We leven in een tijd waar alles heel vlug moet gaan. We haasten ons om van alles te doen en dan wat vrije tijd te nemen, die we eigenlijk ook snel doen verlopen. Ik heb dat ervaren in mijn eigen leven. Maar sinds ik veel meer lees, voel ik mij rustiger en minder opgejaagd. Ik maak tijd om te lezen in de plaats van tv te kijken. Nu merk ik dat er een nieuwe trend is : “Slow Reading.” Je kan het al in verschillende landen zien.
Er bestaat een Nieuw Zeelandse boekenclub die iedere week bij elkaar komt. Niet om gezellig met elkaar over boeken te praten, maar om samen een uur lang zonder afleiding te lezen. Smartphones uit, drankje erbij en lezen maar. Niet snel en vol stress, maar langzaam, elk woord proeven als een fijnproever. De club heet de Slow Reading Group.
Deze mensen delen een gemeenschappelijke ruimte, waar ze hun mond sluiten, evenals hun apparaten.
Slow reading heeft verschillende voordelen : Zo zou het het concentratievermogen verbeteren, stress verminderen en het denk-, luister- en inlevingsvermogen verbeteren. Wetenschappers zijn het er over eens dat lezen goed voor je is. Slechts zes minuten per dag intensief een boek lezen, vermindert stress al met tweederde.
Zelfs al is lezen gezond voor je, toch zakt het aantal mensen die lezen. Er zijn gelukkig veel groepen ontstaan die het lezen toch bevorderen. Er duiken ook zulke groepen op in de Verenigde Staten of bij ons.
Beeldschermen hebben de manier waarop we lezen flink veranderd, blijkt uit een groeiend aantal onderzoeken. Zo scannen we de meeste websites via een beeldscherm in een soort F-patroon, op zoek naar belangrijke en relevante trefwoorden en zinnen. Dat zorgt ervoor dat we de lineaire ‘links-naar-rechts’ leeservaring van boeken geleidelijk ontwennen en dat deze steeds lastiger wordt.
Slow Reading kan helpen om dat gevoel weer terug te krijgen – en is bovendien goed voor lichaam en geest. Wil je ook eens proberen of langzaam lezen wat voor je is?
Met zoveel afleiding thuis is het gemakkelijk om de focus te verliezen, maar de stilte van een Slow Reading-club kan je helpen je te concentreren. Hoe doe je dat dan?
- Zet je smartphone, computer, tablet en televisie uit
- Kies een comfortabele stoel uit, maar niet té comfortabel..
- Pak een mooi boek van je ‘nog te lezen’-stapel
- Neem er een kopje koffie of thee bij
- Lees minimaal een half uur onafgebroken
- Probeer er op te letten dat je de tekst niet scant, maar elk woord aandachtig leest
- Neem na afloop nog even een minuutje of wat de tijd om na te denken over wat je zojuist gelezen hebt
Doe je ook mee? Welke boeken lees jij graag langzaam?
Ook in Vlaanderen beginnen er Slow Reading Clubs te ontstaan : bv.:
Op facebook vind je : Slow reading club :
https://www.facebook.com/Slow-Reading-Club-664159953659389/
Lezen is niet alleen je hoofd vullen, het voedt het ook. Dit is de nieuwste wetenschap over de magie van boeken.
De goedkoopste, gemakkelijkste en meest beproefde manier om je hersenen te slijpen, bevindt zich recht voor je gezicht. Het wordt lezen genoemd.
Het feit dat lezen goed is voor je hersenen is niet verrassend – er is een reden dat moeders altijd achter hun kinderen aan zitten om de tv uit te zetten en een goed boek op te halen. Maar er is iets verbazingwekkends aan hoe zo’n gewone activiteit je hersenen op zoveel manieren kan verbeteren.
De meest elementaire impact treedt op in het gebied dat is geassocieerd met taalontvangst, de linker temporale cortex. Het verwerken van geschreven materiaal – van de brieven tot de woorden tot de zinnen en de verhalen zelf – snapt de neuronen naar de aandacht terwijl ze beginnen met het verzenden van al die informatie. Dat gebeurt ook als we gesproken taal verwerken, maar de aard van lezen moedigt de hersenen aan om harder en beter te werken. “Normaal gesproken heb je meer tijd om na te denken”, zegt Maryanne Wolf, EdD, directeur van het UCLA Center for Dyslexia, Diverse Learners en Social Justice. “Lezen geeft je een unieke pauzeknop voor begrip en inzicht. Over het algemeen, met mondelinge taal – als je een film kijkt of naar een band luistert – druk je niet op pauze. “
En de voordelen van lezen blijven bestaan lang nadat je dat geweldige boek hebt neergelegd. Een kleine studie aan Emory University ontdekte dat sommige van die voordelen vijf dagen aanhielden. “We noemen dat een schaduwactiviteit, bijna als een spiergeheugen”, zegt Gregory Berns, PhD, directeur van het Center for Neuropolicy bij Emory. In feite is dit de manier waarop het lezen van een bepaald lettertype je geheugen kan verbeteren .
Dat gezegd hebbende, is niet alle lezen gelijk gemaakt. Voorlopige resultaten van een onderzoek uitgevoerd aan Stanford University geven aan dat met name literair lezen je hersenen een belangrijke training geeft. MRI-scans van mensen die diep in een roman van Jane Austen zaten, toonden een toename van het bloed naar hersengebieden die zowel de cognitieve als de uitvoerende functie regelen, in tegenstelling tot de beperktere effecten die het gevolg zijn van een meer ontspannen lezen.
Wat als u (of iemand die u kent) een arme, of zelfs een dyslectische lezer bent die het gevoel heeft dat u nooit genoeg zult kunnen lezen om van deze voordelen te profiteren? Een boek kan dat probleem ook oplossen! Wetenschappers van de Carnegie Mellon University bestudeerden kinderen van acht tot tien jaar die onder het gemiddelde lezers waren. Honderd uur remediërende leesklassen verbeterden de kwaliteit van de witte massa van hun hersenen aanzienlijk: het weefsel dat signalen tussen grijze gebieden transporteert, waar informatie wordt verwerkt. De conclusie van de onderzoekers: de hersenen van deze kinderen begonnen zichzelf opnieuw te bedraden op manieren die de hele hersenen ten goede zouden komen, niet alleen de op lezingen gerichte temporale cortex.
Ik heb een belangrijke vraag : Indien ik een slow reading club hier (in de omgeving van Oostende, Bredene, De Haan) zou inrichten, wie zou dan meedoen?