Alfa Papyrus

Alfa Papyrus

Alfa Papyrus is een droomwinkel voor mensen die graag mooie en kleurrijke voorwerpen zien. Vooral notitieboekjes in alle formaten en kleuren, prachtige vellen papier, zachte en kleurrijke linten,  leuke en mooie kaarten voor alle gelegenheden, originele stempels die zin geven om direct aan de slag te gaan. Er hangt een gezellige en warme sfeer ook vooral door de vele schitterende houten meubels. Je voelt je er direct thuis en hebt geen zin om vlug weg te gaan. En Els is een hele lieve en attente gastvrouw.

       

Een gezellige babbel met Els :

Wanneer ben je gestart?

In 1990 : overname kopiecenter Alfa.  Ik verkocht er ook bureelmateriaal en kaarten.

In 1992 : huis aan de overkant gekocht.  Werd een ruimer kopiecenter.

In 1997 : Ik kocht verschillende nieuwe meubels, ben het kopiecenter gestopt.  Er kwam een heel nieuw gezellig interieur.  Ik verkocht wenskaarten, papierwaren en materiaal van buitenlandse firma’s.    Zelf maak ik nu ook wenskaarten, gastenboeken op maat, fotoboeken, dozen, eigen assortiment.

Ik werk ook samen met kalligrafen.

  

Hoe kom je aan die originele naam?

Alfa was de naam van het kopiecenter.   Die wou ik houden.  Met de “A” sta ik ook vooraan in de lijsten…  Ik was op reis in Sienna in Italië en zag daar een leuk winkeltje met de naam “Papyrus”.  En voila, mijn winkel had een nieuwe naam : “Alfa Papyrus”.  Goedele Soetewy maakte het ontwerp.

Wat verkoop je allemaal?

Papier, enveloppen, speciale papiersoorten om zelf te gebruiken, handgeschept papier in effen kleuren en met prints, wenskaarten, postkaarten, notaboeken, cahiers, gastenboeken, geschenkartikelen : bv. vilten hartjes, bekers, koffertjes, blikken dozen, assortiment rouwkaarten, huwelijkskaarten en dankkaarten.  Ook nog stempels met inktdoosjes, originele knopen, dozen en boeken op bestelling.

Altijd exclusief, niet de massa !

    

letterknoopjes                    allerlei notaboekjes           rouwkaartjes

Heb je lessen gevolgd of cursussen?

Ik ben kleuterleidster van opleiding.  Ik heb twee jaar handboekbinden gevolgd, ook zeefdruk en nog wat creatieve cursussen.

 

bekers, doosjes, onderleggers, …                       dankkaartjes

Wat is je doel met deze winkel?

Gelukkig zijn en me goed voelen.  Niets verkopen waar ik niet achter sta.  Ik praat graag met de mensen in de winkel over wat hen bezig houdt : geboorte, huwelijk, rouw, …   Zo bouw ik een band op met mijn klanten.  Het voelt als thuiskomen in mijn winkel.

  

Geef je workshops?

Nee, voorlopig niet.  Geen tijd en ook te weinig ruimte.   Dat vraagt ook heel veel voorbereiding.  Maar wie weet later..

  

handgeschept papier en satijnen linten,        stempels ….

&&&&&&&&&&&&&&&

En dan is er nog een heel mooi verhaal : “Ik ben Meneer OLIFANT, de grootste papiermachine van de HELE wereld.

Een waar verhaal uit Sri Lanka.   Olifanten leven in het oerwoud.  Mensen kappen er alle bomen en zo hebben de olifanten te weinig eten.  Ze gaan dus op zoek naar eten en komen zo dichterbij de mensen.  Die schieten ze dood omdat ze de oogst vernielen.  Een heel triestige zaak.  De mensen die daar wonen hebben een mooie oplossing gevonden.  Ze verzamelen de olifanten”poep”.  Ze vinden het langs de kant van de weg of bij de rijstvelden.  Een volwassen olifant eet wel 180 kg per dag, wat heel veel is.  Daardoor moet hij wel 16 keer per dag naar de wc…  Er zitten dus veel vezels in zijn “poep”.   Als de mensen de poep gedroogd hebben in de zon wordt het 6 uur gekookt. Dan maken ze met oud papier en de resten van de poep een pulp.  Dan scheppen ze de pulp in een zeef en zo maken ze geschept papier.  Voor dit papier is geen boom gekapt, alles is opnieuw gebruikt.  Na het scheppen in de zeef wordt er met een grote pers water uitgeperst.  Van 10 kilo poep maken ze bijna 66 vellen papier (A4 formaat). Al deze vellen papier worden gestreken door 2 rollen.  En daarbij geeft deze manier van papier maken zoveel mensen werk in de omgeving van de olifanten.   De mensen die dit doen, vertellen hun kinderen om de olifanten te beschermen en niet op ze te schieten.  Op deze manier verdienen ze geld om rijst te kopen!

Ik vind dit een prachtig verhaal!!!   Els helpt mee door hun papier ook aan te kopen en in haar winkel te koop te stellen.  Ze heeft zo nog enkele firma’s die ze op die manier kan steunen.  Bewonderenswaardig !!!

Dit kleine boekje (8/8cm) kun je ook bij haar aankopen in het echte “poep”papier.

Dank je, Els, om wat tijd vrij te maken voor deze aangename babbel.  We kennen mekaar al lang en nu was het een gezellig weerzien en mijmering over het verleden…

Alfa Papyrus – Els Brys

Eekhoutstraat 25, 8000 Brugge

open 10 – 12 en 14 – 18  /  gesloten op zon-, maan- en feestdagen

gesloten tijdens de maand juli

els.brys@alfapapyrus.be   /   050/330 312    /   je kan haar ook volgen op fb.