Boekenlijst Jeugdboekenmaand 2017

ALLEMAAL AANRADERS !!!

Omdat het thema van de Jeugdboekenmaand niet gemakkelijk is, is het misschien interessant om wat goeie boeken i.v.m. dit thema “MVX – Je bent wie je bent”  te bekijken.  Ik heb er gevonden voor de leeftijd van 3 – 6; 6 – 9; 9 – 12 en 12 – 15.

Leeftijd 3 – 6   (8 boeken)

DE DROOM VAN JANE

Patrick McDonnell

ISBN 9789051162431            € 13.95

Uitgeverij De Vier Windstreken, 2012      (38 p.)

Weinig vrouwen hebben wereldwijd zoveel anderen geïnspireerd als Jane Goodall. Ze leefde haar droom en beschermde apen. Dit boek vertelt hoe de kleine Jane het liefst buiten speelt, eekhoorns observeert en wegdroomt bij de boeken van Tarzan en Jane.

Dit verhaal laat iedereen dromen: als je echt iets wil, kan dat werkelijkheid worden. En dat is in deze wereld nog altijd een mooie boodschap. Heb je geen nood aan mooie boodschappen, dan is dit een schattig verhaal met warme en sobere prenten over een kleuter die de hele tijd een aap meesleept.

 

DE MAMA’S VAN STERRE

Gea van Beuningen en Tinne van den Bossche

ISBN 9789490952143             € 10.00

Uitgeverij ‘t Verschil, 2013 (37 p.)

Een kindje met twee mama’s? De klasgenootjes van Sterre moeten even wennen aan het idee. Sterre mag schitteren in de klas, als ze vertelt over de beroepen van haar mama’s. Kleuters voelen zich meteen verbonden met hun leeftijdsgenoten op de prenten. Ieder kind is erg verschillend getekend en in het verhaal zit humor. Ook de juf en de ouders zijn geen nette afgelikte figuren. Wel ontmoeten we hier volwassenen met deuken en verwarde haren: zoals echte volwassenen zijn.

 

DE PRINSES EN DE ERWT

Lauren Child, Polly Borland

ISBN 9789047621072             € 9.95

Uitgeverij Rubinstein, 2016 (44 p.)

Een prins moet trouwen – of dat vinden zijn ouders toch. De prins stemt in maar stelt zijn voorwaarden: hij wil verliefd zijn en hij wil geen brave prinses. Dat blijken twee moeilijke eisen.

Dit verhaal speelt met de rollenpatronen van sprookjes, en stuurt een bijzondere prinses richting deze prins. Of speelt die prinses dan toch een klassieke rol?

De prenten bestaan uit een combinatie van foto’s en uitgeknipte figuurtjes en tonen een echt kasteel: antieke vloeren, luxueuze stoelen en een
bed met wel twaalf matrassen!

 

IK HEET GEEN SCHEETEBEETJE!

Sean Taylor en Kate Hindley (ill.)

ISBN 9789047707714                € 13.95

Uitgeverij Lemniscaat, 2016 (30 p.)

Het leven kan hard zijn voor een hond. Zeker als je een kleine hond bent en een baas hebt die droomt van een schattig huisdier. Een baas die erin slaagt om jou te doen blozen, telkens ze jou ‘Scheetebeetje’ noemt. Terwijl jij het liefst wilde spelletjes met de andere honden doet, tot je helemaal moe en vuil bent. Het is toch niet omdat je er klein en schattig uitziet, dat je kleine en schattige dingen moet doen? Scheetebeetje schaamt zich dood, en dat merk je op elke prent.

Een boek dat speelt met verwachtingspatronen en eerste indrukken. Kleuters zullen de gênante troetelnamen nog een tijdje gebruiken. En wie weet doen ze de oogopslag van Scheetebeetje wel na. Pret verzekerd!

 

JULES & MARIE: FLIP-FLAP-BOEK

Annemie Berebrouckx

ISBN 9789002261855        € 15.99

Uitgeverij Manteau, 2016 (70 p.)

De bekende Jules en zijn zus Marie mag je in dit speelboek zelf aankleden. Als Roodkapje, als konijn, als danseres… Extra fijn is dat je alles onderling kan combineren. Jouw kleuter beslist dus zelf wie de flamencodanser is. Om het geheel echt vrolijk te maken, hoort bij elk kledingstuk een stukje van een zin.

Alle combinaties zijn mogelijk, met knotsgekke zinnen als resultaat. Een creatieve uitdaging voor jonge ontwerpers!

 

LOU OP WEG NAAR SCHOOL

Kathleen Amant

ISBN 9789044829143          € 14.95

Uitgeverij Clavis, 2016

Lou neemt afscheid van moeke en zusje en huppelt met papa naar school. Onderweg observeert deze actieve peuter iedereen die hij tegenkomt: de postbode, de brandweervrouw, de straatwerkers…

Kathleen Amant tekende een herkenbare tocht naar school, met een heleboel kleurrijke ontmoetingen. De bekende tekenstijl, met heldere kleuren en weinig gedetailleerde tekeningen, vormt mee de grote aantrekkingskracht van dit boek. Diversiteit is een vanzelfsprekendheid in Lou’s leven. Dit eenvoudige verhaal laat zich makkelijk voorlezen, ook aan de jongste kleuters.

 

WACHTEN OP MATROOS

André Sollie, Ingrid Godon (ill.)

ISBN 9789045118864                 € 15.99

Uitgeverij Querido, 2015 (28 p.)

Een jongen kijkt reikhalzend uit naar de komst van een andere jongen. In dit bijzondere verhaal wacht Tijs op zijn vriend. Zelfs al leiden zijn vrienden hem af met een verjaardagsfeest, Tijs wacht en wacht. De tekst is puur, de prenten zijn klasse, de thema’s vriendschap en verlangen komen prachtig tot leven en het einde is warm en hoopgevend.

Alle jonge lezers voelen mee met Tijs, als hij diep in de nacht wacht en hoopt…. Dit pareltje is al meer dan een decennium oud maar werd recent
heruitgegeven.

 

HET LAMMETJE DAT EEN VARKEN IS

Pim Lammers – ill. Milja Praagman

ISBN 9789462911994          € 13,95

uitg. :   De Eenhoorn        (32p.)

In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje,’ zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet?

Een grappig boek over anders zijn. (Eerste kleuterboek over transgenders.) Een lammetje voelt zich veel meer een varkentje. Zowel de schapen als de varkens, vinden hem een beetje gek. Gelukkig heeft de dierenarts een goede oplossing zodat het lammetje gewoon kan zijn wat hij wil zijn, namelijk een varkentje.
Een lief voorleesboek en herkenbaar voor iedereen die een beetje anders is dan de rest.

 

Leeftijd 6 – 9   (7 boeken)

BAS IS DE BAAS

Mark Janssen

ISBN 9789048710775               € 6.99

Uitgeverij Zwijsen, 2015 (18p)

Bas doet stoer en Jet is de fee. Bas beschermt zijn zus Jet – dénkt hij – maar eigenlijk zegt Jet wat Bas moet doen.

Een erg eenvoudig verhaaltje waarbij de illustraties het grootste deel van het boek uitmaken. Jongens doen stoer en meisjes zijn braaf, maar op het einde van het verhaal wordt dit rollenpatroon omgekeerd.

 

GELUKKIGE VADERDAG, SILVIE!

Brigitte Minne, Isabelle Geeraerts (ill.)

ISBN 9789462911918

Uitgeverij De Eenhoorn, 2017 (96 p.)

Ferre vindt dat zijn vriendin Zita anders doet de laatste tijd. Na een tijdje vertelt Zita waar ze mee zit. Haar vader Sylvie wil liever als vrouw leven. Zita heeft veel moeite om dit te verwerken en te aanvaarden. Gelukkig kan ze op de steun van Ferre rekenen, al weet die het ook niet altijd. Ook de ouders van Ferre en andere volwassenen moeten aan het idee wennen.

Mooi verwoord verhaal over transgenders en de reacties uit hun omgeving. In heerlijk eenvoudige taal.

 

HET GROTE PAPA, MAMA, BROERTJE, ZUSJE BOEK

Mary Hoffman, Ros Asquith (ill.)

ISBN 9789021673028              € 14.99

Uitgeverij Ploegsma, 2014 (28p)

Hoe ziet jouw gezin eruit? Zijn jullie met veel? Zijn er twee ouders? Alle mogelijke soorten mama’s en papa’s en kinderen passeren de revue in dit vrolijke informatieve prentenboek. Geen twee gezins- en thuissituaties zijn dezelfde. Heel bruikbaar om gesprekken te voeren met jonge kinderen over diversiteit in al haar vormen.

 

IK HEET JAN EN IK BEN NIETS BIJZONDERS

Kathleen Vereecken, Eva Mouton (ill.)

ISBN 9789401421799                            € 13.99

Uitgeverij Lannoo, 2014 (127p)

Jan vindt zichzelf niets bijzonders. Hij kijkt op naar al die recordhouders die in het Guinness-boek komen. Daar wil hij ook bij horen. Samen met Nina gaat hij op zoek naar recordhouders en wat die ervoor moeten doen. Het loopt telkens fout af. Tot Jan beseft dat hij goed genoeg is zoals hij is. Iets wat Nina al lang doorhad.

Humoristisch verhaal met een duidelijke boodschap: je bent wie je bent en je moet je nooit anders voordoen.

 

ONTWERP: RAFFI

Craig Pomranz, Margaret Chamberlain (ill.)

ISBN 9789053412572                              € 15.50

Uitgeverij de Vries-Brouwer, 2014 (35p)

Terwijl de andere jongens voetballen, blijft Raffi liever aan de kant. Zijn juf leert hem breien, wat hem de spot oplevert van andere kinderen. Als de klas een toneelstuk gaat opvoeren, is er geen tijd om een mooie cape te maken voor de prins. Maar dat is buiten Raffi gerekend. Hij maakt thuis een mooie cape waarin de prins zich prinsheerlijk voelt. Raffi is de held en iedereen wil wel iets door hem laten ontwerpen.

Een prentenboekverhaal over een jongen die niet wil voetballen en leert te gaan voor wat hij wel graag doet: breien.

 

OTJE

Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp (ill.)

ISBN 9789021481470                          € 16.90

Uitgeverij Querido, 1999 (160p)

Otjes vader Tos is kok maar wordt ontslagen door de eigenaar van het hotel waar hij werkt. Dat is het begin van een hele reeks gebeurtenissen en avonturen. Tos heeft namelijk geen papieren en zodoende komt hij overal in moeilijkheden. Gelukkig is Otje een erg pientere meid en krijgen ze de hulp van een heleboel sprekende vogels. Een klassieker met een actueel tintje.

Een alleenstaande vader die nogal opvliegend is, heeft het soms best moeilijk. Dan is het maar goed dat je zo’n slimme dochter hebt die je verder helpt.

 

PRINSES POMPELIEN GAAT TROUWEN
 Brigitte Minne en Trui Chielens
??Maakt homoseksualiteit bespreekbaar. Over een verrassende liefde waar iedereen een mening over zal hebben. Vanaf 6 jaar. Prinses Pompelien slaapt in de hoogste toren van een groot kasteel. Op een dag stormen giechelende hofdames haar kamer in. Wakker worden, majesteit. Het is een bijzondere dag! Prinses Pompelien mag haar droomprins uitkiezen. Het wordt een vervelende, lange dag. Maar dan gebeurt er een wonder. Wie ziet Pompelien daar?
Uitgeverij
Uitgeverij De Eenhoorn
ISBN
9789462912076    (40p.)

Leeftijd : 9 – 12    (8 boeken)

ANNE VAN HET GROENE HUIS

L.M. Montgomery, Hannie Tijman

ISBN 9789492168092

€ 19.95Uitgeverij Karmijn, 2016 (320 p.)

Broer en zus Matthew en Marilla Cuthbert wonen samen in een groot huis met boerderij in Avonlea. Ze besluiten samen een weeskindje te adopteren, zodat hij mee kan helpen op de boerderij. Het moet uiteraard een jongen zijn, want een meisje kan zo’n zwaar werk niet verzetten. Wanneer Matthew naar het station gaat om de jongen op te pikken, wacht daar een vrolijk, ros meisje op hem: Anne Shirley. Matthew wil haar niet zomaar achterlaten in het station en neemt haar mee. Maar zal ze mogen blijven?

Een echte klassieker met een daadkrachtig hoofdpersonage. Anne is een energiek, vrolijk meisje dat zegt waar het op staat, ook als mensen willen dat ze eens twee minuten zwijgt.

 

BILLY ELLIOT

Melvin Burgess

ISBN 9051590032                               € 8.29

Uitgeverij Memphis Belle, 2002 (157 p.)

Billy Elliot is twaalf en woont in een dorp in Engeland. Zijn vader en broer werken in de mijnen en vinden dat het tijd wordt dat Billy zich wapent voor de toekomst. Ze dwingen hem bokslessen te nemen, maar Billy wil eigenlijk gewoon dansen. Zijn talent voor ballet heeft hij geërfd van zijn overleden moeder en zijn oma.

Een ontroerend boek over je passie volgen en zijn wie je wil zijn, zelfs wanneer je thuis geen steun vindt.  (De film was ook heel mooi en aangrijpend.)

 

GEORGE

Alex Gino

ISBN 9789020674460                          € 14.99

Uitgeverij Kluitman, 2016 (223 p.)

George is 10 jaar en voelt zich een meisje. Ze is hier heel onzeker over en houdt dit halsstarrig geheim. Dan kondigt de juffrouw in haar klas aan dat ze het toneelstuk ‘Charlottes Web’ zullen opvoeren. George is dolenthousiast. Ze wil de hoofdrol spelen, maar die is weggelegd voor een meisje. Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt ze een plan…

Een mooi boek dat een inkijk geeft in het leven van een transgender tiener.

 

MATILDA

Roald Dahl, Quentin Blake (ill.)

ISBN 9789026142079                                   € 12.99

Uitgeverij De Fontein, 2016 (208 p.)

Matilda is niet zoals alle andere kinderen. Ze is hoogbegaafd. Al van toen ze anderhalf jaar oud was, kon ze spreken en ze begon met lezen toen ze drie was. Haar ouders vinden haar vervelend en lastig en ook op school heeft ze het niet altijd makkelijk. Bulstronk, de directrice van de school, houdt ervan leerlingen te pesten. Ze is gemeen en iedereen heeft schrik voor haar. Gelukkig is er nog juffrouw Engel, die meteen doorheeft hoe speciaal Matilda is.

Over een meisje dat superslim is en zich daar niet voor schaamt. Omdat zich in deze wereld nog een hoop Matilda’s schuilhouden.

 

MEISJE JONGEN JONGEN MEISJE

Harald Nortun

ISBN 9789401437899                             € 12.99

Uitgeverij Lannoo, 2017 (128 p.)

De tweeling Amund en Amanda lijken heel erg op elkaar. Tijdens de vakantie bedenken ze een plan: een identiteitswissel! Amund wordt een meisje en Amanda wordt een jongen. In eerste instantie is het maar een spel, maar wanneer ze Silje en Stefan ontmoeten, wordt het allemaal erg ingewikkeld…

Hoe voelt het om eens helemaal iemand anders te zijn? Ontdek het in dit boek over identiteitsverandering.

 

WIJ ZIJN BIJZONDER: MISSCHIEN ZIJN WIJ EEN WONDER

Ted van Lieshout

ISBN 9789025660660                                       € 19.95

Uitgeverij Leopold, 2012 (28 p.)

Drie jongetjes die op ballet willen, een meisje dat jongens op hun gezicht slaat, dikke Jonathan en een spook dat bang is in het donker. Ted van Lieshout schrijft zestien grappige en ontroerende gedichten bij elkaar over anders zijn. Het is soms lastig, het is soms leuk, maar het is altijd bijzonder!

De gedichtenbundel leent zich ook perfect tot voorlezen en is aangevuld met verfrissende illustraties van de dichter.

 

RONJA DE ROVERSDOCHTER

Astrid Lindgren, Ilon Wikland (ill.)

ISBN 9789021674902                                 € 15.98

Uitgeverij Ploegsma, 2015 (207 p.)

Ronja is de dochter van roverhoofdman Mattis en mama Lovis. Wanneer ze voor het eerst buiten de roverszaal komt, ontmoet ze Birk. Birk is de zoon van Borka – een geduchte concurrent van Mattis. Ze raken bevriend nadat Ronja hem op het nippertje redt van een val in de afgrond. Ze trekken meer en meer samen op en gaan elkaar zien als broer en zus, maar hun vriendschap wordt op de proef gesteld door hun rivaliserende ouders. Samen vluchten ze naar het bos en overleven daar een hele zomer lang op hun eentje.

Ronja en Birk zijn de Romeo en Julia van de vriendschap. Een boek dat leert dat je vrienden kan zijn met wie je zelf wil. Ook al zegt heel de wereld dat jongens en meisjes nooit zonder meer vrienden kunnen zijn.

 

VERLIEFDE VLINDERS

Benjamin Lacombe

ISBN 9789044825718                   € 24.95

Uitgeverij Clavis, 2015 (32 p.)

Naoko is 14 jaar. Haar vader wil dat ze een traditionele jongedame wordt, maar Naoko wil literatuur gaan studeren. Daarom vermomt ze zich als jongen.

Wanneer ze aankomt in de stad, leert ze de jongen Kamo kennen. Naoko wordt verliefd op hem, maar die weet niet dat Naoko een meisje is. Wanneer ze haar geheim onthult, blijkt ook Kamo voor Naoko te vallen. Maar dan huwelijkt haar vader Naoko uit…

Een prachtig geïllustreerd prentenboek voor oudere lezers over een onmogelijke liefde in Japan.

 

Leeftijd : 12 – 15    (7 boeken)

DE HONGERSPELEN

Suzanne Collins

ISBN 9789000331956                          € 12.50

Uitgeverij Van Goor, 2016, (344p)

Panem, de toekomst. Elk jaar worden 24 kinderen, twee uit elk district, uitgeloot om aan de Hongerspelen mee te doen. Er kan slechts één winnen, de rest wordt genadeloos gedood. Katniss Everdeen uit District 12, het armste district, is zestien jaar en wordt uitgeloot. De technieken die ze nodig had om in District 12 te overleven, zal ze goed kunnen gebruiken tijdens de Spelen.

Eerste deel van de trilogie met op de voorgrond de heerlijke Katniss die tegen wil en dank de heldin en het symbool wordt van de revolutie.

 

DE JONGEN, DE NEUSHOORNVOGEL, DE OLIFANT, DE TIJGER EN HET MEISJE

Peter Verhelst, Carll Cneut (ill.)

ISBN 9789462910560                                  € 26.95

Uitgeverij De Eenhoorn, 2016, (86p)

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje bestaat uit twee boeken. Het eerste boek, vanuit het standpunt van de jongen, vertelt hoe hij als onderdeel van een overgangsritueel het oerwoud in gestuurd wordt. In het tweede boek vertelt zijn zusje, dolend tussen de wereld van de levenden en die van de doden, hoe haar broer ondanks al zijn pijn en verdriet volwassen wordt.

De krachtige taal in combinatie met de mysterieuze prenten van Carll Cneut zorgen ervoor dat je als lezer de geuren en kleuren van het oerwoud kan proeven. Erg bijzonder wordt dit boek omdat er verteld wordt vanuit verschillende standpunten. Zo krijg je een bijzondere kijk op het verhaal.

 

DUMPLIN’

Julie Murphy

ISBN 9789048831449

  € 19.99

Uitgeverij Moon, 2016, (336p)

Willowdean, door haar moeder Dumplin’ genoemd, is zestien en dik. En daar heeft ze nooit een probleem van gemaakt. Met een moeder die een schoonheidswedstrijd organiseert, is dat heel wat. Dumplin’ heeft nooit de behoefte gehad iets aan haar uiterlijk te veranderen. Tot ze een relatie begint met haar knappe collega. Vanaf dan gaat het bergaf met haar zelfzekerheid. Niet omdat haar vriend haar naar beneden haalt, maar omdat ze denkt dat anderen vinden dat zo’n aantrekkelijke jongen te hoog gegrepen is voor haar. Om zichzelf en iedereen van haar zelfzekerheid te overtuigen, besluit ze deel te nemen aan haar moeders schoonheidswedstrijd.

Over het belang van een positief zelfbeeld en jezelf graag zien. In welk formaat dan ook. Want gelukkige meisjes, zijn de mooiste meisjes.

 

DE WONDERLINGEN

Brian Selznick

ISBN 9789401433815                                     € 24.99

Uitgeverij Lannoo, 2016, (652p)

De Wonderlingen is een uniek boek: half graphic novel, half roman. Brian Selznick vertelt een verhaal over het vertellen van verhalen. De zachte potloodtekeningen maken het alleen beter.

Joseph vlucht weg van zijn kostschool, op zoek naar zijn mysterieuze oom. Hij ontdekt al snel dat hun levens lijken samen te hangen met dat van Billy Wonderling, een schipbreukeling uit 1766. Maar is het verleden belangrijker dan het heden? En wat met de toekomst? Dit is het verhaal van een wonderlijke familie Wonderling. En dat Josephs oom homo is, doet er dan verder niet toe.

Een boek dat helemaal niets met het thema te maken heeft en tegelijkertijd erg veel. Omdat wie er door het beeld loopt, enorm belangrijk is. Zeker als die in de marge van het verhaal loopt.

 

IK BEN MALALA. JONGERENEDITIE: HOE ÉÉN MEISJE OPKWAM VOOR HET RECHT OP ONDERWIJS EN DE WERELD VERANDERDE

Malala Yousafzai, Patricia McCormick

ISBN 9789043525152                                      € 14.95

Uitgeverij Kosmos, 2014, (224p)

Malala Yousafzai, werd in 2012 door het hoofd geschoten door een Talibanstrijder. In deze speciale jongereneditie vertelt ze haar verhaal. Hoe ze het meisje is geworden dat ze vandaag is. Malala strijdt met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen voor onderwijs voor meisjes.

Dit boek zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen; m, v of x. Want de wereld zou een betere plek zijn als we allemaal een beetje meer Malala zouden zijn.

 

WIE IS NOU NORMAAL

Lisa Williamson

ISBN 9789047708490

€ 16.95

Uitgeverij Lemniscaat, 2016, (400p)

Wie is nou normaal vertelt het verhaal van twee jongens: David en Leo. Hoewel hun achtergronden heel verschillend zijn, komen ze op dezelfde school terecht. Daar ontdekken ze dat ze niet zo erg van elkaar verschillen als ze eerst dachten. Ze lijken zelfs heel erg op elkaar. Zo twijfelen ze allebei heel erg over wie ze zijn.

Een sterk verhaal over anders zijn en de moeilijkheden die dat met zich meebrengt. Over normaal zijn en of dat nu eigenlijk wel bestaat.

 

WILL GRAYSON, WILL GRAYSON

John Green, David Levithan

ISBN 9789047703969                                € 18.95

Uitgeverij Lemniscaat,2014, (352p)

Door een bizar toeval lopen Will Grayson en will grayson elkaar in Chicago tegen het lijf. Afgezien van hun naam lijken de twee jongens in niets op elkaar, zo denken ze althans. Will Grayson is een wat onzekere jongen die bevriend is met de gekendste homo van de school. De andere will grayson is dan weer een melancholicus eerste klas die sarcasme inzet als wapen. Beide jongens worden voor het eerst verliefd, de ene op een meisje, de andere op een jongen.

Een meeslepend en bij momenten hilarisch verhaal over jongens die dag na dag het beste proberen te maken van hun leven en de liefde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *