De nacht van de blauwe eekhoorns Leo A.A. De Jong

De nacht van de blauwe eekhoorns                               Leo A.A. De Jong
01. omslag_voorplat De nacht van de blauwe eekhoorns
De 38-jarige John heeft een saaie kantoorbaan bij een groot, bureaucratisch bedrijf. Die baan houdt hij alleen maar vol omdat het goed verdient. Compensatie zoekt hij in stedentrips en dure escortgirls. Hij leert in de loop der tijd een aantal bijzondere dames kennen. Zij kunnen zijn heimelijke verlangen naar een vaste relatie echter niet vervullen. Dan ontmoet hij de twee KLM-stewardessen Saskia en Sabine. Met name met de 27-jarige Saskia klikt het erg goed. Ze delen een passie voor reizen en hebben ook op andere gebieden dingen gemeenschappelijk. Hij lijkt in haar eindelijk de vrouw voor het leven te hebben gevonden. Maar dan slaat het noodlot van alle kanten toe.
ISBN : 9789491773907
Publicatiedatum : 02/10/2018
Uitgever : Palmslag
Uitvoering : Met zachte kaft
Prijs : € 19,95
Over de auteur :  Leo Albert Arthur de Jong (Haarlem, 1971) is afgestudeerd bedrijfskundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na twee decennia in loondienst bij diverse werkgevers in de financiële sector, heeft hij eind 2015 besloten om zich fulltime te richten op dat waar zijn hart ligt: het schrijven van boeken en korte verhalen.

Eigen mening : John is het hoofdpersonage, maar het is over het algemeen een verteller die het verhaal vertelt. Slechts in het tweede en het laatste hoofdstuk is John als ik-verteller aan het woord. Alle hoofdstukken hebben een titel en de titel dekt wel de lading.

Het eerste hoofdstuk is wel wat verrassend. Het begint met een goeie vrijpartij.  Heel nauwkeurig uitgeschreven.  Het heeft de titel “voorspel.” Wel, het is echt het voorspel van het verhaal.

Hij schrijft vlotte, soepele dialogen, op het eerste zicht zonder diepgang. Zo lijken sneeuw en ijsvogels achteloos te passeren. Maar er is steeds sneeuw als er iets onheilspellends gebeurt. Zo sneeuwt het als Sabine wordt begraven, ligt er sneeuw als John een nachtmerrie heeft. John is steeds op zoek naar de ijsvogel en denkt die in Saskia gevonden te hebben. Een ijsvogel houdt niet van de winter. Maar dan komen sneeuw en de ijsvogel bij elkaar als Saskia vanuit Londen terugvliegt.

Contrasten en humor spelen door het hele boek een rol. Je ziet dat in de thema’s in het verhaal : het zoeken van John naar geborgenheid tegenover eenzaamheid, zoeken naar geluk en het getroffen worden door tegenslag, macht tegenover onmacht, hoop en wanhoop, religie en wetenschap, leven en dood. Hij gebruikt humor als middel om de spanning wat weg te halen, te relativeren. Het lucht op.

Wat te veel van het goede zijn alle verwijzingen naar de geschiedenis van de steden. Dat vertraagt het verhaal te veel. Aan de andere kant is het erg leuk om erachter te komen dat wat hij over de locaties schrijft ook klopt. Hij verwart de lezer vaak. Eekhoorns staan er om bekend dat zij onderzoekend zijn en dat zij andere dieren misleiden. Denk maar aan het verstoppen van hun voedsel. Dat geldt dus ook voor de ‘blauwe eekhoorns’. Schijn bedriegt!

Dit is de debuutroman van Leo A.A. de Jong (1971)

Als je begint te lezen lijkt het misschien een eenvoudig verhaal maar er zit meer in dan je denkt.  Je moet dus wel een inspanning doen om het te lezen.  Bij mij ging het lezen langzaam, ik heb het boek enkele keren weggelegd en later weer verder gelezen.  Ik kon niet zo goed in het verhaal komen.

 

Enkele quotes : Deze quotes kwam de auteur tegen op bepaalde plaatsen of kaartjes…

p. 154 : Mensen die niet van katten houden moeten in een vorig leven een muis zijn geweest.

p. 167 : Het leven zou bestaan uit ups en downs, waar zijn in hemelsnaam de ups?

p. 181 : Het leven is een ziekte, die door geslachtsverkeer wordt overgebracht.