Onze planeet

Het enige thuis dat we hebben…

WWF en Netflix / Voorwoord door David Attenborough

Adviseur : Colin Butfield

Geschreven door Matt Whyman

Illustraties door Richard Jones

Het officiële boek bij de populaire Netflix-serie, voor het hele gezin.
  • ISBN-nummer: 9789402704488
  • Verschijningsdatum: 25/10/2019
  • Aantal bladzijden: 96
  • Uitgeverij: Harpercollins
  • Afmetingen: 247 mm x 349 mm
  • Prijs : € 19,99

Onze planeet is een uniek vormgegeven reis rond de wereld, en combineert het adembenemende fotomateriaal uit de succesvolle Netflix-documentaire Our Planet met buitengewone illustraties en prachtige verhalen over dieren en planten, van zowel boven als onder water. Het brengt de natuur op een boeiende manier tot leven.

Ontdek fascinerende ijslandschappen, verbazingwekkende jungles en eindeloos diepe oceanen, en leer hoe ze met elkaar verbonden zijn om die ene plek te creëren die we allemaal thuis noemen – onze planeet.

Met een speciaal voorwoord van David Attenborough.

Wat vind ik van dit boek?

Het boek heeft een heel aantrekkelijke hardcover. Op de zwarte achtergrond komen de afgebeelde dieren en planten heel goed uit. Mooi afgebeeld in een cirkel die de aarde uitbeeldt. Links en rechts heb je de logo’s van WWF en Netflix. Het is in hun navolging dat dit boek ontstaan is. Er staat ook bij dat er een voorwoord is van David Attenborough.
De achterkant is ook zeer mooi : een cirkel met mooie planten en insecten. Ik was nu toch benieuwd hoe dat boek er van binnen uitzag.

Ik doe het boek open en zie een grote walvis en heel veel kleine dieren en planten getekend. Er valt veel te zien. De illustratie is prachtig en wil me verder doen bladeren.

Dan volgt de inhoudsopgave : die zie je hieronder

Daarna kun je een interessant voorwoord lezen van David Attenborough himself !

Ik blader verder en krijg een mooie kaart van onze planeet met de acht leefomgevingen : bevroren werelden, jungles, kustwateren, woestijnen, graslanden, Oceanen, Zoete wateren en bossen. Onze planeet bestaat uit een geheel van verschillende leefwerelden die met elkaar verbonden zijn. Ze worden biomen genoemd, en zijn eigenlijk werelden binnen onze wereld. In elke bioom bestaan koloniën van dier- en plantsoorten die, om te overleven, zich hebben aangepast aan de leefomstandigheden. Elk bioom is uniek, en samen zorgen ze ervoor dat de planeet naar behoren werkt.

We beginnen eerst met de bevroren werelden. Dat zijn de polen aan de boven- en onderkant van de wereldbol. Ze zijn één van de laatste overgebleven wildernissen. Maar we weten allemaal dat het hier niet goed mee gaat. De polen smelten… en dat brengt heel wat klimaatveranderingen mee voor ons op aarde.

Dan wordt er uitleg gegeven over die bevroren werelden. En er is ook uitleg over een bijzonder kenmerk : nl. ijs. Vervolgens krijg je enkele korte verhalen uit onze bevroren werelden. Bij de andere leefwerelden zul je die indeling ook terugvinden.

En op het einde van elk hoofdstuk vind je een korte uiteenzetting over hoe je die streken kan beschermen. Kort en bondig, heel interessant.

De foto’s zijn waanzinnig mooi en de illustraties zijn heel echt. Een hele mooie combinatie van de twee in dit boek. De taal is niet moeilijk zodat kinderen vanaf 10 jaar dit boek heel goed zullen kunnen lezen en begrijpen. Maar het zal zeker kinderen van alle leeftijden verrassen en prikkelen, en de hoopvolle boodschap zal het hele gezin inspireren.

Hieronder zie je nog enkele foto’s :

Hier zie je nog een filmpje om te tonen hoe mooi en gedifferentieerd onze planeet is. We moeten kost wat kost onze leefwereld koesteren en beschermen.

Als je nog een geschenk zoekt voor groot of klein, dan is dit echt wel een schot in de roos. Het is een prachtig boek met een hoopvolle boodschap.

Van dit prachtige boek mag ik van Harper Collins uitgeverij één weggeven.

Herken je deze foto? In welk boek of welke film komt dit beeld aan bod? Indien je het juiste antwoord weet, mag je mij een privéberichtje sturen via instagram (daniellegemmel) of facebook (danielle gemmel) Enkel dit bericht zal gelden. Ik verzamel alle namen en zal dan een onschuldige hand laten beslissen wie het boek wint. Veel succes ! Insturen tot en met zaterdagavond. Zondag maak ik de winnaar bekend.