Gebroken adem

De 19-jarige Patrick gaat samen met zijn ouders en zijn zusje Judith met vakantie in Baltimore, Ierland, waar zijn tante een hotel runt. Hij heeft totaal geen plezier in de vakantie, totdat de mysterieuze Morgayne plots in het hotel opduikt. Hij valt meteen voor haar, maar zij lijkt onbereikbaar voor hem.

Ondertussen breekt er aan de zuidwestkust van Ierland grote chaos uit. Het weer slaat om, er spoelen zeedieren aan op de stranden. Terwijl de storm steeds heftiger wordt, zoekt Morgayne plots toenadering tot Patrick.

Hij geraakt al snel onder de invloed van haar charmes, maar wanneer hij ontdekt dat zij iets met het stormweer te maken heeft, begint hij te beseffen dat zij geen gewone jonge vrouw is. Maar is hij dan nog in staat om zichzelf te redden?

  • ISBN-nummer: 9789463967136
  • Verschijningsdatum: 26/02/2020
  • Aantal bladzijden: 233
  • Uitgeverij: Hamley Books (Lannoo)
  • Prijs : € 18,99

Over de auteur :

De Nederlandse Latoya Morris is gebogen en getogen in Sittard. Op haar 21ste verhuisde ze naar Den Haag. Met haar Limburgse en Duitse roots kent ze alles over lekker eten, gezelligheid en gastvrijheid.

Latoya werkt als vertaler Engels en Duits bij een vertaalbureau, maar heeft daarnaast ook veel tijd voor haar hobby’s, waarvan schrijven de grootste is. Daarnaast houdt ze ook van lezen, zingen, gitaar en keyboard spelen, koken, bakken, tekenen en schilderen. Ze heeft twee katten genaamd Ghibli en Daigho. Ook sport behoort tot haar interesses. Verre reizen doet ze graag met haar man André.

Latoya’s auteurscarrière begon met het winnen van een schrijfwedstrijd in 2009, waardoor haar eerste boek “Yougian: Het nest van de Harpij” gepubliceerd werd onder het pseudoniem Latoya Moirae.
In 2012 nam Uitgeverij Zilverspoor deze titel over. Zij publiceerden vervolgens deel 2 “Het glazen paleis en deel 3 “Het vergeten rijk” uit dezelfde reeks. Onder hetzelfde pseudoniem verschenen ook nog de boeken De Slang in het Paradijs, Caelian en Indigo bij andere uitgeverijen.

Latoya tekende een contract bij Hamley Books om in het voorjaar van 2020 haar fantasy Young Adult ‘Gebroken Adem’ uit te brengen, het begin van een nieuwe, langdurige samenwerking. Daarnaast schreef ze ook belangeloos mee aan Thuisloos.

Wat vind ik van het boek?

Zoals jullie mij kennen, lees ik weinig young adult-boeken (uit tijdsgebrek, want die zijn ook heel goed). Maar deze mocht ik ontdekken in de bookbox die ik enkele dagen geleden ontvangen heb. (De Boekenbuit ) Ik heb het in twee dagen uitgelezen. Zo spannend en meeslepend was het. De hoofdstukken zijn kort en doen het verhaal vlot vooruit gaan. Bij elk nieuw hoofdstuk staat dezelfde waterprint in het papier : een reeks bootjes in de haven. Dat houdt je echt goed in de sfeer. Het verhaal loopt vloeiend naar het hoogtepunt en op het einde krijg je een sprong van 15 jaar. Dat vond ik leuk te lezen. Zo weet je wat er nog verder gebeurt. En ze past een hele mooie truk toe om te vertellen wat er toen met Patrick gebeurd is. Dat vind ik goed gevonden. Alle personages die voorkomen in het verhaal zijn heel echt en hun gevoelens worden steeds goed beschreven.

Patrick wordt halsoverkop verliefd maar onmiddellijk voel je dat het iemand bijzonder is. Die vrouw doet steeds meer wonderbare dingen. Hij raakt door haar bezeten. Beetje bij beetje verneem je meer over Morgayne. En langzaamaan kom je erachter wie ze werkelijk is. Ik wil het hier nu niet verklappen, want het wordt zo mooi opgebouwd in het verhaal. Toch ontdekte ik vrij vlug wie Morgayne was en toch loopt het verhaal niet zoals ik verwachtte. Dus echt wel goed geschreven. Spanning tot het einde.

Ook de hardcover brengt je wel op het pad. Ik dacht eigenlijk direct aan de zeemeermin van Kopenhagen. Wanneer ik nu de cover achteraf bekijk, vind ik dat die heel goed gemaakt is. Het beeldt de sfeer volledig uit. Ierland past perfect als setting voor dit verhaal.

Dus : dit boek is zeker een mooie aanrader zowel voor ouder als jonger !

Enkele quotes uit het boek :

p. : 10 : Hij kon alleen de gevoelens, die als een lekkende kraan de hele dag door gestaag bleven druppelen, niet zomaar uitschakelen.

p. : 51 : Judith was de ik-klim-wel-door-het-raam-als-ik-niet-weg-mag-dochter.

p. : 76 : Maar dit was zoveel meer dan lichamelijke aantrekkingskracht. Het was haar ziel die aan de zijne trok.

p. : 83 : Ze staarde hem aan met grote ogen, die schitterden alsof ze regelrecht uit een Japanse animefilm was gestapt. (De auteur houdt erg veel van Japan; hier zie je al wat invloed ervan.)

p. : 147 : Verliefdheid is een sprankje magie. Zelfs de pure goedheid van een enkel mens is magie. Zo zijn er vele vormen.

p. : 228 : Zelfs toen het water zich boven zijn hoofd sloot en zijn adem in duizend stukjes brak, was er geen pijn, geen paniek. Het water voelde fijn om hem heen, warm en liefkozend.

Beste Latoya, ik las dit verhaal heel graag. De spanning bleef tot op het laatst. Telkens weer was er een nieuw geheim dat doorbroken werd. Ik zag de personages mooi voor mijn ogen. Je beschreef ze uitmuntend. Ik hoop dat je dit jaar je reis naar Japan zal kunnen maken. En ik ben ervan overtuigd dat je zal terugkomen met vele ideeën voor een spannend nieuw boek. Die Japanse cultuur heeft ook veel mooie beelden en prachtige verhalen die je zullen inspireren : de kraanvogels, de 1000 poortjes, de boeddha’s, de lekkere mocchi, de talrijke manga’s, enz… Inspiratie genoeg. Ik kijk uit naar je nieuw verhaal.