1 mei = dag van de arbeid

1 mei = dag van de arbeid

1 mei, een vrije dag voor de meeste mensen. Wat ga jij doen, als je niet hoeft te werken? Uitslapen, op stap met de kinderen, lui hangen in de zetel? Keuze te over, want de Dag van de Arbeid, die wordt gevierd door niet te gaan werken. Flauw grapje, maar waar hebben we die vrije dag op 1 mei eigenlijk aan verdiend?

Dat 1 mei onlosmakelijk verbonden is met de socialistische bewegingen, weet iedereen. Tot op vandaag herinneren optochten en evenementen er ons aan dat 1 mei een traditioneel “rode” feestdag is. Maar 1 mei was al een feestdag, letterlijk zelfs, lang voor het geboekstaafd werd als Dag van de Arbeid.

AP

Bij de Schotse en Ierse Kelten was 1 mei de start van de lente en de zomer, met een feest ter ere van Belenos, god van leven en dood. Een feest in het teken van licht en leven, van bloei en bevruchting. Germanen en Saksen eerden in de nacht van 30 april op 1 mei Freya, godin van liefde en vruchtbaarheid.

Bij de Romeinen stonden de dagen tussen 28 april en 3 mei in het teken van Flora, godin van bloemen en planten . In plaats van de gebruikelijke witte toga’s dosten mensen zich tijdens het Floralia-festival uit in felle kleuren. Rome was het decor van uitbundige en vrijpostige taferelen (prostituees beschouwden het Floralia-festival zo’n beetje als hun feestdag, met alle gevolgen vandien).

Van harte, een hele mooie dag toegewenst!!!