Recept vlierbloesemlimonade

Pluk de schermen liefst ‘s morgens, dan zijn ze nog fris en monter …

Dit is de eerste keer dat ik zelf vlierbloesemlimonade maak. Vergis je niet met vlierbessensiroop.

Vlierbloesemlimonade wordt gemaakt van de bloesemtjes van de vlierstruik. Zie de foto’s hieronder.

Hier ben ik ze aan het snoeien met de snoeischaar

Vlierbessensiroop is siroop van de bessen ervan. Die zie je op de foto hieronder. Die siroop zal ik dan na de zomer kunnen maken.

vlierbessen - Culibes

Hier heb je het receptje :

Hoe ik ben tewerk gegaan, zie je op de volgende foto’s :

Stap 1 : Ik snoei de schermpjes en haal er alle bladluizen (als er al zijn…) zoveel mogelijk van de steeltjes af.

Stap 2 : Ik voeg er 1 liter kokend water bij.

Stap 3 : Ik voeg er een halve citroen bij en het sap van de rest van die citroen.

Stap 4 : Ik laat alles 24 uur rusten onder een handdoek. Ik liet de pot gewoon zo staan op mijn aanrecht. (Oei, vergeten om een foto te nemen…)

Stap 5 : Today is the big day !!! Ik haal er de halve citroen uit en daarna zeef ik het sap en haal zo alle bloesems eruit. Maar wat merk ik? Er drijven nog wat minuscule beestjes in rond. Ze zullen wel dood zijn, maar toch… Bernard gaf mij een goeie tip : zeef het sap nog eens door zo’n zeefdoek die je ook bij confituur maken, gebruikt. Dat ving inderdaad de laatste beestjes op.

Stap 6 : En nu bekom ik een mooi egaal sap dat lekker ruikt en al goed smaakt. Hierbij voeg ik nu 300 g suiker en een halve theelepel citroenzuur bij. Erg veel roeren totdat alle suiker goed gesmolten is. En nu nog eens proeven! Mmmmm, lekker!

Stap 7 : Nu haal ik er mijn twee belangrijke benodigdheden erbij : een leuke fles en mijn trechter (die ik al heeeel lang heb!)

Stap 8 : Ik neem er ook nog een maatbeker bij, niet om te meten maar om nauwkeurig en zonder morsen te kunnen gieten. Ik giet dus eerst alles over in maatbeker.

Stap 9 : Ik heb nu juist geteld 1 fles en 2 glazen met sap !!! Die zet ik nu in de koelkast om wat frisser te worden. Straks gaan Bernard en ik even een glaasje proeven.

Figaro kwam even kijken wat ik deed daar in dat gras … maar het was niet zijn ding… Hij heeft er enkel aan geroken en liep toen parmantig weg…

Stap 10 : Laten we nu samen genieten van een lekker, koel glaasje vlierbloesemsap !

Ik was even vergeten te zeggen dat je het wel moet aanlengen met water wanneer je het drinkt… Hoeveel water? Dat hangt af van jouw smaak. Ik doe ongeveer een centimeter in een glas en vul aan met water. Of in een grote fles drie centimeter en water.

Santé !!!!