Adventskalender 2022 : dag 19

Tropical White : mathé blanc saveur mangue – passion : een witte thee met mango en passievrucht.

Er is een grote verscheidenheid aan mango’s. Alleen al in India zijn er meer dan duizend! Hoewel deze tropische vrucht oorspronkelijk uit de Indiase bossen komt en door hindoes als heilig wordt beschouwd, is de hele wereld er dol op vanwege het romige vruchtvlees dat heerlijk is in zowel zoete als hartige recepten!

Mango (natuurlijke smaak)
Mango
Passievrucht (natuurlijke smaak)
Passievrucht
witte thee
Witte thee

Mango

Mango farming beginner guide - Greenlife Crop Protection Africa
Mango

De mango of manga is de commercieel belangrijkste soort uit het geslacht Mangifera en is na de banaan het belangrijkste fruit uit de tropen. De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. 

10 Amazing Benefits of Mango for Skin Health

De mango is één van de oudst bekende vruchten. Er bestaan meer dan duizend soorten mango’s. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur. De houtige, afgeplatte steenpit zit stevig aan het vruchtvlees vast en is niet eetbaar. Je kunt mango het beste op de fruitschaal bewaren.

Types of Mangoes: The Best Varieties - Fine Dining Lovers

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mango’s?

Lekkere mango in blokjes

Om te beginnen, zijn mango’s géén dikmakers. In 100 g mango zitten maar 61 kilocalorieën. Ze bevatten tevens weinig natrium. Hier staat echter een bulk aan gezonde stoffen tegenover. Mango’s worden niet voor niets als superfruit gezien. Zo bevat de vrucht veel vezels, vitamines en mineralen. Slechts 100 g vruchtvlees, dus minder dan 1 vrucht van ongeveer 280 g, levert voldoende vitamine C voor de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid). Daarnaast treffen we bètacaroteen in de vrucht aan. Dit is een voorloper van vitamine A.

Bovendien bevat de vrucht, op de vitamines B8 en B12 na, alle B-vitamines aan, alsmede vitamine E en  K . En wat denkt u van de mineralen kalium, magnesium, koper, calcium, fosfor, ijzer, zink, selenium, mangaan en molybdeen en de antioxidanten quercetine en astragalin? U begrijpt nu wellicht waarom het een goed idee is om vaker mango in uw voedingspatroon op te nemen.

Ik zocht deze dingen op over de mango omdat dit een vrucht is die ik heel graag eet in de zomer. De thee met die smaak is ook heel lekker!!!

De praline die ik erbij degusteerde is de Gianduja. In een vorig artikel (dag 9) heb ik daarover reeds uitgebreid verteld.

Het bedeltje is een kerstman. Nog iets leuks om aan de armband te hangen.

Als happy stone maakte ik een engeltje.

Al van kleinsaf vind ik engelen boeiend. Ik heb een kleine verzameling met beeldjes die ik over de jaren heen verzameld heb. Wie mij een plezier wou doen met iets leuks, gaf mij vroeger een engeltje. Van mijn mama kreeg ik er ook heel wat. Engelen hebben voor mij iets mysterieus en ook liefs. Ze geven mij een gevoel van veiligheid. En ik heb steeds het gevoel dat ik een goede engelbewaarder (of beschermengel) heb. Hoeveel keer heb ik al in mezelf gezegd : ‘Wauw, ik heb nu toch echt wel een beschermengel !!!’ Er gebeuren zoveel dingen in mijn leven die fout hadden kunnen lopen en toch goed uitkomen… En daar ben ik dankbaar om.

Dus in mijn kerstboom hangen ook enkele engeltjes …

Beschermengelen zijn altijd aanwezig: zo kun jij je engelen zien -  Inspirerend leven

Een engel (van het Oudgriekse: ἄγγελος; ángelos, “boodschapper”, een vertaling van het Hebreeuwse: מלאך; mal’ach, “boodschapper”, Arabisch: ملاك; malak, Latijn: angelus) is een bovennatuurlijk, verstandelijk wezen, dat wordt teruggevonden in verscheidene (vaak monotheïstische) religies. In het christendom, de islam, het jodendom en zoroastrisme, treden engelen, als bedienden of beschermers van de mens, gewoonlijk op als boodschappers van God (of de goden), van wie ze duidelijk zijn onderscheiden, en beschikken over bovenmenselijke capaciteiten en eigenschappen.

De term engel kan zowel worden gebruikt voor  aartsengelen, serafs, cherubs en tronen, maar ook als een van de lagere hemelse wezens die tot deze categorie behoren – vaak gelijkgesteld aan beschermengelen.

Het engeltje hieronder is heel makkelijk na te tekenen :

Thema kerst | Juf Anke lesidee kleuters

En hier heb je een leuke knutsel met een kartonnen bordje :

Een vrolijke kerstengel knutselen met kinderen - Lady Lemonade

Mijn mooiste engeltje in onze kerstboom :

Ik wens jullie een fijne dag en hang ook een engeltje in je boom… brengt geluk ….