Interview met Elke Baillieu van Meadowglowbelgium

Ik leerde Elke van Meadowglowbelgium kennen via Instagram. Er verschenen mooie foto’s van haar juwelen en ik was direct weg van de fijne bloempjes in de kettingen en de oorringetjes. Doordat ik las dat ze in Oostende woont, wou ik er zeker meer over weten. Ik dacht aan : koop lokaal. Ze verstuurt alles in stijlvolle ecofriendly verpakking. Wil je meer weten over deze natuurvriendelijke kunstenares?

1. Je ontwerpt juwelen met bloemen uit de natuur.  Hoe ben je ertoe gekomen om dat te doen?  En sinds wanneer ben je werkzaam?

Voor ons huis was ik op zoek naar leuke en originele handvaten voor aan kasten. Ik vond niet wat ik wilde en begon op te zoeken hoe ik ze dan eventueel zelf kon maken. Zo stootte ik op het medium giethars. Na heel wat opzoekingswerk besloot ik het uit te proberen. Ik had toevallig wat gedroogde bloemen uit mijn tuin liggen en omdat ik iets wilde doen met al die prachtige bloemen besloot ik de twee dingen te combineren. Ik vond het resultaat heel mooi en elegant ogen… en zo werd Meadow Glow geboren. Ik deed het eerst een aantal jaar als hobby en maakte in Feb.2019 de overstap naar zelfstandige in bijberoep.

Tijdens het plukken in Vlaamse velden

2. Heb je lessen of workshops gevolgd om die techniek te leren?

😊

Nee, ik ben volledig autodidact. Ik heb de techniek echt geleerd door te experimenteren en uit te proberen. Door 100 keer te missen maar niet op te geven.

Handgeplukte vergeet-mij-nietjes

3. Hoe ga je tewerk?

Mijn proces begint met de zoektocht naar wilde bloemen. Die worden allemaal door mijzelf geplukt en gedroogd. Na het drogen krijgen de bloemen nog een speciale behandeling zodat ze hun kleur blijven behouden.

De volgende fase in het proces in het ingieten van de bloemen in een mileuvriendelijk en duurzaam giethars. De bloemen en andere botanische curiosa worden zorgvuldig gerangschikt in een prachtig 14K goud gevuld frame. Na een paar dagen uitharden doorloop ik nog enkele stappen om de juwelen een glanzende en glasachtige afwerking te geven. Ik gebruik altijd hoogwaardig 14karaat goud of sterling zilver om mijn juwelen af te werken zodat de juwelen nog vele jaren mooi blijven.

Aan het werk in de studio

4. Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie uit de ingetogen schoonheid van de natuur. Glinsterende dauwdruppels in de vroege ochtend, de elegantie van de zon gespikkelde weilanden en de zachtheid van wilde bloemen die dansen in de wind. Het zijn deze voorbijgaande maar waardevolle momenten die ik wil vastleggen en uitdrukken in mijn juwelen.

5. Is elk juweel uniek?  Of is er een bepaalde oplage?

De juwelen die beschikbaar zijn in de webshop worden gemaakt in zeer beperkte oplages.  Elk sieraad is net als elke bloem: geheel uniek en doordrenkt met een eigen verhaal, geen twee stukken zullen precies hetzelfde zijn.

Ik krijg vaak de vraag om een juweel op maat te maken met bloemen uit mijn eigen botanische collectie of met bloemen die mensen mij opsturen. Deze juwelen zijn pieces uniques.

6. Wat is je doel met deze sieraden?

Het maken van millieuvriendelijke juwelen voor mensen die op zoek zijn naar een uniek aandenken.

7. Wat is de slow fashion filosofie?

Slow fashion kenmerkt zich door tijdloze collecties en hoogwaardige materialen die jarenlang meegaan. Het is de tegenhanger van fast fashion, dat met name geassocieerd wordt met wegwerpgedrag en oneerlijke handel.

Madelief ketting

8. Werk je ook op verzoek?

Ja, een juweel op maat is zeker mogelijk. Wie wil mag zijn eigen bloemen/as/haar… opsturen waarmee ik een juweel maak.

Webshop hieronder :

www.meadowglow.com

instagram en facebook : https://www.instagram.com/elkemeadowglow/?hl=nl

https://www.instagram.com/meadowglowbelgium/?hl=nl

https://www.facebook.com/Meadowglowbelgium

Dank je, Elke, voor je boeiende antwoorden. Na deze lockdown kom ik zeker eens langs. Geniet van je kunst en tot ziens.