Interview Fien tekent

Interview met Fien Cools   van    Fien tekent
1. Ik leerde je kennen via je raamtekeningen die ik zag op fb en instagram.  Ik vond ze echt heel mooi.  Hoe ben je ertoe gekomen?  Wat was de aanleiding?
Ik maakte al enkele jaren tekeningen en voornamelijk cartoons die ik op mijn fb-pagina ‘Fien Tekent’ plaatste. Twee jaar geleden vroeg een vriendin -die een webshop met kinder- en baby-spullen runt- om een raamtekening te maken op de ramen van een pop-up shop die ze zou openen met de kerstperiode in Brugge. Anderen zagen de raamtekening, en kwamen nadien ook eens bij mij aankloppen voor iets dergelijks..en zo is de bal aan het rollen gegaan. 
2. Hoe ga je tewerk om zo’n tekening in ‘t groot op een raam te zetten?
De eerste was behoorlijk onvoorbereid en op goed geluk hopen dat ik het zou kunnen. Bij iedere lijn of figuur die ik inmiddels al getekend heb, gaat het meer in de vingers zitten en ontdek ik nieuwe mogelijkheden om in ‘t groot te tekenen. Al doende heb ik het dus geleerd en een ‘vastere’ hand gekregen om grote lijnen te zetten.
3. Maak je ze ook in kleur?
Dat is mogelijk, en af en toe gebruik ik kleur voor bepaalde details of een bepaalde sfeer. Al gaat mijn voorkeur uit naar wit, omdat ik dit tijdlozer vind, en omdat wit ook het meest zichtbaar is op ramen. 
4. Welk materiaal gebruik je?
Ik teken altijd met POSCA-stiften. Dit zijn een soort verfstiften, ideaal om op glas te tekenen.
5. Hoe lang doe je erover?
Dat hangt af van de grootte van de ramen, en wat er getekend wordt, en hoe gedetailleerd ik kan gaan. Ik heb er al op twee uur tijd gemaakt, maar heb ook al eens twee volle werkdagen aan één ruit gewerkt.
6. Je maakt ook cartoons. Waar haal je je inspiratie vandaan?
Het is eerder een manier van denken, dus inspiratie zit werkelijk overal! Enerzijds zitten er behoorlijk veel autobiografische cartoons in, over mij en mijn lief, uit het leven gegrepen. Anderzijds hou ik enorm van woordspelingen en taalhumor, dus overal waar ik woorden hoor of zie, schiet er mij wel eens iets te binnen.
7. Teken je nog andere dingen?
Zeker en vast. Van een realistisch portret tot een technisch perspectief tot een emotionele en donkere schets. Ik ben rap verveeld en heb die afwisseling wel nodig. 
8. Geef je ook workshops?  Welke?  Waar?
Ik ben recent samen met collega-illustrator Leslie Saurus officieel gestart met het geven van workshops. Voornamelijk raamtekenen of cartoontekenen. Onze eerstvolgende is eentje voor kindjes in Lede, maar er komen in de toekomst ook workshops voor jongeren of volwassenen aan bod.
9. Heb je een eigen plaatsje om thuis te werken?
Ja! Na drie jaar stevig verbouwen, samen met mijn lief in een caravan te wonen en één tafeltje te delen voor al onze activiteiten, werd de eerste afgewerkte kamer van ons huis mijn tekenatelier. Mijn buik kriebelt nog steeds telkens ik die kamer binnenkom. Een echte droom die uitkomt.
10. Heb je er nog een ander beroep naast? 
Ik werk ook als fotografe.
11. Wat wil je bereiken met je cartoons?
Als er iemand om heeft kunnen lachen, is een cartoon voor mij geslaagd. Geen grote boodschappen of politiek gedoe, daar wordt al genoeg over geschreeuwd op social media. Ik verspreid graag gewoon grappige, luchtige tekeningen, met een dosis zelfrelativering en hier en daar een knipoog naar taal. Wat niet wil zeggen dat het geen inhoud mag hebben, of al eens donker mag zijn.
 
12. Wat lees je zelf heel graag?
Fictie romans, vooral psychologische drama’s of trhillers. Dan lees ik echt om compleet meegesleurd te worden in een verhaal, en moet echt alles wijken om dat boek in één ruk uit te kunnen lezen. 
Stiekem lees ik ook ontzettend graag Kiekeboe’s. Zo’n strip is werkelijk een walhalla van woordspelingen en taalmopjes. Al van toen ik kind was, zijn dit ongetwijfeld mijn lievelingsstrips.
13. Welke tip kun je geven aan iemand die ook wil tekenen?
Iedereen kan tekenen! Koop een leeg schetsboek, en verplicht jezelf om iedere dag één blad te vullen tot het boek vol staat. Het hoeft niet mooi te zijn. Je zult versteld staan van wat je allemaal getekend hebt, en hoeveel je daaruit leert.
Beste Fien, heel erg bedankt voor dit tof interview.  En ook bedankt voor de supergoeie tekentip. Ik blijf je volgen op fb en op instagram.
instagram    :    fien.tekent