Onder de misletoe !

Wie kent niet die oude traditie ?  Wanneer je met iemand onder de misletoe staat, mag je die kussen.  Bij ons thuis hing papa altijd een takje in de gang.  Was leuk !  We hebben zelfs maretak in een boom groeien.

Waarom deze traditie?

Maretakken mythe en romantiek.
Viscum album is de Latijnse naam voor maretak of ook wel vogellijm of mistletoe genoemd.

Gezien het ontstaan en de groeigeschiedenis is het aannemelijk dat onze voorouders de maretak aanzagen als iets magisch, en deze allerlei krachten toekenden.
De druïden snoeiden de maretak de eerste nacht van het nieuwe jaar. Met een groot ritueel en ze spraken woorden uit als “O ghei an heu” wat betekent “dat het graan kieme”. Dit paste goed bij het begin van het nieuwe jaar en een wens van vruchtbaarheid. Dan verdeelden zij de maretak onder de dorpsbewoners. Krijgers droegen de maretak om overwinningen te behalen. Ouderen om ziekte en kwaaltjes te genezen. Kinderbedjes werden bekleed om nachtmerries te voorkomen.

De maretak wordt nu nog steeds opgehangen om geluk en vruchtbaarheid aan te trekken.
Verliefde koppels kussen elkaar vandaag nog steeds onder de maretak. In sommige landen blijft het gebruik van maretakken als talisman een vast gebruik. Zoals in Ierland en in Frankrijk worden maretakken in bepaalde dorpen nog gebruikt bij kinderen om hen te beschermen tegen de stuipen.

Medisch aspect
Maretak bevat viscotoxine aanbevolen voor hoge bloeddruk, adderverkalking en hartklachten.

De mythe.

Balder de lievelingszoon van Odin en Freya (Godin van de Liefde) werd gekweld door nachtmerries waarin hij zichzelf zag sterven. Om hem hiervan te bevrijden heeft Freya alle kruiden, stenen en ertsen, mensen en dieren die op of onder de grond leefden doen zweren om haar zoon Balder nooit te zullen kwetsen of te doden. De maretak was de enige plant die Freya over het hoofd zag.
Balder had echter Loki (de God van het Kwaad) als vijand. Loki had het geheim van de maretak ontdekt en gedreven door haat en nijd, verzon hij een middel om Balder uit de weg te ruimen.
Loki maakte uit maretakkenhout een pijl en vergiftigde de pijlpunt. De pijl gaf hij onder valse voorwendsels aan zijn blinde broer Hoder.

Op een mooie zomerdag, was Balder zich aan het amuseren in het woud.
De blinde broer Hoder schoot de pijl af en Balder stortte levenloos neer.

Freya werd hysterisch toen het lijk van haar zoon bij haar werd gebracht. Dagen weende Freya van groot verdriet. De legende vertelt dat de tranen van Freya uiteindelijk de witte bessen van de maretak werden.

De oppergoden kregen medelijden met haar. Ze besloten om het leven van Balder terug te schenken en gaven  Freya de heerschappij over de gevaarlijke plant.
Om haar lievelingszoon te behoeden van Loki’s macht over aarde, bracht Freya de plant over op de bomen zodat de maretak niet meer met de aarde in aanraking komt. De maretak kon op die manier niet meer als wapen worden gebruikt. Iedereen die onder een boom liep waarin een mistletoe groeide, werd door de godin van de liefde gekust.

Nu nog is het gebruik van de mistletoe in vele landen in gebruik.
In Frankrijk hangt men de maretak aan het plafond en om middernacht wenst iedereen onder de maretak elkaar de beste wensen toe voor het nieuwe jaar.
In Groot-Brittannië en Amerika is de mistletoe dan weer het symbool voor liefde en een lang en gelukkig leven dat rond tijdens de kerstperiode in menige huiskamer omhoog hangt. Het kussen onder de mistletoe is daar een oud gebruik.

Nog twee leuke liedjes :