Adventskalender 2020 dag 21

De sneeuwbol of schudbol

Als kind was ik altijd geboeid door die glazen (of plastieken) sneeuwbollen. Ik vond dat magisch, die sneeuw die zo traag naar beneden viel na het schudden. Nu nog kijk ik graag in de winkels naar die bollen. Ze bestaan in alle mogelijke variaties, ontelbaar veel. En je kan ze ook zelf maken. Is helemaal niet moeilijk. Ik heb dat ook gemaakt op school en met mijn kinderen thuis. Altijd een geslaagd nummer!

Hieronder zie je hoe je ze kan tekenen en verder ook nog hoe je ze kan maken. Er zijn enkele filmpjes die je dat tonen.

Begin er maar aan!

Muzikale Sneeuwbal: De Kleine Prins

Hoe maak je zelf een sneeuwbol ?

Een sneeuwbol uit papier :

Film van 2012 :

Geschiedenis van de sneeuwbol (of schudbol)   (Wikipedia)

Een sneeuwbol is een transparantebol, meestal gemaakt van glas met daarin in miniatuur een scène, vaak in de vorm van een landschap. De bol omvat het water in de sneeuwbol dat als medium dient waardoor de “sneeuw” kan vallen. Om de sneeuw te activeren moet de bol geschud worden zodat de witte deeltjes door de bol worden verdeeld. Vervolgens wordt de sneeuwbol teruggezet en vallen de sneeuwvlokken langzaam door het water naar de bodem. Sommige sneeuwbollen hebben een ingebouwde muziekdoos die een kerstlied speelt.

Wanneer precies de eerste sneeuwbollen gemaakt zijn blijft onduidelijk, maar ze komen reeds voor in de vroege jaren 1800 in Frankrijk. Ze zijn waarschijnlijk de opvolger van de glazen presse-papier, die enkele jaren daarvoor populair werd. Sneeuwbollen waren te zien op de Exposition Universelle in 1878 en in 1879 produceerden minstens vijf bedrijven sneeuwbollen om ze in heel Europa te verkopen.

In 1889 werd er een sneeuwbol geproduceerd die een model bevatte van de nieuwe Eiffeltoren, om de Wereldtentoonstelling in Parijs te markeren, die de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie markeerde. Sneeuwbollen werden populair in Engeland tijdens het victoriaanse tijdperk, en in het begin van de jaren 1920 staken sneeuwbollen de Atlantische Oceaan over naar de Verenigde Staten waar ze een populair collector’s item werden. Vele van de sneeuwbollen werden gemaakt door Atlas Crystal Works, die fabrieken had in Duitsland en de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten werd het eerste octrooi in 1927 toegekend aan Joseph Garaja in Pittsburgh. Garaja overtuigde in 1929 Novelty Pool Ornaments om een onderwater vis-versie te maken.

In de Verenigde Staten werden gedurende de jaren 1940 vaak sneeuwbollen gebruikt voor het adverteren. In Europa waren religieuze sneeuwbollen een veelgegeven cadeau voor katholieke kinderen tijdens de jaren 1940 en 1950. Sneeuwbollen zijn in verschillende filmscènes te zien, waarvan de bekendste de opening is van de klassieker uit 1941: Citizen Kane.

In de jaren 1950 werden de sneeuwbollen, voorheen gemaakt van glas, ook beschikbaar in plastic. Tegenwoordig zijn er veel verschillende typen sneeuwbollen beschikbaar. Deze sneeuwbollen worden in tal van landen geproduceerd, van massaproductie in Hongkong en China tot fijn bewerkte soorten die nog steeds geproduceerd worden in Duitsland. Sneeuwbollen laten verschillende scènes zien, zoals een typisch Kerstlandschap, Disneyfiguren, dieren, historische scènes, enzovoorts.

Hopelijk heb je genoten van het tekenen van deze leuke sneeuwbol !