Interview met Marleen Dotselaere

 Interview met Marleen Dotselaere
 Een tijdje geleden ging ik met mijn zus en een vriendin op bezoek bij Marleen.  Het was tijdens Buren bij Kunstenaars.  Elk jaar ga ik graag eens bij enkele kunstenaars op bezoek.  We werden heel hartelijk ontvangen door Marleen en haar echtgenoot.  Overal waar je keek, zag je haar kunstwerken.  Het aanbod is zeer gevarieerd : schilderijen, glashalskettingen, ringen, glascreaties om er lichtjes in te zetten,  een mooi glazen potje, enz… Na een gezellige babbel mochten we haar atelier bezoeken.  Ze legde heel precies uit hoe ze tewerk ging met het glas.  Ze kan heel boeiend over haar kunst praten.  We waren één en al oog en oor… (Helemaal onderaan kan je zien wat ik mezelf cadeau deed).
 Marleen, ik, mijn zus Annick en vriendin Iris
1. Wat was de aanleiding om met glas te beginnen werken?  En hoe ontwikkelde dit zich verder?

Voor ik zelf aan de slag ging met glas, had ik al een voorliefde voor de materie: de verschillende ontwerpen en composities die je in verschillende interieurs en juwelen terug kan vinden, hebben altijd mijn aandacht getrokken. Ik wou er steeds meer over weten en het ontstaansproces doorgronden.

Met het volgen van tal van workshops en opleidingen bij gerenommeerde glaskunstenaars is de passie alleen maar gegroeid waarbij ik mijn eigen stijl ontwikkelde.

Ik waak erover dat mijn persoonlijke visie steeds terug te vinden is in mijn creaties.

 

In composities monteer ik het organische, gekleurde deel op strenge geometrische, afgewogen dragers. Zo ontstaat een boeiende wisselwerking tussen spontaniteit en maat, tussen vrije vorm en de zorgvuldige afgemeten constructies van driehoeken, vierkanten of rechthoeken.

  

Door de verschillen in dikte en gelaagdheid krijgt de kleur diverse tonen. De lichtinval en de transparantie geven de dunnere lagen een lichtere kleur, de zwaardere hebben diepere tonen.

 

Glascreaties waarbij diverse vormen en kleuren in elkaar overvloeien, zelfs met elkaar concurreren, leiden tot geslaagde composities waarbij de verbeelding van de kijker geprikkeld wordt, temeer daar de lichtinval steeds voor wisselde kleurintensiteiten zorgt.

3. Wat zijn de materialen die je veel gebruikt?

  

In vorm gesneden stukjes glas, glaskorrels, -platen, -staven worden in de oven verenigd tot een geheel die dan verder kunnen uitgroeien tot de basis voor juwelen of onderdelen voor grotere composities.

Een extra bewerking is het samenbrengen met geboetseerde onderdelen (warm glas bewerking) die resulteren in een uniek glasjuweel.

Voor de glascomposities wordt uitgegaan van een matte glasplaat waarop de accenten gevormd worden door een of meerdere bewerkte glasstukken die vooraf in de oven hun vorm kregen.

 

 4. Heb je een webshop?  of verkoop je in andere winkels?

Een webshop is er momenteel niet, maar staat op de planning (via facebook).

Je kan altijd vrijblijvend bij mij terecht of alvast een kijkje nemen op de website of facebookpagina.

Je kan mijn juwelen momenteel ook vinden bij Maison Fleurie  www.maisonfleurie.be

Ook neem ik deel aan tentoonstellingen, Buren bij Kunstenaars en Dag van de Ambachten.
5. Geef je workshops?  Waar?  Hoe?  Wanneer?

Workshops geef ik niet, maar op Buren bij Kunstenaars en Dag van de Ambachten kan je altijd een kijkje komen nemen in het atelier.

 

www.marleendotselaere.be

www.facebook.com/marleen.dotselaere

www.facebook.com/glascomposities

 

marleen@marleendotselaere.be

 

Zandstraat 547

8200 Sint-Andries

0476 29 57 94

 

Ik kocht een heel mooi juweeltje dat past bij mijn kledij.  Ik draag graag blauw en lichtblauw.  Je kan het glazen juweeltje steeds vervangen door een ander kleur of vorm, je houdt de ketting.  Dus je hoeft de ketting niet telkens opnieuw te kopen.  Leuk eigenlijk, zo kan je af en toe je juweeltje aanpassen aan je kledij.  Je kan er ook ringen en oorringen vinden.

 

Beste Marleen, heel erg bedankt om deze vragen zo uitgebreid te beantwoorden.  Ik vond het heel interessant. Tot weerziens. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *