Interview met Mieke Drossaert

Je maakt reeds lang mooie kunstwerken : Colour Full People.  

Wanneer ben je begonnen met schilderen?

Ik was als kind al creatief in   ’alles’…. maar kreeg van mijn mama  toch alvast  ‘alles’ mee.  Mijn plus papa , jaja zo noemen ze dat tegenwoordig was een super- architect ( die echt in de jaren 50-60-70 visionair was)  en die heeft me echt naar de wereld leren kijken. Al wou ik dat in mijn puberteit nooit toegeven.  Blijkbaar heb ik het dan toch leren aanvaarden en nu ….. spijt dat ik het niet meer kan zeggen . Maar nu wel …. dank U wel !

Tja wanneer ben je begonnen met je Colour  Full  People… Wanneer mijn directeur op de Academie te Mechelen,  Frans Walravens tevens mijn mentor ( schitterende beeldhouwer) zei:  Mieke laat los …. en doe je ding,  en vergeet technieken  ( jaja) en go for “IT”… En ook mijn mama was toen overleden en …ik dacht, nu moet je echt voor je dromen gaan . Et Voilà! 

Maar mijn “Colour Full People”  zijn meer dan schilderen  … 

Ik maak ook onder deze titel :

Handgemaakte  tapijten, warm glas, weef tapijten in het Textiellab van het Textielmuseum, Tilburg

( een “wist je datje”, ik won de eerste prijs hedendaags wandtapijt groot formaat, een wedstrijd uitgeschreven door  Domaine de la lice en kreeg deze  door het Ministerie van Cultuur van de Franse Gemeenschap uitgereikt.

In haar rapport stelde de  jury samengesteld uit design-en textielspecialisten, dat de prijs gaat naar het werk dat uitblinkt in raffinement, creativiteit, professionalisme, alsook esthetische en technische kwaliteit van uitvoering.

En ik maak ook Handgetufte tapijten met pure Nieuw Zeelandse wol, bamboe, en vlas  met behulp van Els De Munck en niet te vergeten de logistiek van OPN. …  Jochen Verhaert in Stekene.

Waar haal je je ideeën vandaan? 

Ik blijf steeds mijn werken dromen… maar ook oude foto’s en beelden zoals deze uit de jaren 1930  van mijn grootmoeder en ook een tante van mij. 

 Je houdt je steeds aan dezelfde kleuren.  Hoe komt dat

Rood blijft primair. Maar blijkbaar niet meer zo overheersend als in de beginperiode. Maar… rood moet!! Omdat het vibreert.

Wanneer ben je met Tiny People begonnen?

Blijkbaar ergens in 2017 , ik weet het zelf niet goed meer… Mijn TINY* people staan voor  “Tiny Intervention Near You.” En ik wou op deze manier ook in Oostende een apart stuk ‘Street Art’ toevoegen.

https://www.miekedrossaert.com/creaties/tiny-tiny-intervention-near-you/

 Hoe kies je waar je ze zal plaatsen?

Tja, mensen, plaatsen die me raken ,  unieke mensen, plaatsen die me aanspreken. Maar ik laat ze nooit willekeurig los. Op een dag staan ze daar , en vormen een brug van de wereld buiten naar de wereld binnen en omgekeerd.  Misschien vormen ze wel een brug die de onverschilligheid overbrugt en de “grote mensen verbindt”  … Het is heerlijk om de verwondering en blijheid van de mensen te zien als ze plots op mijn figuurtjes botsen!

Uit welk materiaal zijn ze gemaakt?  Hoe ga je tewerk?

Acryl,  helemaal wit ,  ik snij en beschilder ze zelf , en heel eerlijk zijn het miniatuurtjes uit  de modelbouw. (Niks nieuws onder de zon ) … 

Maak je er nog steeds?

Wat denk je….

SSsssssstttt……..  ja natuurlijk wel….

Altijd verwondering! 

Al had ik TINY ‘ s  klaar voor het station,…

😂

Wanneer het Station Oostende klaar was, en nu andere tenue blijkbaar … ( moet mijn figuurtjes herschilderen )

Kan men dat ook bij jou aanvragen

Neen  hoor … is louter gevoel!

****************

Mieke beschilderde ook een Boekenruilhuisje :

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image00008-1-839x1024.jpeg

En heb je een atelier waar je kan werken?

 Jaja, heb een lange tijd fantastische plaatsen gehad :

 Warm welkom in :

–   St  Sebastiaanstraat =  Drukkerij Omnia Oostende

  • UC atelier-  Geleedstraat 13 Zandvoorde , toen een gesloten ruwbouw dat ik van een fijne vriend mocht gebruiken.
  • St Jozefhospitaal  Nieuwpoortsesteenweg , kreeg ik aangeboden…. via WZC Elisabeth wegens op zoek naar atelier en waar ik trouwens  (“Demente  bewoners” )  en mezelf ben tegengekomen ( zie filmpje op mijn website)  https://youtu.be/urPi4htg3Vk
  • En nu reeds een 5 tal jaar in  Zwaluwenstraat 123 Oostende.

Je illustreert ook de kinderboeken van Eddy Surmont.  Hoe is die samenwerking gekomen? 

Mieke met Eddy Surmont, auteur van deze kinderboekjes

Tja weer een toeval, ( het leven hé) 

Eddy, had mijn  profiel op FB ontdekt en mij gecontacteerd … 

Wanneer je op haar website gaat kijken, zie je ook haar verschillende projecten. Het project dat ik het mooiste vond, is het Kunstproject “De Bewoners.” Ze ging portretten schilderen met de bewoners van het Sint-Elizabethwoonzorgcentrum. Wat is dat mooi om te zien : die concentratie, dat serieus aan het werk zijn, hun eigen portret kunnen herkennen, het plezier om zo’n mooi resultaat te bekomen, … Dat vind ik een prachtig werk van Mieke. Bekijk het filmpje hieronder : echt wonderlijk wat ze allemaal uit die mensen krijgt en hoe hard er gewerkt werd.

Welke boeken lees jij graag?  

Ooohhhhh  nu heb je me …

Wil

Max en Micha .. en het Ted Offensief

Labyrint der geesten

Klein leven

Hotel Europa

Zwarte schuur

 Een jaar uit het leven van Gesine Gresspahl

 En en en…..

 jaja  ben een lezer en lees graag!!

Op de site hieronder kun je nog heel wat te weten komen over Mieke.  https://www.miekedrossaert.com/creaties/projecten/

 Mieke Drossaert 

Zwaluwenstraat 123

8400 Oostende

www.miekedrossaert.com 

Beste Mieke, heel erg bedankt voor dit aangename interview. We zagen mekaar reeds verschillende keren in levende lijve en het klikte meteen. We mogen fier zijn om zo’n grote kunstenaar in Oostende te hebben. Ik blijf je werk volgen en kijk ook al uit naar het derde kinderboekje samen met Eddy Surmont. Ik wens je verder nog heel veel succes met al wat je onderneemt !!!