Drie Young Adultboeken ook voor volwassenen

Jane Eyre      Charlotte Brontë  vertaling Akkie de Jong

Eén van mijn lievelingsboeken is dus Jane Eyre.  Het is een spannend liefdesverhaal met een donker tintje aan.  Het is een verhaal waar de hoofdpersonages moeten vechten voor hun “onmogelijke” liefde.  Er gebeurt heel veel.  Dit boek valt tussen de YA-boeken (Young Adult) en de romans voor volwassenen.  Het is een verhaal van alle tijden.  Elke generatie kan dit lezen en zal dit mooi vinden. 

 

Jane Eyre wordt gerekend tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur, een roman die vandaag de dag nog steeds tot ieders verbeelding spreekt.

Korte inhoud : Jane Eyre wordt na de dood van haar ouders naar een kostschool gestuurd.  Na haar strenge opleiding gaat ze als gouvernante werken bij Mr.  Edward Rochester, eigenaar van Thornfield Hill.  De eenzaamheid en wreedheid van haar jeugd zorgen ervoor dat ze erg onafhankelijk is, maar nadat ze verliefd wordt op haar cynische werkgever, moet ze een ontzettend moeilijk keuze maken.  Hij koestert een monsterlijk geheim, verborgen op de zolder van zijn griezelig kille landhuis.

Dit boek uit 1847 heeft heel veel in zich, maar boven alles beschrijft het de zoektocht van Jane naar zichzelf.

Over de auteurCharlotte Brontë (Thornton, 21 april 1816 – Haworth, 31 maart 1855) was een Brits schrijfster en de oudste van de drie gezusters Brontë, wier romans klassiekers van de Engelse literatuur zijn geworden.

Ook haar zusters zijn als romanschrijfster beroemd geworden: Anne, de jongste, en Emily de middelste. Er was ook een broer, Branwell, die schilderde. Hun vader, Patrick Brontë (1777-1861), was een Ierse predikant.

Charlotte schreef onder het pseudoniem Currer Bell. In 1831 volgde zij lessen in Roe Head en was twee keer voor korte tijd gouvernante. In 1842 ging zij samen met haar jongere zuster Emily, met wie zij een privéschool wilde opzetten, naar het pensionaat Heger te Brussel, waar zij verliefd werd op de directeur. Veel van haar ervaringen verwerkte zij in haar romans, met name in het beroemd geworden Jane Eyre (1847).

Nadat haar zuster Emily was overleden, werd een postume editie van Emily’s beroemde maar enige boek Wuthering Heights (Woeste Hoogten) uitgebracht, onder redactie van Charlotte.

Charlotte trouwde in juni 1854 met de hulppredikant van haar vader, Arthur Bell Nichols. Nog geen jaar later overleed zij, volgens de officiële lezing op haar overlijdenspapieren, aan tuberculose, net als Emily en Anne. Volgens veel biografen is ze echter overleden aan uitputting als gevolg van hyperemesis gravidarum. (Zwangerschapsmisselijkheid, maar zeer erg.  Kan leiden tot de dood van moeder en kind.)

In 1857 verscheen haar biografie Life of Charlotte Brontë, geschreven door haar collega-schrijfster en vriendin Elizabeth Gaskell. Het boek focust vooral op de relatie tussen Charlottes identiteit als schrijfster en haar rol als dochter, zuster en echtgenote.

In de pers :
‘Zelfs vandaag de dag vergeten veel lezers nooit meer het moment waarop ze de vreemde, woeste wereld van dit boek voor het eerst betraden.’ The Guardian

‘Erg goed geschreven, het voelt vaak tijdloos aan.’John Green

Binding : Hardback
Uitgeverij : Rainbow
ISBN : 9789041712806
Datum publicatie : 12-2017

Prijs : € 15

Een stukje film :

*******************************************************************************

Alles wat je lief is                     Nicola Yoon

Nu verfilmd als ‘Everything everything’.

Korte inhoud : “Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal uitdraaien.”

Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg…
Alles wat je lief is gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde.

Je krijgt op een een adembenemende manier een nieuw leven in beeld, over een ziek meisje dat nooit buitenkomt en dan plots verliefd wordt. Een meisje dat een manier zoekt om te leven, echt te léven.
Het verhaal heeft ongelooflijk veel plot twists, waar je geleidelijk vermoedens naar krijgt, maar die je op het moment zelf alsnog omver blazen. Het hoofdpersonnage, Madeline, is een enorm aangenaam personnage om je in in te leven en de relaties met de mensen om haar heen zijn heel fijn om zicht op te krijgen.
Het verhaal is super goed geschreven en nauwelijks neer te leggen. Het is bovenal erg aangrijpend en hartverscheurend mooi!

Over de auteurNicola Yoon werkte gedurende 20 jaar als programmeur voor investment management firma’s vooraleer de publicatie van haar eerste boek.  Voor haar debuut was ze geïnspireerd door de geboorte van haar dochter die kleurlinge  (mulaat) was.  Ze wou een boek schrijven dat haar kind reflecteerde.  Zij was in eerste instantie bezorgd over de gevaren die haar dochter zou tegenkomen.  Zo kreeg ze het idee om een verhaal te schrijven over een 17-jarig meisje dat dezelfde graad van bescherming nodig had.  Het duurde drie jaar om dit boek te schrijven.  Ze schreef vroeg in de ochtend terwijl ze ook full-time werkte en haar dochter opvoedde.  Haar man, koreaans amerikaans grafisch tekenaar David Yoon, tekende de illustraties.

“Alles wat je lief is” gaat over de opwinding en het (liefdes)verdriet dat we ervaren wanneer we uit onze schulp kruipen.  En over de krankzinnige, soms levensbedreigende dingen die we doen voor de liefde.

Een stukje film  :

ISBN : 9789045119090

Publicatiedatum : 07/04/2016
Pagina’s : 320

Uitgever : Em Querido’s Uitgeverij Kinderboek

Prijs : € 16,99

***************************************************************

De weeffout in de sterren                           John Green

Korte inhoud : Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

Over de auteur : John Green  ging op vijftienjarige leeftijd naar een kostschool in Birmingham (Alabama). Hij studeerde Engels en godsdienstwetenschappen en besloot dat hij priester wilde worden in de Anglicaanse Kerk. Hij werkte enkele maanden als aalmoezenier in een kinderziekenhuis in Ohio, waar hij veel kinderen zag sterven. Daar besloot hij dat hij een boek wilde schrijven over mensen die moeten leren leven met de dood van iemand die ze liefhadden. Green recenseerde voor Booklist en maakte radioprogramma’s, voordat hij zich fulltime richtte op het schrijven van boeken. John Green woont in Indianapolis, Indiana met zijn vrouw Sarah. Op 20 januari 2010 is zijn eerste kind, een zoon, geboren en op 3 juni 2013 zijn tweede kind, een dochter. In 2011 heeft hij via het Nederlands Letterenfonds twee maanden in Amsterdam doorgebracht om zijn laatste boek “The Fault In Our Stars” af te schrijven.

Green is tevens bekend van een internetproject op YouTube waarin hij met zijn broer Hank Green het gehele jaar 2007 communiceerde in de vorm van videoblogs. Samen met Hank vormt John de Vlogbrothers. Hun YouTubekanaal, waar zij om beurten meer dan duizend video’s maakten, bestaat nog. Hiernaast heeft John Green het YouTubekanaal Crashcourse, een kanaal waarin in filmpjes van rond de 15 minuten op een grappige wijze lessen geschiedenis, literatuur en andere vakken worden gegeven. Verder is hij oprichter van VidCon, de grootste videobloggerconferentie ter wereld. Samen met zijn broer Hank Green richtte hij in 2007 het jaarlijkse YouTube-evenement Project for Awesome op. Tijdens dit evenement in de maand december kunnen mensen video’s plaatsen die ertoe oproepen aan specifieke goede doelen te doneren. Om hierbij te helpen richtten ze de Foundation to Decrease World Suck op, die in 2014 ruim 1,2 miljoen dollar aan donaties ontving.

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft.

Een stukje film : 

ISBN : 9789047706618

Publicatiedatum : 08/08/2015
Uitgever : Gottmer Uitgevers Groep b.v.

Extra : Een weeffout in onze sterren Filmeditie

Prijs : € 15,98

******************************************************************