Boek in de kijker 13 Schroot Danny De Vos

Schroot                        Danny De Vos

Korte inhoud : Stoere jeugdroman voor jongens en meiden. 
De autosloperij waar Rico’s vader werkt gaat failliet. Rico mag nu niet meer op het autokerkhof komen, waar hij altijd avonturen beleefde met zijn oudere broer. Die is nu volop aan het puberen, dus heeft meer aandacht voor andere dingen. Gelukkig ontmoet Rico Cath, urban explorer, ze maakt vlogs vanaf verboden plaatsen in de stad. Samen ontdekken ze dat het terrein niet alleen wordt bezet door autowrakken…

“Ik klauter op de metalen ladder aan de achterkant van de truck en beland via een oude kastanjeboom op een gammele constructie van planken en touwen, die van boom tot boom leidt.  Zo kom je bij een muur van op elkaar gestapelde autowrakken.  Ik schuifel er voorzichtig overheen.  Vanaf de laatste kofferbak spring ik schuin naar beneden, precies in een stapel autobanden.  Ik ben er.  Ons geheime kamp.  Of vanaf nu : mijn geheime kamp.”

De kaft dekt de lading, zegt men soms.  Wel, hier is dat helemaal zo.  De kleuren blauw en zwart doen denken aan de nacht of de late avond.  Daar speelt het zich ook af.  En het kamp is ook van groot belang.  Het geeft licht in de duisternis van het verhaal maar ook van het leven.  Mooi, heel mooi…

Over de auteur : Danny De Vos is geboren met een pen in zijn mond. Na een klinkende overwinning in Juf Greta’s Grote Opstelwedstrijd bleef het vier decennia ondraaglijk stil. Dan was er eindelijk de debuutroman ‘Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde’ (Manteau 2015).  ‘Toegang Geweigerd’  (Uitgeverij Ploegsma). En “De vlucht van de kraanvogel” is ook heel mooi.

Er staat ook nog een interview van Danny op mijn blog.

 

‘Vossenstreken’ en ‘Schroot’, dat zijn zijn twee nieuwe boeken die nog niet lang verschenen zijn.‘Vossenstreken’ gaat over dieren die zich gedragen als kinderen en omgekeerd. Dit boek is samen met Arnold Hovart gemaakt. Hij is de beste tekenaar ter wereld. Vindt hij.

 

 

 

Schroot’ is een avonturenroman. Speelt zich af op een kerkhof. Een autokerkhof meer bepaald.

Een aanraderIk heb dit boek in twee dagen uitgelezen.  Ik wou maar niet stoppen met lezen.  Ik werd van bij het begin in het verhaal gezogen.  Het is spannend en er gebeurt veel.  Ik voelde veel sympathie en af en toe wat medelijden met de hoofdpersoon Rico.  Hij is zo’n typische tiener die op zoek gaat naar zichzelf en daardoor andere mensen leert kennen.  Danny kan heel goed de sfeer weergeven van die sloperij.  Hij beschrijft het verschillende keer op een heel tekenende manier.  Ik zag alles als in een film

en wou die film niet stopzetten.

Er staan vele mooie zinnen in.  Ik heb er enkele genoteerd :

  • p. 37 : “De buurt rond de sloperij ligt er heel anders bij dan overdag.  Een beetje zoals een toneeldecor dat wacht op acteurs.”
  • p. 51 : “Het enge beeld laat de knusse sfeer in mijn kamer meteen verdwijnen.  Ik huiver.  Dat kind… De eenzaamheid en de machteloze angst spatten recht van het papier in mijn gezicht.  En dat woord “schroot”, slaat dat op de wrakken of op het kind zelf?  Een kind kan toch geen afval zijn?   Weggelopen, ja, dat kan, maar weggegooid?”
  • p. 53 : “Een hersenspinsel heet het toch als je geest je voor de gek houdt?”
  • p. 53 : “Mijn geest houdt mij een spiegel voor.”
  • p.  115 : “Ik weet waarom oermensen rotstekeningen maakten van gevaarlijke wilde beesten.  Tegen de schrik namelijk.  De beste manier om je angst te overwinnen is je fantasie gebruiken.”
  • p. 126 en 138 “De magie van de beschadigingen” : Wat dit is, laat ik je zelf lezen in het boek.
  • Op het einde begrijp je helemaal wat de subtitel “Total loss is niet het einde”   wil zeggen.  Het is echt goed gevonden.  Alle puzzelstukjes vallen op hun plaats.
  • Er is nog een leuke verrassing in het boek.  Ben benieuwd of je het vindt…

Dank je, Danny, voor dit prachtige verhaal.  Ook volwassenen zullen dit boek graag lezen.  Het is heel mooi en waarachtig geschreven.

ISBN : 9789021678108

Publicatiedatum : 25/01/2018
Pagina’s : 160

Uitgever : Ploegsma

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 15,99