LION

“LION” Mijn lange weg naar huis. (A long way home)  Saroo Brierley

Inhoud : Op een klein station in India is de vijfjarige Saroo zijn broer kwijtgeraakt. Hij klimt in een treinstel om hem te zoeken, maar raakt per ongeluk opgesloten en komt helemaal alleen aan de andere kant van India in Calcutta terecht. Zonder zijn familie en zonder te weten uit welk dorpje hij komt, zwerft hij wekenlang door de straten van de grote stad tot hij wordt opgenomen door een weeshuis. Ook daar weten ze zijn familie niet op te sporen en uiteindelijk wordt Saroo geadopteerd door een Australisch echtpaar bij wie hij gelukkig opgroeit. Als hij bijna dertig is, en de technologie zo veel verder is dan toen, gaat Saroo met behulp van Google Earth op zoek naar het station waar hij al die jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Elke avond bekijkt hij urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, tot hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India om te kijken of hij zijn familie weer terug kan vinden…

Eigen mening :  Een prachtig en ontroerend verhaal. De proloog begint met het einde van het verhaal.  Hij zal zijn moeder terugzien. (Nee, geen spoiler, het boek begint er zelf mee).  Dan gaat het verder met zijn herinneringen.  Die zijn verweven met de dagelijkse gebeurtenissen.  Wat hij meegemaakt heeft en hoe hij nu leeft. Alles wordt heel nauwkeurig beschreven : zijn herinneringen, zijn gevoelens, de omgevingen, …   Het is een prachtig, doorleefd reisverslag van 2 lange reizen in zijn leven : de eerste op vijfjarige leeftijd en de tweede is zijn zoektocht naar zijn eerste familie.  Ik zeg eerste, want zijn adoptieouders zijn voor hem van even groot belang.  Zij hebben hem opgevoed tot wie hij nu is en daar is hij heel dankbaar voor.  Hij heeft groot geluk gehad om bij dit Australisch koppel terecht te komen.  Een hele waardevolle aanvulling zijn de foto’s van Saroo en de mensen en plaatsen die van wezenlijk belang zijn voor hem.  Op het einde van het verhaal weet je ook waarom dit boek de titel “Lion” draagt.

Enkele quotes :

p. 36 : Van toen af aan heb ik gedacht dat we huilen omdat ons lichaam iets probeert te verwerken wat ons hart en verstand te veel is.

p. 78 : (over het kleine fotoalbum dat hij net voor zijn adoptie kreeg) : Het was een beetje alsof ik een verhalenboek had dat alleen over mezelf ging, ook al kwam ik er niet in voor.

p. 123 : Ik moest vooruitkijken.  Dankbaar ‘t leven accepteren dat ik door mijn adoptie kon leiden.

p. 192 : … het plein bij de tempel en de moskee, die tolerant naast elkaar stonden.

p. 195 : Ze antwoordde dat ze bij het huis wilde blijven wonen waarin ik gewoond had, zodat ik haar zou kunnen vinden als ik ooit terugkwam.

p. 195 : Kon een sterk emotionele band een soort van telepathisch contact tot stand brengen?

p. 200 : Alles staat geschreven!

Nuttige informatie : 

ISBN : 9789022579367

Publicatiedatum : 12/01/2017
Pagina’s : 238

Uitgever : Meulenhoff Boekerij B.V.

Ondertitel : Mijn lange weg naar huis

Editie : 2e editie

De film is nu in januari verschenen.  Ik zou die nu graag gaan bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=-RNI9o06vqo

(klik met je rechtermuisknop op de link en dan klik op youtube/watch)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *