Aftellen tot Kerstmis : 12 december

Dag 12 van de adventskalender

Een heerlijk theetje : ‘Weens appeltaartje’ Toen ik de naam las, moest ik lachen… maar inderdaad, het smaakt en ruikt naar een appeltaartje. Op de kalender staat dat het een Apfelstrüdelsmaak heeft. Dat klopt helemaal. Ik smaak ook bijna de crème. Een zachte zwarte thee. Die zal ik onthouden. Dank je Thélene. En het is zo aangenaam om die thee te drinken uit een mooi kopje van Tealicious.

Het boekje van vandaag schenkt ons twee verhaaltjes : Eentje over ‘De haas en de schildpad’ en eentje over ‘De muis en de leeuw.’ Ga lekker bij elkaar zitten en geniet van de verhaaltjes op rijm, gebaseerd op beroemde fabels van Aesopus en later ook herverteld door Jean de La Fontaine. Jean de La Fontaine is zeker niet de eerste die zich richt op het genre van de fabel. Al in de zesde eeuw voor Christus beoefende de Griekse dichter Aisopos de fabels en hij wordt dan ook gezien als de oprichter van dit genre. Het woord “fabel” komt van het Latijnse fabula, dat afgeleid is van het werkwoord “zeggen”. Een fabel kenmerkt zich door zijn beknoptheid en eenvoudigheid, waarin meestal dieren met menselijke eigenschappen in beeld worden gebracht. Fabels hebben een didactisch doel; een moraal ontbreekt er zeldzaam en dit genre probeert dus vooral de lezer iets te leren. Enkele van de bekendste fabels van Aisopos werden door Jean de La Fontaine herschreven, zoals De krekel en de mier.

Deze verhaaltjes vind je terug in het Engelse boek ‘A Treasury of Songs, gezongen door Julia Donaldson zelf en de Friends Broadcast. In het filmpje zul je haar horen zingen terwijl haar kleinkinderen er op bewegen. Zoals ze het noemt, zijn het bewegingsliedjes. Echt leuk om die kindjes bezig te zien. En verder zie je ook de tekenaar Axel Scheffler aan het werk.

En last but not least : de happy stone van vandaag is een kerstboom.

De boom versieren was altijd één van de leukste momenten bij ons thuis. En vooral onze jongste zoon Loïc zette graag de boom. Hij genoot van alle kleurrijke ballen die hij zelf in de boom kon hangen. Eerst de lichtjes en dan alle versiersels. We hebben een traditionele kerstboom met overwegend rood en groen. Elk jaar koop ik enkele nieuwe hangertjes. Dit jaar zijn dit deze :

Dit treintje blonk zo mooi tussen al die kerstballen ….

Deze kerstschoentjes vond ik prachtig !!! Ze deden me onmiddellijk denken aan onze kleine Free, die nu bijna 10 maanden is. Het wordt haar eerste Kerst. Wat zal ze kijken naar die grote boom !!! Ik verlang om haar gezichtje te zien wanneer we samen alle versiersels zullen bekijken.

Maar waarom zetten we een kerstboom in huis? (bron : Gadero.be)

Een kerstboom is een naaldboom die traditioneel voor Kerstmis in huis wordt gehaald en met kaarsjes, ballen, slingers, engelenhaar, uiteenlopende decoratieve figuren zoals engelen, rendieren, pakjes, en eventueel een piek wordt versierd

In de christelijke traditie zet men een kerstboom op met kerst, omdat de driehoekige vorm doet denken aan de heilige drie eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest. … In de 16e eeuw werden de twee tradities van het feest van het licht en de geboorte van Jezus aan elkaar gekoppeld.

In landen als Polen en Oekraïne werd de kerstboom ook wel op de kop gehangen, zodat het leek op het kruis van Jezus.

Maar eigenlijk gaat het gebruik van een kerstboom veel verder terug. De Germanen vierden het midwinterfeest op de kortste dag van het jaar, waarbij de donkere dagen werden verjaagd en tegelijk het nieuwe leven werd gevierd. Hierbij namen bomen die het hele jaar groen blijven, zoals de spar, een speciale plek in. Ze versierden deze bomen en hingen de groene takken in huis. In de 16e eeuw werden de twee tradities van het feest van het licht en de geboorte van Jezus aan elkaar gekoppeld. Beide symboliseren immers een nieuw begin. Sindsdien vieren we voornamelijk kerst, maar de kerstboom is ook gebleven.

Ik wil geen reclame maken maar in het filmpje hieronder krijg je wat interessante uitleg over het aankopen en gebruiken van een kerstboom.

En …. (tromgeroffel) ziehier onze kerstboom :

De vilten boom van Free
Klaar is kees : de boom van Free
Tot morgen !!!