Mijn blog bestaat 1 jaar !!!

plaatje blogToen ik op 22 december 2016 begon met bloggen (in concepten) en op 6 januari 2017 mijn eerste post zette, had ik eigenlijk geen idee hoe het allemaal zou lopen. Het leek mij leuk om mijn ideeën, gedachten en interesses te delen.  Ik wist wel dat ik het leuk vond om boeken te lezen en dat ik mijn enthousiasme over lezen graag met mensen wilde delen. Ik wou iets nieuws brengen : dingen die mij als vijftigjarige vrouw boeien.

Ik was wel heel goed voorbereid.   Ik had een afspraak met mijn man.  Als ik een jaar lang vanalles zou opzoeken over blogs en vele blogs zou lezen, dan kon ik eraan beginnen.  Ik vond dat een heel goed idee want zomaar iets op internet zetten, daar was ik toch wat bang voor.

Eerst begon ik met een mogelijke blogstructuur : ik probeerde me in te leven in mijn toekomstige lezers.  Wat zouden zij graag lezen?  Wat zouden mijn vrienden en vriendinnen graag lezen? Ik had een leuk notitieboek gekregen voor mijn Nieuwjaar en  ik begon te noteren wat ik allemaal zou kunnen schrijven.  Omdat ik dertig jaar heb lesgegeven, wou ik zeker over kinderboeken schrijven.  Daar had ik al een ruime ervaring mee. En lezen is mijn hobby : dus wou ik schrijven over de boeken die ik las maar ook over de boeken die ik aanraadde.

Enkele ideeën waren : recensies van romans, non-fictieboeken, weetjes rond boeken, taalweetje van de week, iets over Pinterest, interviews van schrijvers en kunstenaars, filmtips, quotes, aanraders van de maand, een liedtekst bespreken, vertellen over feesten, gedichten, tussen de regels, creatieve boeken, over mijn hobby vertellen, enz…

Uiteindelijk zijn  daar heel wat ideeën werkelijkheid geworden en andere niet.  Er zijn ook andere onderwerpen op mijn pad gekomen.  Ik heb ondertussen leren handletteren en volg weer tekenlessen via internet.  Allemaal heel leuk en uitdagend.  Je zal je afvragen : wanneer doet ze dat allemaal?  Wel, ik werk halftijds in een boekenwinkel, dus daar haal ik al veel inspiratie en boekenkennis uit en wanneer ik thuis ben, werk ik af en toe ‘s avonds na 21.00 aan mijn blog.  Dat gebeurt zeker niet elke dag want na mijn werk ben ik meestal erg moe.  Dan lees ik nog wat in mijn bed.  Er zijn dagen dat ik niets doe aan mijn blog en dan zijn er dagen waar ik verschillende artikels schrijf in “concept”.  Die post ik dan niet allemaal in één keer, maar op verschillende momenten. Dat is het leuke ervan, dan hoef ik enkel maar op “publiceren” te klikken en weg is het artikel.

Dat was dus nog maar het prille begin.  Ik ben gaan zoeken hoe ik moest bloggen.  Ik vond heel veel materiaal op internet.  Ik moest eerst een goed blogplatform hebben.  Ik koos voor WordPress.  Ik vroeg een domeinnaam aan en nam een jaarlijks abonnement.  Dan ben ik veilig voor mensen met slechte bedoelingen.  Ik kan ook steeds om hulp vragen.  Ik moest ook goeie apparatuur hebben om foto’s en video’s te maken.  Wel, daar heb ik nog geen kosten voor  gemaakt : ik gebruik gewoon mijn gsm en de foto’s die ik op facebook vind.  Video’s doe ik nog niet. Ik kan wel al filmpjes van YouTube online zetten.

In mijn bulletjournal houd ik ook een soort dagboek bij over mijn blogposts.  Daarin schrijf ik wanneer ik welke post publiceer.  Kwestie van een beetje bijhouden.  Ik heb ook altijd een mini-notitieboekje bij me om ideeën, plaatsen en evenementen neer te pennen.  Zo vergeet ik ze niet.  Met die dingen doe ik dan later iets.  Ik noteer sinds kort ook dingen op mijn gsm.  Is heel gemakkelijk als ik mijn balpen niet vind….

 

Ik las ook ergens dat het belangrijk is dat je je blog dichtbij jezelf houdt.  “Bij elke levensfase zijn er anderen die hetzelfde doormaken en dus potentiële lezers zijn.  Schrijf voor jezelf!  En blog naar je budget : niet over dure en onbereikbare dingen.”

Ik maakte ook een mindmap om mijn ideeën te ordenen. Er kwamen veel mensen voor die ik wou interviewen.  Tot nu toe heb ik geluk gehad.  Telkens wanneer ik iemand wil interviewen, reageert die heel enthousiast.  Sommige mensen ken ik goed, andere via school of de boekhandel en nog andere via facebook en instagram.

Ik las ook dat je je blog moet laten meegroeien met je.  Wel, dat gebeurt dus ook zo bij mij.  Ik leer telkens nieuwe mensen en nieuwe plaatsen kennen waarover ik wil schrijven. Ik kijk gewoon veel rond wanneer ik ergens ben en laat de indrukken op me inwerken.  Soms kan ik ‘s avonds niet inslapen omdat ik teveel onderwerpen bedenk waarover ik zou willen schrijven. Soms word ik ‘s nachts wakker met een leuk idee en schrijf dat dan in mijn mini-notitieboekje dat op mijn nachtkastje ligt.

En … ik had veel steun van Pluisje, ons lief katje dat ik deze zomer heb moeten laten inslapen.

 

 

 

 

 

 

Ik las ook wat ik zeker niet moest doen :

  • teveel over mezelf vertellen
  • teveel inspiratieplaatjes, iedereen kan naar Pinterest
  • ploggen = bloggers die hun hele dag in foto’s vastleggen en ‘s avonds een fotodagboek online zetten
  • lijstjes opsommen (soms wel maar dan met diepgang)
  • dingen kopiëren van anderen (wel eens, als ik er de naam dan bij zet)

—- kwaliteit boven kwantiteit !!!

Ik heb uiteindelijk een jaar lang blogs gelezen en geanalyseerd.  Wat vond ik daar veel informatie!  Ik vond toen ook 10 tips om een succesvolle blogger te worden :

-1. Geef je blog een goede naam : unieke domeinnaam, moet herkenbaar zijn, mensen moeten het kunnen onthouden en het moet bij jou en je inhoud passen. (Dat heeft toch een tijdje geduurd : mijn eerste idee was “a walk with a book” maar dat vond ik niet zo vlot in de mond…)

booksandwords.be

-2. Kies een geschikt design : overzichtelijk en leesbaar, het moet de lading dekken. (Die zwart-witte boeken vind ik heel tof en het is goed herkenbaar)

-3. Schrijf pakkende titels : aandacht trekken. (Over sommige titels denk ik dikwijls lang na…)

-4. Schrijf unieke content : kopieer geen teksten van andere websites  of benoem ze. (Heel zelden schrijf ik iets over, maar dan schrijf ik daar de naam bij.)

-5. Zorg voor interactie : conversatie met comments van je lezers en andere bloggers; over een actueel of controversieel onderwerp schrijven kan ook; of een poll gebruiken om je lezers te peilen. (Dat probeer ik, maar ik had af en toe last van spamberichten.  Dat heb ik laten wegwerken en nu kan ik het verhinderen.  Wat er eventueel aan commentaren op de blog komt, moet eerst door mij goedgekeurd worden.  Dus niemand kan iets ongepast zetten.)

-6. Wees consistent : maak een schema voor jezelf; als je wekelijks iets nieuws wilt posten, kies dan een vaste dag en sla geen week over; ga je op vakantie, dan kun je ook van tevoren wat posts schrijven en die in een queue zetten, zodat ze automatisch worden geplaatst op de ingestelde dag.  (Ik probeer regelmatig iets te posten.  Ik maak de mensen ook graag nieuwsgierig met een kleine teaser.) 

-7. Maak gebruik van social media : zo vergroot je je bereik: Twitter, Fb, Instagram, enz…     (Ik gebruik Facebook en Instagram om mijn posts te melden op mijn blog en dat werkt goed.  Ik heb een eigen avatar (= dat poppetje dat op mij lijkt om te melden dat er een nieuwe post is, is van Bitmoji)

 

 

-8. Bouw relaties op met andere bloggers : laat ze over je schrijven; laat ze naar je blog linken; laat ze je blogposts delen; potentiële bondgenoten; geen concurrenten; mooie vriendschappen?…   (Ik heb reeds veel mensen leren kennen via Fb en Instagram.  Dat is zo leuk!  Je bewondert mekaars werk en zo stimuleer je mekaar…   Er zijn oude vriendschappen die terug opbloeien en nieuwe vriendschappen die ontstaan.  Ik ben daar zo dankbaar voor.)

-9.Zorg dat je blog mobile friendly is : Kies bij voorkeur een thema dat ook geschikt is voor mobiel gebruik. (Dat lukt niet altijd, maar ik doe mijn best.)

-10. Geef je lezers een reden om terug te komen : zorg dat ze niets willen missen van wat je post. (Dat probeer ik met mijn “avatar” en via Fb en Instagram.  Ik werp visjes uit…) (Ik heb ook vervolgseries zoals : Mijn handletteringavontuur; mijn bulletjournal, …)

Ziezo, dit is het verhaal over mijn blog.  Ik hoop dat je het leuk vond om dit eens te lezen.  Het is eens iets over mezelf.  Mag ook wel eens…

Indien je ooit raad wil over mijn blog, mag je me altijd contacteren.

De grote tip die ik heb is :  Heb je een droom, ga er dan voor en maak die waar.  Doorheen mijn verdriet om mijn ouders heb ik kracht gevonden om terug mijn creativiteit te laten groeien.  Mijn ouders waren ook heel creatief, vooral mijn papa.  Die maakte mooie schilderijen.  We hebben er bij ons thuis hangen en zelfs op kot bij de kinderen.  Zo’n mooie nalatenschap!  Al van toen ik klein was, leerde hij mij schilderen en tekenen.  En dat herhaalde hij dan nog eens met onze jongens.  Die hebben ook heel wat van zijn “handen” geërfd.  Ik herinner mij dat je mij het meest plezier kon doen met een mooie kleurdoos.  Wel, dat gevoel heb ik nu teruggevonden toen ik mezelf een nieuwe kleurdoos cadeau deed.

Mijn wens voor jou : Neem ook een kleurdoos en kleur je dagen in met de mooiste kleuren waar jij van houdt.

 

 

 

Veel liefs

Danielle