Enkele voordelige effecten van lezen…

Enkele voordelige effecten van lezen…

Lezen is iets wat je moet liggen, je vindt het leuk of je vindt het niet leuk.  Toch?

“Fout!” Want lezen IS leuk, alleen hebben sommige mensen gewoon het juiste boek nog niet opgepakt.  Want alhoewel ik lezen heel leuk vind, moet je me bepaalde boeken nooit meer voorschotelen.  Nee, de verplichte literatuur op de middelbare school is zeker niet behulpzaam bij het mensen aan het lezen krijgen op de langere termijn.  Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.  Gelukkig voor mij vond ik lezen al lang voor die leuk…. én het heeft ook nog een aantal gezondheidsvoordelen, die misschien ook jou overtuigen om het toch nog eens te proberen.

Zes minuten lezen per dag vermindert stress tot wel 67 %, onderzoek uit de universiteit van Ussex toonde in 2009 aan dat het zelfs ontspannender werkt dan een stukje wandelen of naar rustgevende muziek luisteren.  Dit komt omdat je je moet focussen op het lezen, waardoor je spieren zich automatisch ontspannen en je hartslag daalt.

 

Door lezen verbetert je concentratievermogen aanzienlijk, waardoor je ook andere taken meer geconcentreerd kan uitvoeren.  Hou je aan het eind van de dag misschien toch nog tijd over om die leuke serie te kijken … win-win!

Hé, weer het brood vergeten? Lezen kan helpen je geheugen te trainen, ook op hogere leeftijd.  Hierdoor zal je makkelijker dingen onthouden… zoals wat je nou uit de supermarkt moest halen!…   Zie het als sporten : dit houdt je lichaam in shape en na een tijdje gaat het makkelijker en ben je ook met het doen van huishoudelijke taken minder snel moe.  Daarnaast blijft je geest langer helder naarmate je ouder wordt.

Volgens wetenschappelijk onderzoek is het ook mogelijk om doormiddel van lezen je sociale vaardigheden te verbeteren.   Je kan je beter inleven in andere personen.  Het verhoogt je empathie.  Het is algemeen bekend dat sommige groepen mensen vaker gediscrimineerd worden dan andere, maar onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die fictie (of non-fictie) lezen veel toleranter zijn dan mensen die dit niet doen!  Zo merkte men dat een lezer van Harry Potter vaak minder vooroordelen heeft jegens minderheidsgroepen.  Door je in te leven in de personages, waar je het misschien niet mee eens bent, open je je hersenen voor nieuwe ideeën en wereldbeelden. Het helpt je dus ook beter om te gaan met onzekerheid.

Kortom  Lezen is leuk én gezond !!!  Iedereen kan het en je kunt het overal doen.   Ik help dikwijls kinderen EN volwassenen in de winkel om een gepast boek te vinden.  Met mijn jarenlange ervaring van in de klas kan ik de mensen helpen om het juiste boek voor hen te vinden.  En achteraf voel ik mij telkens heel goed want ik heb iemand blij gemaakt met een boek!

Ga jij na het lezen van dit artikel vaker een boekje oppakken?  Of las je al regelmatig én merk je iets van deze voordelen?  Laat het me hieronder weten!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *