Interview met Nanja (tekenares)

Hier hebben jullie weer een heel tof interview van Nanja.  Ik heb haar “talent” leren kennen via instagram. Ze is Nederlandse.   Zoals jullie reeds weten, vind ik dat een superleuk medium.  Je kan zulke mooie beelden zien : foto’s, prenten, tekeningen, kunstwerken, quotes, enz…  Ikzelf ben ook nog redelijk actief op instagram.  Nanja post steeds mooie tekeningen.  Haar materiaal is meestal potlood en waterverf.  Ze maakt zulke kleurrijke en sprookjesachtige tekeningen.  Ik hou van kleur en haar tekeningen vielen me direct op.  Ik begon haar te volgen en likete haar werk.  Af en toe gaf ik een opmerking en van het ene kwam het andere.  Toen ik haar om een interview vroeg, vond ze dat heel leuk.  Dus hier komt het : maak kennis met Nanja en haar talent.

1. Hoe en wanneer ben je begonnen met tekenen?

Ik heb eigenlijk als kind altijd getekend en ik wist op de middelbare school ook zeker dat ik naar de kunstacademie wilde gaan. Dat heb ik ook gedaan, maar dat bleek niets voor mij en na een jaar moest ik ook vertrekken. Daarna is het tekenen op een heel (!) laag pitje komen te staan, totdat ik begin 2017 weer via het handletteren bij illustraties terecht kwam.

2. Wat is je opleiding?

Ik heb eerst pabo, en daarna orthopedagogiek gestudeerd.

3. Voor wie maak je graag illustraties?

Het liefst voor/over kinderen.

 

 

 

 

 

 

4. Werk je ook in opdracht?

Ja, ik maak soms uitnodigingen voor kinderfeestjes, persoonlijke kaarten, en heb laatst mijn eerste geboortekaartje ontworpen.

 

 

 

 

 

5. Met welk materiaal teken je het liefst?

Dat wisselt, maar meestal met waterverf (gansai tambi) of kleurpotlood (Faber castell polychromos).

6. Heb je een eigen werkplek?

Nee :-), ik teken aan de eettafel, vaak met mijn twee dochters van 4 en 5 om me heen.

7. Wanneer werk je het best?

‘s Morgens in het weekend, als de kinderen nog in bed liggen of een uurtje op de iPad mogen.

8. Wat zijn de thema’s waarmee je graag werkt?

Wisselend, maar vaak wel gericht op kinderen en/of kleurig.

 

 

 

 

 

 

9. Waar haal je je inspiratie vandaan?

Vaak uit challenges op instagram of uit dingen die mijn kinderen doen of leuk vinden.

 

 

 

 

 

10. Gebruik je social media om je werk te verspreiden en welke?

Ja, vooral instagram.

11. Wat is het doel van of wat wil je bereiken met je werk?

Mijn belangrijkste doel is lol en ontspanning voor mezelf. Naast mijn drukke baan en jonge kinderen wil ik het tekenen echt als ontspanning houden. Opdrachten leuk, maar niet als het me stress of een gevoel van moeten oplevert, daarvoor is het hebben van deze fijne hobby me te waardevol.

 

 

12. Geef je workshops?

Ja, handletterworkshops.

13. Heb je een webshop? Welke?

Nog niet, denk er wel over om er een te beginnen, maar dan komt het gevoel van ‘moeten’ om de hoek en dat houdt me steeds tegen.

14. Wat zijn je toekomstplannen op vlak van illustrator?

Die heb ik niet en ik hoop dat ik die heel lang niet ga hebben. Ergens droom ik wel van meer kaarten/uitnodigingen maken of een kinderboek (en worden daar stapjes in gezet), maar ik hoop dat ik lang door kan gaan met zien wat er op mijn pad komt.

 

15. Welke boeken las jij graag als kind?  Welke personage(s) boeide(n) je?

Ik heb heel veel gelezen vroeger (en nog steeds). Ik was dol op Ronja de roversdochter en de kleine kapitein.

16. En wat lees je nu graag als volwassene?

Ik ben nu bezig in de Kingsbridge trilogie van Ken Follett, en heb pas ook genoten van het boek van de Baltimores en de Nachtegaal. Mijn favoriete boek is Een schitterend gebrek van Arthur Japin.

17. Waarom zou kinderliteratuur gestimuleerd moeten worden?

Omdat het de fantasie stimuleert :-). Het laat kinderen in aanraking komen met de meest prachtige, spannende werelden die ze naar eigen kunnen en durf bij elkaar kunnen fantaseren.

 

 

 

 

18. Welke tip zou je graag geven aan een beginnende illustrator?

Geen idee, ik ben zelf nog zo beginnend… maar in ieder geval de tip waar ik zelf naar probeer te leven; maak waar jij blij van wordt, niet wat de meeste likes of volgers oplevert.

Beste Nanja, heel erg bedankt voor het geven van dit interview!  Het was boeiend en interessant.  Dank voor de prachtige foto’s.  Ik hou erg veel van je werk.  Nu je kinderen nog klein zijn, heb je niet zo heel veel tijd om te tekenen maar wanneer ze wat groter zullen zijn, zal je dat wel beter lukken.  Ondertussen blijf ik je graag volgen.  I wish you all the best!

Je kan Nanja volgen op instagram onder  @nanjaderooij