Interview met Carmen (illustrator) Carmens tekentafel

  Carmens tekentafel
 Ik leerde Carmen kennen via Instagram.  Ik vond haar tekeningen heel mooi en verfrissend.   Ze spraken me direct aan.  Ik wou de persoon leren kennen achter die leuke prenten.  Dus vroeg ik haar om een interview.  En ja, ze was ook enthousiast. Ze is de jongste illustrator die ik ken.  Echt een wondertje.
Zo, hier volgt het interview :
 1. Hoe en wanneer ben je begonnen met tekenen?

 Met tekenen begon ik al toen ik nog een kleuter was. Ik heb mij altijd al verwonderd hoe mensen zulke mooie dingen met een simpel potlood kunnen maken. Ongeveer 2 jaar geleden begon ik met mijn instagram account, waarop bijna elke dag een tekening te zien is. Vanaf toen ben ik echt veel gaan tekenen.

2. Wat is je opleiding?

 Ik zit nu in het vierde jaar van het gymnasium op het Gymnasium Celeanum in Zwolle. Hier heb ik het echt naar mijn zin. Deze school biedt naast de reguliere vakken ook extra projecten aan waarmee ik lekker creatief bezig kan.

 3. Voor wie maak je graag illustraties?

 Ik bewaar mijn illustraties vaak zelf, omdat ik het heel gaaf vind om te zien hoe mijn stijl en techniek verandert, maar af en toe maak ik een illustratie voor iemand. Het is ook heel leuk om te zien hoe blij mensen kunnen worden van iets wat jij gemaakt hebt. Mensen van wie je houdt illustreren, is vaak wel even spannend, omdat je wilt dat hun karakter klopt bij de illustratie. Maar als het dan is gelukt, is het juist extra leuk!

4. Werk je ook in opdracht?

 Ik werk in opdracht, maar nog niet zo veel. Ik hoop het in de toekomst nog veel meer te gaan doen. Custom producten geven mij het gevoel dat je iets echt unieks hebt.

 5. Met welk materiaal teken je het liefst?

Schetsen doe ik het liefst met mijn vulpotlood. Hij heeft een smalle punt, waardoor ik ook in mijn schetsen goed de details kan maken. Ik maak vooral illustraties met steadtler fineliners en de aquarelpaletten van watercolor confections en Talens Opaque. Als papier gebruik ik 300 grams aquarelpapier van Hahnemühle. Dan gaat je illustratie niet zo snel bobbelen.

6. Heb je een eigen werkplek?

 Ik heb een eigen werkplek: mijn slaapkamer. Hij is best groot en staat helemaal vol met spullen. Later zou ik graag een eigen studio hebben, maar voor nu is dit een hele goede plek. Het is er mooi licht en ik heb al mijn spullen bij de hand.

7. Wanneer werk je het best?

 Ik houd er het meest van als ik al vroeg opsta, en dat ik dan voor mijn ontbijt mijn eerste illustratie al af heb. Ik werk het best als ik goed uitgerust ben en de hele dag de tijd heb 😉.

8. Wat zijn de thema’s waarmee je graag werkt?

 Ik werk veel met seizoenen. Ik vind het super hoe de natuur verandert en ik houd veel van de sfeer die bijvoorbeeld een koude winterdag geeft. Kleurrijk, vrolijk en schattig zijn, denk ik, de thema’s die ik vaak gebruik.

9. Waar haal je je inspiratie vandaan?

 Mijn grootste inspiratie zijn de dingen die ik zelf beleef of zie. Natuur, mensen, dieren en kleine genietmomentjes, dat zijn de dingen die mij het meeste inspireren.

 10. Gebruik je social media om je werk te verspreiden en welke?

 Ik heb nu bijna 2 jaar Instagram (@carmenstekentafel.nl), waar ik bijna elke dag een illustratie deel. Sinds kort heb ik ook Facebook. Hier deel ik vooral hoogtepunten en updates.

 11. Wat is het doel van of wat wil je bereiken met je werk?
 Het lijkt me super gaaf om mensen een beetje op te vrolijken met mijn illustraties en ik hoop dat ik er in de toekomst echt mijn werk van kan maken.

12. Heb je een webshop? Welke?

 Ik heb een website: www.carmenstekentafel.nl  Hier verkoop ik producten met mijn illustraties en binnenkort komt er ook meer informatie over mij op.

13. Wat zijn je toekomstplannen op vlak van illustrator?
 Ik blijf sowieso nog heel lang illustreren. Het is echt een grote passie van mij. Ik zou er later dan ook graag mijn werk van willen maken, naast een technische baan. Graag wil ik nog veel groeien in mijn website en illustraties.
14. Welke boeken las jij graag als kind?  Welke personage(s) boeide(n) je?

 Ik las vroeger vooral veel boeken waarin het ging over vriendinnen, honden en paarden. Echte meisjesboeken dus :). Ik vond vooral de dierenvrienden leuk.

15. En wat lees je nu graag als volwassene?

 Nu lees ik vooral creatieve boeken zoals Everyday Watercolor en boeken zoals The fault in our stars. Als ik eenmaal begin, lees ik het liefst het hele boek meteen uit.

 16. Welke tip zou je graag geven aan een beginnende illustrator?

 Een tip voor de beginnende illustratoren: oefen veel! In het begin was ik vaak ontevreden, maar hoe meer je oefent, hoe mooier je illustraties worden en hoe meer je een eigen stijl ontwikkelt. Je hoeft niet met de beste en duurste spullen te beginnen. Ik heb ook nog niet de beste materialen, ik koop af en toe een nieuw palet of een beter penseel en vooral : geniet van wat je aan het doen bent, de reacties die je krijgt en hoe blij je er zelf van wordt! 

Dank je, beste Carmen, voor dit mooie en eerlijke interview.  Ik vond het heel interessant.  Ik wens je nog veel succes met je illustraties.  Blijf vooral genieten!  En ik blijf je volgen.