaan poëzie schrijven !

Dit gedicht hieronder is een grote vorm van vrijheid : jezelf zijn en doen wat je wilt.  (Genderdiversiteit enz…)  Dit vind ik persoonlijk een heerlijk gedicht.

Joris Jan Bas
Joris Jan Bas uit Koog aan de Zaan
trok op een ochtend een jurkje aan.
Toen ging hij naar school met een strik in zijn haar
en alle kinderen pestten hem daar.
“Kan me niet schelen,” riep Joris Jan hard,
“Ik ben tenminste een beetje apart.
Niet zo gewoon als de rest van de klas.”
Nou zeg, die durfde, die Joris Jan Bas!
De volgende ochtend in Koog aan de Zaan
had iedere jongen een jurkje aan,
behalve een jongen met haar groen als gras.
Je mag drie keer raden wie of dát nou was.
Joris Jan Bas

Ted van Lieshout
In: Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder
(Leopold, 2012)

VERSPREID POËZIE OP SOCIAL MEDIA

Breng poëzie in je leven! Laat je inspireren door de foto-gedichten en deel het op social media met #Gedichtendag.

De Theegedichtjes van schrijfster Gaby Rasters en haar dochter Sabijn zijn heel tof om bij stil te staan en ook om naar te kijken…  Je kan ze vinden op instagram @theegedichtjes en op internet  https://gedichtjesthee.nl/

TOM LANOYE SCHRIJFT POËZIEGESCHENK 2019

Redactie17 mei 2018nieuws

Tom Lanoye is dichter van het Poëziegeschenk 2019

THEMA: VRIJHEID


De Vlaamse romancier, theaterauteur, dichter, scenarist en performer Tom Lanoye dicht volgend jaar het Poëziegeschenk voor de 7e Poëzieweek. Het thema is Vrijheid. Lanoye schreef alvast het gedicht Zonder handen, zonder tanden, dat tevens het motto wordt van de Poëzieweek. Het eerste deel luidt:

Geen woord zo vrij als vrij
Het weert wat men verbiedt
Smetvrij, vetvrij. Kogelvrij
Maar wat is dan ‘gastvrij’?
(Ontdaan van vreemdelingenwaan?)
En vogelvrij: een doel, een straf?
Of een verzuchting op een graf?
Hier ligt hij:Eindelijk vrij.

Lanoye werd als geschenkdichter voor de Poëzieweek voorafgegaan door Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016), Jules Deelder (2017) en Peter Verhelst (2018). De Poëzieweek start op donderdag 31 januari 2019 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk van Lanoye cadeau. 

Met deze wedstrijd zou ik graag meedoen : Haiku-suite

Ik zal ook meedoen ! Ben al volop aan het oefenen !

Zoveel sneeuw in de tuin

Duizenden glinsterende kristallen als een wit tapijt

een heel ander mooi beeld

Veel succes !!!